Kolagen: Kako ga izbrati?

Kolagen: Kako ga izbrati?

30. avgust 2022
Čas branja: 9 min
Kolagen: Kako ga izbrati?
Ker je v zadnjem času na trgu prisotnih precej kolagenov, s čemer se porajajo tudi številna vprašanja, verjamemo, da je težko izbrati pravega zase in da se ob tem porajajo številna vprašanja. Zato smo za vas na enem mestu zbrali najpogostejša vprašanja o Medexovih kolagenih, za katera upamo, da vam bodo pomagala pri izbiri pravega.
kolageni

Kako se preverja učinkovitost delovanja kolagenov?

Učinkovitost delovanja se ne preverja z laboratorijskimi analizami, temveč s placebo kontroliranimi kliničnimi raziskavami na ljudeh. V naših izdelkih lahko najdete le patentirane hidrolizirane kolagene, katerih delovanje je dokazano s takšnimi raziskavami.

Ali je delovanje kolagenov osnovano na subjektivnih ocenah testirancev ali ocenjevalcev?

Ne. V kliničnih raziskavah se uporabljajo mednarodno priznane instrumentalne metode analize, ki so v uporabi tudi v dermatološki stroki.

Kako se preverja vsebnost in velikost peptidov v kolagenih?

Tega ni mogoče zanesljivo določiti z zastarelimi in nenatančnimi metodami, kot je klasična gelska elektroforeza, temveč se uporablja standardizirana in validirana metoda HPSEC (high performance size exclusion chromatography), s katero lahko natančno določimo velikost in količino peptidov. Pomembna je tudi ustrezna priprava vzorca, saj druge sestavine v izdelku lahko pozneje motijo detekcijo.

Ali so preverjene in nadzorovane tudi vhodne sestavine izdelkov?

Vse vhodne sestavine so temeljito analizirane in potrjene le, če ustrezajo specifikacijam, kar zagotavlja delovanje v skladu s kliničnimi raziskavami.

Koliko kolagena je potrebno zaužiti za doseganje učinkov?

Za doseganje učinkov je treba zaužiti toliko kolagena, kolikor so ga uživali testiranci v kliničnih raziskavah, kjer so dokazali koristen učinek. To se razlikuje za različne patentirane kolagene, načeloma pa so koristni učinki vidni pri dnevnem odmerku hidroliziranega kolagena od 2,5 g do 10 g, ne glede na vir (ribji ali goveji) ali izvorni tip kolagena (I, II ali III).

Katere patentirane sestavine vsebujejo Medexovi kolageni?

V vseh naših izdelkih uporabljamo izključno patentirane kolagene. V izdelkih Kolagen lift v tekočini 300 ml in Kolagen lift v prahu 120 g uporabljamo hidroliziran ribji kolagen Naticol®, v izdelku Kolagen lift fiole 10x9 ml hidroliziran goveji kolagen Verisol®, v izdelku Kolagen + vitamin C hidroliziran goveji kolagen Peptiplus®, v izdelku Kolagen flex hidroliziran goveji kolagen Fortigel®. V kapsulah Kolagen Q+ pa ne uporabljamo hidroliziranega kolagena, temveč nativni kolagen Ovoderm® iz membrane jajčnih lupin, ki ima drugačen mehanizem delovanja, zato so dnevni odmerki precej nižji (300 mg).

Kakšna mora biti velikost delcev hidroliziranega kolagena, da bo deloval?

V večini kliničnih raziskav, ki so dokazale koristne učinke, so uporabljali hidrolizirani kolagen velikosti od 2 do 4 kDa (kilo Dalton). Takšna je tudi velikost delcev kolagena v naših izdelkih.

Ali je res, da večji delci kolagena ne delujejo?

Za večje delce hidroliziranega kolagena v kliničnih raziskavah ni bilo dokazano tako dobro delovanje, kot pri delcih velikosti 2 do 4 kDa. Če pa govoromo o nativnem, t. j. nehidroliziranem kolagenu, to ne drži. Takšen kolagen je precej večji (več kot 300 kDa), saj ni razgrajen, njegov mehanizem delovanja pa je drugačen in koristni učinki na kožo in hrustanec prav tako dokazani s kliničnimi raziskavami. Torej, pri hidroliziranem kolagenu delujejo dejansko le manjši delci, pri nativnem pa velikost ni pomembna, saj ni razgrajen.

Zakaj bi kolagen imel učinek na lase in nohte, če pa ti ne vsebujejo kolagena, ampak keratin?

Lasje in nohti res niso iz kolagena, se pa izraščajo iz kože, ki pa vsebuje kolagen. Uživanje kolagena ne bo vplivalo na strukturo vaših las in nohtov, bo pa vplivalo na čvrstost na mestu izraščanja, kar se po kliničnih raziskavah kaže kot bolj bujno in čvrsto lasišče, zmanjšanje izpadanja las ter čvrstost in manjša lomljivost nohtov.

Pogosta vprašanja uporabnikov in uporabnic

Ali lahko skupaj jemljem Kolagen Q+ in Ceramide?

Lahko. Kolagen Q+ v kapsulah in Ceramidi imajo dodan cink. Sprejemljiva zgornja meja za cink je 25mg/dan (iz vseh virov skupno, tudi s hrano). Z uživanjem Kolagena Q+ in Ceramidov hkrati zaužijete 15 mg cinka dnevno, z zdravim prehranjevanjem pa ga zaužijete še povprečno 10 mg dnevno. Torej skupno 25 mg, kolikor je tudi zgornja meja. Vseeno bi za dolgoročno jemanje bolj priporočali kombiniranje Ceramidov z izdelki Kolagen lift.

Ali morajo rekreativni športniki dodajati kolagen?

Športniki s svojimi aktivnostmi sklepom povzročajo dodatno obremenitev, zato je dobro razmisliti o preventivnem dodajanju kolagena, ki pomaga pri izgradnji in popravljanju mišic, kit, ligamentov in hrustanca, ki so med vadbo bolj izpostavljeni. Odlična izbira za rekreativne športnike bi bil Kolagen flex.

Kateri kolagen naj izberem za izboljšanje starostnih sprememb?

Izbiro kolagena lahko prilagodite glede na to, na katere starostne spremembe želite vplivati.

Za mladosten videz – Kolagen Lift
Za lahkotno gibanje – Kolagen Flex
Za celostno delovanje - Kolagen Q+

Zakaj Kolagen lift v tekočini vsebuje konzervanse?

Tekočine, ki vsebujejo veliko vode, so namreč bolj občutljive glede mikrobiološkega kvara, zato sta konzervansa v tem izdelku potrebna. Vsa prehranska dopolnila v tekočini vsebujejo eno vrsto konzervansa, da ostanejo obstojna tekom celotnega roka uporabe. Najpogosteje uporabljena konzervansa v tekočinah sta soli sorbinske in benzojske kisline. Obe sta sicer prisotni tudi v naravnih snoveh.

Benzojska kislina npr. je v manjših količinah naravno prisotna v večini sadežev, gobah, cimetu in fermentiranih mlečnih izdelkih, v večjih količinah pa jo najdemo v nekaterih vrstah jagodičevja, predvsem brusnicah in borovnicah. Preprečuje rast in razmnoževanje plesni in kvasovk ter nekaterih vrst patogenih bakterij. Z namenom preprečevanja kakršnegakoli mikrobiološkega kvara je dodan tudi Kolagen liftu v tekočini. Z enim dnevnim odmerkom Kolagen lifta zaužijete toliko benzojske kisline kot npr. z 50 g brusnic.

Zagotovo pa je lahko vsaka snov škodljiva, če jo zaužijemo v previsokih količinah. Priporočeni dnevni odmerek je 20 ml Kolagen lifta in v tej količini je omenjenih konzervansov resnično zelo malo, zato nikakor ne škoduje zdravju in ne predstavlja tveganja za potrošnika. Vsekakor pa vedno priporočamo, da se pri uživanju prehranskih dopolnil držite priporočene dnevne količine in splošnih načel zdravega prehranjevanja.

Kaj moram dodajati kolagenu, da izboljšam absorpcijo?

Kolagen in elastin v Kolagen lift tekočini vsebujeta majhne delce z nizko molekulsko maso, ki se odlično absorbirajo v telo (kolagen v velikosti 2 kDa in elastin 1,4 kDa). Študije o učinkovitosti hidroliziranega kolagena so pokazale, da se delci hidroliziranega kolagena odlično absorbirajo, delno nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno, v krvni obtok ter spodbujajo sintezo lastnega kolagena.

Ali je kolagen ribjega izvora učinkovitejši od kolagena govejega izvora?

Ne. Kolagen največkrat pridobivajo iz goveje ali ribje kože. Kolagen je univerzalna molekula in se pojavlja pri vseh živalih v zelo podobni aminokislinski sestavi, saj ima vedno podobno vlogo; to je elastičnost in prožnost tkiv. Absorpcija ni odvisna od vira kolagena, temveč bolj od velikosti molekul. Kolageni v prehranskih dopolnilih, ki spodbujajo tvorbo kolagena v telesu, se ločijo po aminokislinski sestavi, kakovosti kolagenskih peptidov in molekulski masi le-teh.

Ali kolagen pomaga pri atopijskem dermatitisu?

Prehranska dopolnila so samo dopolnila k prehrani, s katerimi nadomestimo tisto, česar ne zaužijemo dovolj z našo redno prehrano. Zato lahko pripomorejo k izboljšanju stanja, vendar pa niso zdravilo. V zadnjih letih je prišlo do prepričljivih raziskav, ki kažejo na to, da je atopijski dermatitis povezan z nepravilnostmi v kožni pregradi, kar omogoča, da dražilna sredstva in bakterije z lahkoto vstopijo v kožo in povzročajo vnetja ter hkrati omogočajo dehidracijo kože. Znaki se lahko omilijo z vzpostavitvijo dobre kožne bariere, pri čemer lahko pomaga tudi uživanje Ceramidov in kolagena.

Ali lahko na potovanju namesto Kolagen lifta v tekočini jemljem Kolagen Q+?

Kolagen Q+ ni menjava za Kolagen lift, ker gre za drugačen tip kolagena in drugačno delovanje. Tako da, če greste na potovanje in vam oblika v steklenički za to ni praktična, lahko s seboj vzamete Kolagen lift vrečke ali fiole. Pomembno je zgolj to, da nadaljujete z jemanjem hidroliziranega kolagena.

Ali lahko med nosečnostjo uživam Kolagen Q+ ali Kolagen lift v tekočini?

Pred začetkom jemanja katerega koli prehranskega dopolnila, ki ni neposredno namenjeno za nosečnice, svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom ali ginekologom. Nosečnicam bi priporočili Kolagen v prahu z dodanim vitaminom C, ker ne vsebuje konzervansov in drugih dodanih vitaminov.

Ali je kolagen z dodanimi vitamini nekakovosten?

Ne. Če so kolagenu dodani vitamini v ustreznih dnevnih odmerkih, ki še dodatno spodbujajo tvorbo kolagena ali na drugačen način vplivajo na kakovost nohtov, las ali kože, je to dodana vrednost izdelka. Po drugi strani, če izdelek kolagena vitaminov ne vsebuje, to ni slabost. Najbolj pomembno je, da ima kolagen, ki ga uživate, dokazane učinke na priporočen dnevni odmerek, ki so potrjene tudi s študijami.

Kakšna je razlika med elastinom in kolagenom?

Kolagen in elastin sta proteina, ki jih proizvede celica, imenovana fibroblast v papilarni usnjici (globlji sloj kože). Skupaj dajeta naši koži moč, strukturo in oporo. Kolagen daje koži moč, vendar je elastin tisti, ki ji omogoča, da se vrne v svojo obliko, kadar delamo različne obrazne izraze in grimase. Elastin omogoča, da je koža elastična, prožna in čvrsta, medtem ko kolagen skrbi za njeno polnost, hidracijo in gladkost. Zato gresta ti dve beljakovini z roko v roki. Elastin daje koži sposobnost raztezanja – in kar je še pomembneje, da se vedno vrne v svojo obliko.

Kolagen lift v tekočini ima v dnevnem odmerku 5000 mg kolagena, medtem ko je pri Kolagenu Q+ v dnevnem odmerku zgolj 66 mg kolagena. Ali ni to prenizek odmerek za obljubljene rezultate?

Kolagen Q+ v kapsuli vsebuje drugačno vrsto kolagena kot Kolagen lift v tekočini. Kapsule vsebujejo nativni kolagen, ki ni hidroliziran in ima drugačen mehanizem delovanja. Nativni kolagen se od hidroliziranega razlikuje v tem, da je ne razgrajen in je prisoten kot preplet kolagenskih vlaken, kot se tudi sicer naravno pojavlja v koži. Mehanizem delovanja je popolnoma drugačen od hidroliziranega kolagena, saj ne deluje preko absorbcije kolagenskih delcev, temveč preko odziva imunskega sistema ob vezavi na specializirane celice v črevesju, kar vodi v razvoj tako imenovane oralne tolerance. Razvoj oralne tolerance na kolagen tako prispeva k znižanju reaktivnosti imunskega sistema na lastni kolagen in s tem zavira njegovo razgradnjo. Študije so potrdile, da so pri izboljšanju stanja kože in zdravja sklepov učinkoviti že nižji odmerki nativnega kolagena, in sicer že od 0,5 mg do 40 mg.

Če še vedno niste prepričani, kateri kolagen bi bil primeren za vas oziroma če se vam porajajo še kakršnakoli dodatna vprašanja, smo vam na voljo na vseh naših digitalnih kanalih in kontaktih.