Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti

Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti

01. september 2022
Čas branja: 12 min
Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti
Vsi poznamo ta peklenski občutek, da smo požrli ogenj. V grlu in žrelu peče, praska in žge. Težko požiramo že samo slino, kaj šele hrano, saj je ob vsakem požirku bolečina le še bolj izrazita in neznosna. Vneto grlo in žrelo pogosto spremljajo še pridruženi bolezenski znaki: smrkanje in kihanje, zamašen nos, hripavost, pokašljevanje, povišana telesna temperatura in vsesplošno slabo počutje. Preberite, kaj lahko bolečine v grlu pomenijo, kako jih najlažje odpravimo tudi brez obiska zdravnika in kako jih preprečimo.
Najpogostejši vzroki za boleče in pekoče grlo
bolece grlo

Presuh zrak v spalnici

Zlasti v zimskih mesecih se rado zgodi, da se zjutraj zbudimo z bolečim grlom. Zaradi ogrevanja je zrak v prostorih pogosto presuh, še zlasti če ponoči iz tega ali onega razloga dihamo pretežno skozi usta. Pomaga že, če ponoči nekoliko zmanjšamo gretje in poskrbimo za več vlage v zraku – lahko s pomočjo vlažilnika zraka, lahko pa tudi s posodo vode ali mokrimi brisačami na radiatorju. K večji vlažnosti zraka v prostoru pripomorejo tudi sobne rastline.

Alergijski rinitis

Alergijsko vnetje sluznice povzročajo vdihani alergeni. Največkrat gre za občutljivost na pelod, pršico, plesni in živalske alergene. Kihanju, srbežu in vodenemu izcedku iz nosu se lahko zaradi iztekanja izcedka v grlo pridružijo tudi bolečine v grlu in žrelu, včasih pa tudi občutek cmoka v grlu, dražeč kašelj in srbenje očesnih veznic. Tovrstne težave odpravimo s prekinitvijo izpostavitve alergenu in z antihistaminiki.

Laringofaringealni refluks

Gre za zatekanje želodčne vsebine v žrelo in grlo. Želodčna kislina, prebavni encimi in žolč povzročijo na sluznici žrela in grla okvare, ki jih občutimo kot draženje, bolečino in neprijeten občutek. Občutimo lahko stiskanje v žrelu, bolečine v grlu in žrelu, kisel okus v ustih, pojavita se lahko kašelj in težko dihanje. Tovrstno vnetje lahko pozdravimo z zdravili za uravnavanje želodčne kisline.

Vnetje grla ali laringitis

Najpogostejši vzrok vnetega grla je virusna okužba zgornjih dihalnih poti, denimo pri nahodu. Vnetje grla lahko spremlja tudi bronhitis, pljučnico, gripo, covid-19 ali drugo okužbo zgornjih dihal. Tudi pretirano govorjenje ali vdihavanje dražečih snovi lahko povzročita kratkotrajno (akutno) ali dolgotrajno (kronično) vnetje grla.
Po navadi je najbolj opazno bolezensko znamenje vnetega grla sprememba glasu (hripavost) ali pa ostanemo celo brez glasu. Žgečka nas v žrelu, imamo občutek, da je grlo hrapavo, neprestano se moramo odhrkavati. Pri hujših okužbah se lahko pojavijo tudi vročina, slabo počutje, bolečine pri požiranju in pekoče žrelo.

Vnetje žrela ali faringitis

Vnetje žrela povzročajo virusi, pogosto pa tudi bakterije. Lahko se pojavi v sklopu virusnih okužb, kot so nahod, gripa, covid-19 ali infekcijska mononukleoza, ali pri bakterijski, največkrat streptokokni okužbi (angina).

Kako ločimo virusno okužbo od bakterijske?

Bolezenska znamenja – boleče žrelo in bolečine pri požiranju – so enaka tako pri virusni kot pri bakterijski okužbi. V obeh primerih je sluznica, ki pokriva žrelo, bolj ali manj vneta, lahko pa je tudi pokrita z belkastimi oblogami ali gnojnim izcedkom. Povišana telesna temperatura, povečane bezgavke na vratu in povišano število belih krvničk v krvi so značilni tako za virusno kot za bakterijsko vnetje žrela, vendar so znaki po navadi bolj izraženi pri bakterijskem vnetju.
 
Antibiotiki pri virusni okužbi ne pomagajo. Zdravnik jih predpiše, če laboratorijski testi potrdijo bakterijski izvor bolezni. Pri streptokoknem vnetju žrela zdravnik navadno predpiše penicilin, eritromicin ali drug antibiotik, da ozdravi okužbo in prepreči zaplete. Brez obiska pri zdravnika oziroma laboratorijskega testa je težko dokončno vedeti, ali gre za virusno ali bakterijsko obolenje. Načeloma pa velja, da hkratna prisotnost nosnega izcedka, kašlja in rahlo povišana telesna temperatura naznanjajo virozo.

VIRUSNA OKUŽBA
 • Običajno brez gnojnega izcedka v žrelu
 • Normalna ali malo povišana telesna temperatura
 • Normalno ali malo povečane bezgavke
 • Test brisa žrela negativen na streptokoke
 • Antibiotik ne pomaga
 • Pogost kašelj
 • Običajno brez belih oblog ali gnojnih čepov
BAKTERIJSKA OKUŽBA
 • Pogosto z gnojnim izcedkom v žrelu
 • Malo ali zmerno povišana telesna temperatura
 • Malo do zmerno povečane bezgavke
 • Test brisa žrela pozitiven na streptokoke
 • Potreben antibiotik
 • Običajno brez kašlja
 • Pordele nebnice z belimi oblogami ali gnojnimi čepi
Kako preprečimo vnetje grla in žrela?
 • Krepimo imunski sistem s sistemskim jemanjem Propolis defense APF® 50 na alkoholni osnovi ali Propolis defense APF® 30 na vodni osnovi.
 • Razkužujemo tudi ustno votlino – odličen za to je Propolis defense APF® 30 v pršilu.
 • Pri roki imamo vedno pastile Propolis forte ali Propolis bonbone.
 • Temeljito si umivamo roke (vsaj 20 sekund), še posebno pred prehranjevanjem oziroma ko kihnemo ali zakašljamo. Če nimamo možnosti umivanja rok, uporabimo razkužilo oziroma razkužilne robčke.
 • Izogibamo se souporabi kozarcev, skodelic, steklenic in jedilnega pribora.
 • Redno razkužujemo mobilni telefon, kljuke, stikala, daljinske upravljalnike.
 • Izogibamo se tesnejšemu stiku z ljudmi, ki kažejo simptome bolezni.
 • Kašljamo in kihamo v robec, ki ga odvržemo in si umijemo/razkužimo roke oziroma v komolec.
Domača zdravila pri vnetem grlu in žrelu
skodelica_caj
1. Veliko tekočine

Z uživanjem tekočine vlažimo sluznico, zaradi česar se bolečina zmanjša. Poleg tega se ob dovoljšnem vnosu tekočine telo lažje bori proti bolezni.

2. Topla juha ali enolončnica

Topla juhica prijetno navlaži grlo, če jo solimo nekoliko bolj kot običajno, pa pomaga tudi zmanjševati vnetje. Z izjemo soli se je pri vnetem grlu bolje izogniti močnim začimbam in uživati mehko mlačno hrano ter veliko sadja in zelenjave.

3. Med

Med je že od nekdaj priljubljeno in učinkovito naravno zdravilo, saj deluje protivnetno in protimikrobno. Grlo zaščiti z blagodejno plastjo ter pospeši proces zdravljenja. Odlična izbira pri bolečem grlu je čaj z medom, vendar čaj ne sme biti prevroč. Poleg pomembnih mineralnih snovi in flavonoidov, ki delujejo antimikrobno, med vsebuje tudi poseben temperaturno občutljiv čebelji encim, ki ob redčenju z vodo (ali čajem) začne proizvajati majhne količine naravne protimikrobne snovivodikovega peroksida. Mešanico medu in toplega čaja ali mlačne vode lahko spijemo večkrat na dan.

4. Slana voda

Marsikdo prisega na grgranje slane raztopine, ki umiri vnetje, zmanjša oteklino sluznice in preprečuje razrast nekaterih vrst bakterij. V približno dva decilitra vode vmešamo največ polovico čajne žličke soli. Tekočina ne sme biti preslana, saj lahko še dodatno izsuši grlo. Grgramo vsako uro ali vsaki dve uri po 30 sekund, vendar raztopine ne požiramo.

5. Jabolčni kis

Jabolčni kis je za zdravljenje vnetega grla priporočal že grški zdravnik Hipokrat. V dva decilitra mlačne oziroma tople vode vmešamo žlico jabolčnega kisa in žlico medu. Grgramo in pogoltnemo.

6. Limona

Za limone pravijo, da pomagajo pri vnetem grlu, ker redčijo sluz in blažijo bolečino. Seveda vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki nam pomaga, da lažje premagamo okužbo oziroma se obranimo vnetij. Malo limoninega soka vmešamo v kozarec mlačne vode in spijemo. V mešanico vode in limoninega soka lahko nastrgamo še ingver, dodamo  malo medu in dobimo še učinkovitejši in slastnejši zdravilni napitek.

7. Žajbelj

Žajbelj uporabljamo pri vnetjih in obolenjih ustne votline in žrela v obliki izpiranj in grgranja. Pol čajne žlice na skodelico vode pripravimo kot poparek, ki naj pokrit stoji 5 minut.

8. Kamilice

Kamilični čaj je odličen za vlaženje suhega grla pri prehladu, pomirja pa tudi vnetje. Če mu dodamo še žličko medu, bo še bolj blagodejen.

Obkladki za boleče grlo
1. Skuta

Nekaj žlic skute sobne temperature namažemo med dva kosa papirnate brisače in položimo na boleče grlo. Čez zavežemo brisačo ali kuhinjsko krpo. Obkladek na vratu pustimo tako dolgo, da se skuta posuši, kar pa lahko traja več ur.

2. Mlačna voda

Bombažno krpo ali brisačo namočimo v mlačno vodo, ožamemo in ovijemo okrog vratu, čez pa še volnen šal. Pustimo okrog vratu pol ure.

3. Kis

Naredimo kot zgoraj, le da v mlačno vodo dodamo še nekaj jabolčnega kisa.

4. Krompir

Skuhamo 5 krompirjev v oblicah in jih zmečkamo z valjarjem. Topel povitek si namestimo na vrat, ga ovijemo s šalom in pustimo od pol ure do ene ure.

Propolis – naravni »antibiotik« za vneto in boleče grlo

Nekaj najboljšega, kar lahko privoščimo bolečemu, pekočemu in vnetemu grlu, pa je propolis. Deluje protimikrobno in protivnetno ter spodbuja celjenje in regeneracijo sluznice. O protimikrobnem delovanju propolisa pri bakterijah, virusih in glivah obstaja že več kot tisoč strokovnih objav. Propolis je sestavljen iz več kot tristo različnih spojin, od katerih se najpomembnejše flavonoidi. Količina flavonoidov v propolisu je zelo odvisna od sezone in lokacije čebelje paše.

Propolis namreč čebele proizvajajo iz naravnih smol, ki jih izločajo drevesa kot del svojega obrambnega sistema. Te smole pomešajo z voskom in encimi, da zaščitijo panj. Z njim razkužijo notranje površine panja, zamašijo reže in odprtine ter balzamirajo vsiljivce, da preprečijo širjenje škodljivih mikroorganizmov. Propolis v panju tudi izhlapeva in s tem ustvarja naravno zaščito, ki omogoča zdrav razvoj in življenje čebeljih družin.

Fotka_Lifestyle_Propolis_450x450
40 % krajše trajanje simptomov

Propolis v pršilu s koncentracijo bioflavonoidov 15 mg/ml po izsledkih klinične raziskave pomaga kar za 40 % skrajšati trajanje simptomov okužbe zgornjih dihal, kot so boleče in vneto grlo in žrelo ter hripavost. Kar 80 % ljudi po uporabi pršila po 3 dneh ni imelo več simptomov.

Graf-vneto-grlo-450x450px
Graf-hripavost-450x450px
Graf-oteklina-in-pordelost-450x450px
Graf-izrazen-vsaj-en-simptom-450x450px
Protivirusno in protivnetno delovanje propolisa

Analize so pokazale, da ima kar nekaj flavonoidov iz propolisa sposobnost vezave na virusne proteine, kar verjetno prispeva k antivirusnemu delovanju. V še neobjavljeni raziskavi so ugotovili, da propolis s koncentracijo bioflavonoidov 15 mg/ml po 5 minutah kontakta uniči več kot 90 % virusov. Če propolis v pršilu dnevno uporabljamo v ustni votlini, lahko zmanjšamo tveganje za okužbo z virusi, tudi s koronavirusom.
Propolis poleg protivirusnega delovanja pomaga krepiti imunski sistem, ima pa tudi močno protivnetno delovanje, saj povečuje protivnetni celični odziv in stimulira imunske celice, ki odstranjujejo viruse in okužene celice.

Propolis v kapljicah, pršilu ali raztopini
Propolis-tabela-900-px-pokon_na

Najpogostejša izbira, ko se želimo znebiti bolečega in vnetega grla, je propolis v pršilu, saj omogoča preprosto in natančno uporabo na mestu vnetja. V akutni fazi pošteno olajša simptome in poskrbi za skrajšanje trajanja simptomov. Lahko pa se odločimo tudi za kapljice ali raztopino, ki jo grgramo oziroma odmerimo v poljubno tekočino, nakapljamo na žlico medu ali sladkorja in zaužijemo.

Propolis na alkoholni ali vodni osnovi

Propolis je načeloma precej slabo topen v vodi, zato je večina raztopin oziroma tinktur in pršil za oralno rabo v obliki alkoholne raztopine. V primeru vnetega grla in žrela ali okužbe ustne votline pa so alkoholne raztopine manj primerne, saj lahko dodatno dražijo že tako vneto sluznico. Primernejši so propolisi na vodni osnovi, ki so namenjeni tudi vsem, ki ne smete ali ne želite uživati alkohola (otroci, nosečnice, doječe matere …). Poleg tega, da propolis na vodni osnovi ne draži sluznice, tudine obarva zobne sklenine in je odličnega okusa, ki zakrije njegovo znano grenkobo.

Propolis je načeloma precej slabo topen v vodi, zato je večina raztopin oziroma tinktur in pršil za oralno rabo v obliki alkoholne raztopine. V primeru vnetega grla in žrela ali okužbe ustne votline pa so alkoholne raztopine manj primerne, saj lahko dodatno dražijo že tako vneto sluznico. Primernejši so propolisi na vodni osnovi, ki so namenjeni tudi vsem, ki ne smete ali ne želite uživati alkohola (otroci, nosečnice, doječe matere …). Poleg tega, da propolis na vodni osnovi ne draži sluznice, tudine obarva zobne sklenine in je odličnega okusa, ki zakrije njegovo znano grenkobo.

Vsak propolis ni enako učinkovit

Najpomembnejša sestavina propolisa so torej flavonoidi. Če želimo računati na učinke propolisa, potrjene v kliničnih raziskavah, moramo izbrati propolis z zajamčeno vsebnostjo flavonoidov in se držati dnevnih odmerkov.

Moč in kakovost izdelka, označena z APF® faktorjem
APF15-450x450px
APF30-450x450px
APF50-450x450px

V Medexu v svojih izdelkih uporabljamo le standardiziran propolis (standardizacija surovine in končnega izdelka), označen s t. i. APF® faktorjem (Active Propolis Flavonoids). Ta faktor natančno pove, kakšna je koncentracija flavonoidov iz propolisa v izdelku. APF® 15 tako pomeni, da je v mililitru najmanj 15 mg flavonoidov, APF® 50 pa, da je v mililitru kar 50 mg flavonoidov. In zakaj je standardizacija pomembna? Ker omogoča natančno določitev dnevnih odmerkov, potrjenih s kliničnimi študijami, ter zagotavlja visoko kakovost in ponovljiv učinek.

Propolis defense – najmočnejši propolis na trgu

Medexov Propolis defense je trenutno najmočnejši propolis na trgu: z najvišjo zajamčeno vsebnostjo flavonoidov, torej tudi z največjo jakostjo, kakovostjo in učinkovitostjo.

 • trenutno najmočnejše pršilo s propolisom na trgu
 • koncentracija flavonoidov je minimalno 30 mg/ml

 • priporočeni dnevni odmerki so prilagojeni ugotovitvam kliničnih študij

 • 100 % naravno, brez konzervansov

Tinktura oziroma raztopina s kapalko Propolis defense APF® 50 na alkoholni osnovi

 • trenutno najmočnejša tinktura s propolisom na trgu
 • s kapalko za lažje odmerjanje

 • koncentracija flavonoidov je minimalno 50 mg/ml

 • 100 % naravno, brez konzervansov

 • propolis na vodni osnovi z močjo klasičnega alkoholnega propolisa
 • s kapalko za lažje odmerjanje

 • koncentracija flavonoidov je minimalno 30 mg/ml

 • 100 % naravno, brez konzervansov