Pripravite imunski sistem na zmage!
»Zmage se ustvarjajo pred sezono!« smo slišali na sestanku s Slovensko alpsko smučarsko reprezentanco. To ne velja le za naše uspešne alpske smučarje, ampak tudi za vsakega izmed nas. Imate okrepljen imunski sistem, ki je pripravljen na zimsko sezono?

Pridružite se pripravam na sezono!

 
Pripravite imunski sistem na zmage! Slovenska alpska smučarska reprezentanca
 

Ali imate močan imunski sistem?

Ali veste po čem lahko prepoznate, da imate močan imunski sistem? Najbrž boste v odgovoru uporabili kaj izmed sledečega: »dobro počutje«, »veliko energije«, »brez prehladov«, »hitro okrevanje«, »trdno zdravje«. In to vse drži! Ker pa se močan imunski sistem kaže v odsotnosti bolezni, je včasih težko najti oprijemljiv odgovor. Ko se dobro počutite, o prehladu najbrž ne razmišljate, kajne?

Najpogosteje o imunskem sistemu začnemo razmišljati takrat, ko opazimo, da nam dobro počutje peša, ko smo utrujeni in nimamo več energije za vsakodnevna opravila, ko posežemo po prvem papirnatem robčku … In takrat se zavemo, da se nas nekaj loteva in da bi bilo dobro poseči po dodatnih vitaminih.
 
 

Pripravite imunski sistem na zmage! Slovenska alpska smučarska reprezentanca

Imunski sistem, pripravljen na zmage

Ko se nas nekaj loteva, je velikokrat že prepozno. Da imunski sistem vzdrži vse izzive, ga moramo na to predhodno pripraviti. O sezoni virusov in prehladov razmišljajmo kot o tekmovalni sezoni za naš imunski sistem.

Tudi alpski smučarji pripravam na tekmovalno sezono posvetijo večino svojega leta. Tekmovalna sezona traja od oktobra do marca, navadno pa s svojimi pripravami začnejo že zgodaj v poletju. Za svoje telo skrbijo: z ustrezno prehrano, vajami za moč in kondicijo ter odmerjenim počitkom. Redni del prehrane pa predstavljajo tudi učinkoviti prehranski dodatki.

Od naših vrhunskih smučarjev se lahko veliko naučimo. Tudi naš imunski sistem v jesenskem času vstopa v tekmovalno sezono in pripraviti ga moramo na to, da bo na vsaki tekmi zmagal.
 

4 elementi dobre priprave

Zdrava prehrana - imunski sistem pripravljen na zmage
V okviru prvega elementa dobre priprave sledimo osnovnim priporočilom zdrave, pestre in uravnotežene prehrane, upoštevajoč hranilne potrebe aktivnih odraslih posameznikov, ki se rekreativno ukvarjajo z vsaj enim športnikom.

Ključ je vedno v zmernosti. V splošnem pa velja, da je priporočljivo uživati: lokalno pridelano sveže sadje in zelenjavo, živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov, dovolj tekočine, 4 do 6 dl priporočene količine mleka ali mlečnih izdelkov. Izogibajte pa se: slani hrani, sladkorju, jedem živalskega izvora, predvsem nasičenih maščob in alkoholu.
 
Kaj lahko pričakujete?
Ob upoštevanju tega vam bomo pomagali s konkretnimi zdravimi recepti, ki jih lahko vpeljete v svoj vsakdan: zjutraj, čez dan ali zvečer. Pomembno je, da si za hrano vzamete čas in ob tem nimate motečih dejavnikov.


 
Telovadba - imunski sistem pripravljen na zmage
Raziskava NIJZ je pokazala, da le 21,7% Slovencev in Slovenk s svojo telesno dejavnostjo v prostem času zadosti splošno sprejetim smernicam Svetovne zdravstvene organizacije.

Svetovna zdravstvena organizacija predpisuje, da bi moral vsak odrasel človek med 18. in 64. letom:
- tedensko nameniti 150 - 300 minut zmerni aerobni telesni dejavnosti ali 75 - 150 minut intenzivni aerobni telesni dejavnosti
- in v dva dneva v tednu vključiti tudi dejavnosti za krepitev mišic, ki vključujejo vse glavne mišične skupine.
 
Kaj lahko pričakujete?
Svetovna zdravstvena organizacija meni, da vaje za kondicijo in moč prinašajo dodatne koristi za zdravje. Zato bomo v program za dobro pripravo imunskega sistema vključili tudi konkretne predloge tedenskih vadb, ki jih lahko izvajate doma ali v izbranem fitnes centru.
 
 
Počitek - imunski sistem pripravljen na zmage
Najbrž ste že slišali, da tretjino svojega življenja namenimo spanju. Svetovna zdravstvena organizacija predvideva, da odrasli posamezniki spanju dnevno namenimo minimalno 7 ur. Za splošno zdravje in dobro počutje je spanje in kvaliteten počitek bistvenega pomena. Življenjski slog in okoljski dejavniki nam to velikokrat otežujejo.
 
Kaj lahko pričakujete?
Zato brez skrbi! Ker je dobro pripravljen imunski sistem, spočit imunski sistem, bomo v programu predvideli tudi čas za počitek. V to ne spada le spanje, ampak tudi čas za meditacijo in samorefleksijo.


 
Čebelji pridelki - imunski sistem pripravljen na zmage
Življenjski slog in okoljski dejavniki nam velikokrat preprečujejo, da bi lahko dnevno poskrbeli za zadosten vnos vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje. Potrebe po določenih vitaminih in mineralih se prav tako spreminjajo z letnimi časi.

Dejstvo je, da iščemo v svojih funkcionalnih živilih in dodatkih vedno bolj naravne in trajnostne sestavine. Pozorni moramo biti tudi na potrjeno učinkovitost aktivnih sestavin, ki jih uživamo, zato izbirajte preverjene in zaupanja vredne proizvajalce, ki lahko delovanje svojih produktov podkrepijo s kliničnimi študijami.
 
Kaj lahko pričakujete?
V okviru letošnjih priprav se bomo dotaknili tudi pozitivnih učinkov apiterapije in uživanja prehranskih dopolnil iz čebeljih pridelkov.


 
Pripravite imunski sistem na zmage! Slovenska alpska smučarska reprezentanca

Pridružite se pripravam na sezono!

Postanimo ekipa! Tekom jesenskih in zimskih mesecev bomo našo spletno stran medex.si dopolnjevali z različnimi nasveti, nagradnimi igrami in drugimi odličnimi priložnostmi za vaš imunski sistem. Prijavite se na ekipne novičke in prejmite Propolis oral na vodni osnovi, pršilo z aplikatorjem.

S prijavo na novičke ne boste zamudili nobenega nasveta naše reprezentance in strokovnjakov za prehrano ter kineziologov. Deležni boste tudi kakšne simpatične akcije, popusta in informacij o naših produktih. Pijava na novičke vam bo pomagala ohranjati močno kondicijo imunskega sistema skozi celotno zimo.

Pridruži se naši ekipi!


Pripravite imunski sistem na zmage! Slovenska alpska smučarska reprezentanca
Spletna trgovina

Medex priporoča

Priljubljeni