Kolagen - telo ga potrebuje

Kolagen - telo ga potrebuje

31. avgust 2022
Čas branja: 8 min
Kolagen - telo ga potrebuje

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in sodi med strukturne proteine s funkcijo dajanja opore in oblike. V telesu je kar 28 različnih vrst kolagena, ki predstavljajo 30 % vseh beljakovin. Kolagen je pomemben gradnik kože, mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv.

Preberite, zakaj ga je nujno dodajati telesu in kateri Kolagen iz Medexa izbrati.

pitje kolagena
kozarec kolagena
zenska kolagen
Kolagen in njegova vloga v telesu

Kolagen izhaja iz grške besede »kólla«, ki pomeni lepilo, in pripone »gen«, ki pomeni ustvariti. Kolagen predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v telesu in je tako najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. V našem telesu je več kot 28 različnih vrst kolagena. Kolagenska vlakna so glavni gradniki medceličnega prostora vezivnih tkiv, s čimer dajejo celicam oporo in skrbijo za stabilnost tkiva. Kolagen je prisoten v koži, hrustancu, kosteh, mišicah in kitah ter v vsem vezivnem tkivu.

Naše telo kolagen proizvaja samo, vendar se po 20. letu starosti proces nastajanja kolagena v telesu upočasni. To najprej opazimo na koži, ki postaja suha in upadla, pojavijo se gube, nohti postanejo krhki in lomljivi, lasje pa tanjši. Upad kolagena v telesu se odraža tudi v oteženem gibanju, saj se zmanjšuje količina kolagena v sklepnem hrustancu in kitah ter tudi v mišičnih vlaknih, ki postajajo vedno manj prožna, mišična masa pa začne upadati. Ker ima kolagen v našem telesu zelo pomembno vlogo, je zelo zaželena sestavina tako kozmetičnih izdelkov kot tudi prehranskih dopolnil.

Z uživanjem kolagena v obliki prehranskega dopolnila telesu zagotavljamo vir gradnikov lastnega kolagena.
Kolageni iz Medexa vsebujejo vse potrebne aminokisline za sintezo kolagena in se nalagajo tam, kjer telo kolagen najbolj potrebuje. Ob rednem uživanju kolagena boste rezultate opazili v kratkem času.
INFOGRAFIKA_SLO1
Hidrolizirani kolagen se v telesu najbolje absorbira

Študije o učinkovitosti hidroliziranega kolagena so pokazale, da se delci hidroliziranega kolagena odlično absorbirajo, v veliki meri nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno ter iz črevesja prehajajo v kri. Molekule kolagena potujejo po krvnem obtoku in se nalagajo tam, kjer telo kolagen najbolj potrebuje.

Izdelki iz Medexove linije kolagenov vsebujejo različne patentirane oblike hidroliziranega kolagena, ki se razlikujejo glede na namen uporabe.

Glavna razlika med različnimi oblikami kolagena v izdelkih je velikost molekul kolagena. Ta določa, kje v telesu se bo hidrolizirani kolagen naložil.

tabela kolageni
Kolagen v prahu za močne lase in nohte
  • Izboljša strukturo in videz las.
  • Poveča debelino las.
  • Izboljša trdnost nohtov.
kolagen c

Hidrolizirani kolagen sestavljajo molekule kolagena različnih velikosti, ki se dobro absorbirajo v lase in nohte.

V telesu poskrbi za vzdrževanje njihove normalne strukture, kar dokazujejo tudi študije:

  • Uživanje 2,8 g kolagena v prahu na dan 3 mesece dokazuje pozitiven vpliv na strukturo in videz las. (Margenti el al., 1984)
  • Uživanje 7 g kolagena v prahu na dan 3 mesece dokazano vzdržuje normalno strukturo nohtov. (Raziskava Makino Publishing Company »Health Research Team«, 2004)

Z rednim uživanjem Kolagena v prahu bodo vaši nohti trdni, lasje pa močni in sijoči.

SESTAVINE: 100 % hidrolizirani kolagen govejega izvora

PRIPOROČAMO: Odraslim po 20. letu starosti, ki želijo izboljšati strukturo svojih las in nohtov.

UPORABA: Priporočena dnevna količina je 10 g. Izdelek vmešajte v jogurt, kakav, sok, mleko, čaj ali vodo in počakajte, da se dobro raztopi. Priporočamo redno vsakodnevno uživanje.

PAKIRANJE: pločevinka, 150 g

Kolagenlift za mladosten videz kože
  • Izboljša čvrstost in elastičnost kože.
  • Zmanjšuje gube.
kolagen lift

Kolagen je prisoten v globljih plasteh kože – v dermisu – in koži zagotavlja oporo, moč in elastičnost. S staranjem telo tvori vedno manj kolagena, kar se odraža v suhi in upadli koži, pojavijo se gube, koža izgubi elastičnost.

Patentirana oblika kolagena v Kolagenliftu zmanjšuje gube, izboljša napetost in elastičnost kože.

Hialuronska kislina napolni prostor med kolagenskimi vlakni, dodani vitamin pa dodatno podpre delovanje kolagena in hialuronske kisline: niacin v Kolagenliftu v raztopini prispeva k ohranjanju zdrave kože, vitamin C v Kolagenliftu v prahu pa ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože.

koza
Kolagenlift raztopina

SESTAVINE: kolagen Verisol®, hialuronska kislina, niacin Kolagen Verisol® govejega izvora je beljakovina s posebno aminokislinsko sestavo in dobro biorazpoložljivostjo. Vsebuje majhne molekule kolagena, ki se učinkovito absorbirajo v kožo in jo nahranijo od znotraj.

PRIPOROČAMO: Odraslim po 35. letu starosti, ki želijo izboljšati videz svoje kože ter poskrbeti za boljšo elastičnost in manj gub.

UPORABA: Priporočena dnevna količina je 1 steklenička (9 ml). Izdelek je pripravljen za neposredno uživanje. Za ohranjanje mladostnega videza kože priporočamo redno vsakodnevno uživanje.

PAKIRANJE: 10 stekleničk po 9 ml

Kolagenlift prah

SESTAVINE: kolagen NatiCol®, hialuronska kislina, vitamin C Kolagen Naticol® ribjega izvora je pridobljen s posebno patentirano tehnologijo, ki odstrani neprijeten vonj in okus po ribah ter omogoča pridelavo majhnih, nizko molekularnih delcev kolagena, ki se v telesu zelo dobro absorbirajo.

PRIPOROČAMO: Odraslim po 30. letu starosti, ki želijo izboljšati videz svoje kože ter poskrbeti za boljšo elastičnost in manj gub. Izdelek vsebuje ribji kolagen in je lahko primeren tudi za vegetarijance.

UPORABA: Priporočena dnevna količina je 1 zvrhana priložena merica (8 g). Dodajte jo v 2 dl hladne tekočine in dobro premešajte, da se popolnoma raztopi. Za ohranjanje mladostnega videza kože priporočamo redno vsakodnevno uživanje.

PAKIRANJE: pločevinka, 120 g

Kolagenflex za lahkotnost gibanja
Pripomore k obnovi sklepnega hrustanca.
kolagen telovadba

Upadanje količine kolagena v telesu se odraža tudi v slabši regeneraciji hrustanca. To opazimo predvsem po oteženem gibanju, saj je kolagen tudi pomembna sestavina sklepnega hrustanca.

Zdrav hrustanec ima gladko drsečo površino, ki sklepu omogoča tekoče gibanje. Poskrbite, da bo tak ostal tudi vaš.

Kolagenflex vsebuje patentirano obliko kolagena Fortigel®, ki ga sestavljajo kratke molekule z velikim deležem aminokislin, pomembnih za izgradnjo sklepnega hrustanca. Dodani vitamin C pa ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca in kosti.

SESTAVINE: kolagen Fortigel® govejega izvora, vitamin C

PRIPOROČAMO: Odraslim med 25. in 65. letom, športnikom.

UPORABA: Priporočena dnevna količina je vsebina 1 vrečke (10 g). Vmešajte jo v jogurt, sok, vodo ali drugo pijačo in počakajte, da se dobro raztopi. Priporočamo redno vsakodnevno uživanje.

PAKIRANJE: 14 vrečk po 10 g

Ob rednem uživanju kolagena boste rezultate opazili v kratkem času

Medexovi Kolageni - Kolagen v prahu, Kolagenlift, Kolagen lift v tekočini, Kolagen Q+ v kapsuli in Kolagenflex - vsebujejo patentirane oblike kolagena z različno velikimi molekulami, ki se dobro absorbirajo prav na mesta, kjer telo kolagen najbolj potrebuje.

Uživajte kolagen in poskrbite za močne lase in trdne nohte, lepo kožo, čvrste mišice in lahkotno gibanje!