4 ideje za zimski vikend pobeg z mulci

4 ideje za zimski vikend pobeg z mulci

20. oktober 2022
Čas branja: 5 min
kam z mulci za zimski pobeg

Avtor: Kam z mulci

Pozimi, ko so dnevi kratki, je še posebej pomembno, da izkoristimo sončen vikend in se vsi skupaj naužijemo naravnega vitamina D.

Ekipa Kam z mulcem je izbrala 4 ideje za enodnevni ali vikend izlet, ki bo navdušil celo družino.

1. Krajinski park Pivška presihajoča jezera

Kar 17 presihajočih jezer je razporejenih po celotni Pivški kotlini, najbolj znani in tudi največji sta Petelinjsko (Petelinje) in Palško jezero. Pozimi se lahko po jezerih drsate ali pa le sprehajate po umirjeni naravi. Preden se podate na raziskovanje jezer, obvezno obiščite Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, kjer boste izvedeli, kako jezera nastanejo, kako z njimi živijo domačini ter spoznali njihove prebivalce. Interakcija otrok v muzeju je zagotovljena! V kolikor si lahko privoščite in podaljšate izlet v vikend, pa priporočamo tudi jahanje in spoznavanje domačih živali na posestvu Grad Prestranek ter obisk največjega muzejskega kompleksa v Sloveniji - Parka vojaške zgodovine Pivka. Da vas na poti nič ne preseneti, s seboj vzemite propolis pršilo.
kam_z_mulci_narava_1

2. Po Rilkejevi poti do Devinskega gradu

Če so vaši mulci (pre)polni energije, poleg tega pa obožujejo zgodbe o vitezih in gradovih, je sprehod po Rilkejevi poti in obisk Devinskega gradu odlična izbira za vaš družinski izlet. Pomirjujoč razgled na morje in čudovite vonjave mediteranskih rastlin bodo sproščujoče delovale tudi na odrasle. 2 km dolga Rilkejeva pešpot je speljana ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom in je del Naravnega deželnega rezervata Devinske Stene.

3. Na Bloško jezero z otroki

Bloško jezero postaja vse bolj priljubljena izletniška točka. Poleg sprehoda okoli jezera, malice in igre na igralih pri brunarici “Hiša nasprot sonca”, sprehoda skozi park Bloška idila, kjer vas bodo spremljale lesene skulpture, jezero pozimi nudi tudi imenitno drsališče. Če imate višek energije ali časa, lahko obiščete še bližnje Cerkniško jezero, se povzpnete na Slivnico na odlične palačinke ali pa lovite sončne žarke na Rakitni.

4. Park Expano v Pomurju

Pomurje je zaradi razdalje iz osrednje Slovenije prepogosto prezrto. Vendar ta regija našim mulcem toliko ponuja! Če imate na voljo le en dan, vsekakor obiščite interaktivni doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru z motoričnim parkom. Tukaj boste zlahka preživeli cel dan, lahko si sposodite tudi kolesa in se zapeljete okoli jezera do Dvorca Rakičan in opazujete njihove konje ali pa do centra Murske Sobote. Če imate na voljo kakšen dan več, pa priporočamo, da se povzpnete na stolp Vinarium v Lendavskih goricah. Tam doživite 360° razgled na valovito vinorodno pokrajino in vse 4 države, obiščete Bukovniško jezero ter pustolovski park med krošnjami bukovniškega gozda ter učite mulce o gozdnem ekosistemu v parku doživetij Križevci.
 
Za prvo pomoč ob lakoti s seboj vzemite slastne prigrizke Nature bar.

Več o portalu Kam z mulcem

Ideje za izlete je strnila Iva, ena izmed soustanoviteljic priljubljenega slovenskega portala za aktivno preživljanje časa z otroki – kamzmulcem.si. Blog je v skoraj petih letih od nastanka postal nepogrešljiv, t. i. spletni popotniško–izletniški svetovalec, na katerega se obrnejo starši, ko se odločajo kam na daljše počitnice ali na krajši izlet z mulci, ter ko potrebujejo nasvete iz prve roke za varno in prijetno pot z družino. Pred kratkim je na povabilo založbe Mladinska knjiga izšel tudi njihov prvi družinski vodnik “Kam z mulcem po Sloveniji”, v katerem je zbranih kar 62 izletov in doživetij po Sloveniji, ki se jih boste slovenski starši z veseljem spominjali, tudi ko najmlajši odrastejo.

Spremljajte #MedexLife dogodivščine z mulci tudi na:

O drugih medenih zimskih idejah

Več podobnih namigov, receptov in idej najdete v naši zimski knjižici #MedexLife, ki je na voljo ob vašem naslednjem nakupu v naši spletni trgovini ali pa jo najdete med policami v naši Trgovini Medex na Miklošičevi.