Harmonija hormonov je na Bledu razbijala tabuje o menopavzi ter združila in opolnomočila ženske

Harmonija hormonov je na Bledu razbijala tabuje o menopavzi ter združila in opolnomočila ženske

25. marec 2024
Čas branja: 7 min
harmonija-hormonov-joga

Na bregu idiličnega Blejskega jezera smo se v slikovitem Bled Rose hotelu zbrali na edinstvenem dogodku, namenjenem vsem ženskam, ki želimo v svojem življenju najti harmonijo in ravnovesje ter živeti polno in zadovoljno. Medexov dogodek "Harmonija hormonov" je združil udeleženke iz vseh koncev Slovenije, ki smo se želele naučiti, kako polno živeti tudi v obdobju (pred)menopavze, ko hormoni pogosto diktirajo kakovost našega življenja.

Nasveti, ki ti pomagajo v življenju ujeti ravnotežje

Celodnevne delavnice in predavanja z različnih področij so pokrivala širok nabor tem, vključno z ginekologijo, hormonsko jogo in prehrano v obdobju (pred)menopavze, ter tudi umetnost sprostitve in partnerske ter družinske odnose. Pridobile smo dragocene nasvete in praktično znanje, ki nam bo pomagalo ujeti ravnotežje v vsakdanjem življenju, za harmonijo na dogodku pa je poskrbel duo De Liri z magičnimi zvoki harfe in čudovitega spremljevalnega vokala.

Opolnomočena s preverjenimi informacijami strokovnjakinj

Za navdih in strokovno vodstvo so poskrbele priznane strokovnjakinje, med njimi dr. Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva, ki nas je najprej popeljala skozi malo šolo menopavze in nas s predanim znanjem opolnomočila, da v obdobju (pred)menopavze obstajajo številne možnosti tako hormonske, kot tudi alternativne terapije v obliki kakovostnih in preverjenih prehranskih dopolnil, ki v kombinaciji z zdravim načinom življenja bistveno omilijo nadležne simptome. Opozorila je tudi na največji mit v povezavi z menopavzo, ki ga opaža pri ženskah: »Rada bi razblinila največji mit Slovenk, ki ga srečujem pri svojem delu, in sicer prepričanje, da ne rabijo več ginekološke kontrole po 50. letu, ki je povsem zgrešeno in posredno prispeva tudi k porastu nekaterih specifično ženskih rakov, kot je rak dojk, materničnega vratu, jajčnikov.«

WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov7_1
WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov4_1

S hormonsko jogo do ravnovesja

Alenka Košorok, mednarodna učiteljica hormonske joge, nas je popeljala skozi praktično uro hormonske joge, ki jo sicer uči v okviru svojih tečajev Hormony. Hormonsko jogo je opisala z naslednjimi besedami: »Hormonska joga je dinamična, ognjena, da nam ogromno energije in vpliva na delovanje naših žlez, na proizvodnjo hormonov in posledično uravnovešenje celotnega endokrinega sistema.«

 

Skrb za ravnovesje je lahko zelo preprosta

Kim Majoranc, psihologinja in ustanoviteljica Body and Mind Instituta, je poudarila, kako pomembne za ravnovesje so preproste vsakdanje stvari, ki nas ohranjajo v stiku s samimi sabo: »Navade, ki nam v vsakdanjem življenju pomagajo do ravnovesja telesa in uma, so lahko tako preproste, kot je naspanost, hidriranost in kakovostna hrana ter posvečanje pozornosti svojim čutilom in mislim. Zelo koristna pa je tudi tehnika hvaležnosti, pri kateri si vsak dan zapišemo tri stvari, za katere smo v tistem dnevu hvaležni.«

WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov5_1
WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov8
WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov9

Hormonske spremembe so čas za refleksijo

Z Melito Kuhar, strokovnjakinjo za partnerske odnose in osebnostno rast, smo se dotaknile tudi bolj osebnih dilem s področja odnosov. Melita je izpostavila: »Menopavza ni več velik tabu, je pa zagotovo čas, ko ženske pogosto izvedemo drugo inventuro življenja, v kateri se podzavestno sprašujemo, ali smo dosegle vse, kar smo si zamislile 20 ali 25 let nazaj. To lahko v kombinaciji s hormonskimi spremembami privede do nezadovoljstva in deprimiranosti, zato poudarjam, da si upajte področja, s katerimi niste zadovoljne, analizirati, a z ljubeznijo do sebe in z zavedanjem, koliko izzivov ste že uspešno prestale in kaj vse lepega vas še čaka. Ne se predat malodušju, to je lahko vaš nov začetek.«

WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov3_1
WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov2_1

Uravnotežena prehrana za optimalno telesno sestavo

Dogodek se je zaključil s poučnim predavanjem dietetičarke Jane Levec iz podjetja Feelgood, ki je na razumljiv način pojasnila ključne elemente kakovostne diete in vloge makrohranil pri ohranjanju zdrave telesne teže. »Ko ženska pride v obdobje (pred)menopavze, je še toliko bolj pomembno, da se drži načel uravnotežene prehrane, ker zaradi določenih hormonov težje vzdržuje mišično maso, lažje kopiči maščobno maso in posledično težje optimalno telesno sestavo ter je bolj podvržena nastanku bolezni srca in ožilja, diabetesa in podobnih obolenj,« je poudarila Jana.

Ovire je mogoče premagati, če se poslušamo

Za osebno noto so poskrbele življenjske zgodbe, ki sta jih z nami delili plesna novinarka in TV voditeljica Barbra Drnač, ki je skupaj s hčerko, vegansko kuharico Terezo Poljanič, delila svojo izkušnjo z rakom dojk in njuno skupno življenjsko pot mame in hčerke, ki skupaj premagujeta številne izzive, s kakršnimi se srečujemo mnoge ženske. Pokazali sta, da je ovire mogoče premagati in najti svojo harmonijo tudi ob izredno težkih življenjskih preizkušnjah.

Tudi me, udeleženke, smo z veseljem delile svoje izkušnje in spoznanja, kar je ustvarilo nepozabno atmosfero solidarnosti, razumevanja in podpore ter stkalo nova ženska prijateljstva in številne pobude za podobne dogodke v prihodnosti.

WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov6_1
beeharmony_embalaza_1200x1200

Paket naravne pomoči za lajšanje simptomov (peri)menopavze

Prehransko dopolnilo BeeHarmony™ s skrbno izbrano kombinacijo vrhunskih sestavin pomaga na naraven način lajšati simptome menopavze in ohranjati hormonsko ravnovesje. Njegova edinstvena formula vsebuje dve izjemni naravni učinkovini: dragoceni matični mleček in žafran, pridobljen po patentiranem postopku. K učinkovitosti izdelka pomembno prispevajo tudi štirje vitamini, ki jih žensko telo v tem obdobju najbolj potrebuje: K2, D3, E in B6. Izdelek je popolnoma naraven, brez konzervansov in drugih dodatkov, zato je primeren za dolgoročno uporabo. Njegova učinkovitost je bila dokazana v dvojno slepi, placebo kontrolirani in randomizirani klinični študiji.

Pridruži se skupnosti 4.000 žensk, ki že vedo, kako uravnati svoje hormone

Brezplačni 60-dnevni program Hormoni v harmoniji je že več kot 4.000 ženskam pomagal razumeti, kaj se z nami dogaja v obdobju (pred)menopavze in kako si lahko pomagamo, ter vzpostaviti nove navade za sproščeno, izpolnjeno in kakovostno življenje. Hiter test uporabnicam pove, ali so že v menopavzi, nato jim 60 dni zapored brezplačno omogoča ustvarjati novo zdravo rutino gibanja z video vajami hormonske joge. Nauči jih sproščanja, jih motivira in jim postavlja dnevne izzive, daje koristne nasvete s področja mentalnega zdravja in ginekologije, zdrave recepte in še več za hormone v harmoniji.

WEB_Novica_IMAGE_250x250_harmonija-hormonov1_1