Zakaj je Propolis Defense najmočnejši propolis na trgu?

Zakaj je Propolis Defense najmočnejši propolis na trgu?

30. avgust 2022
Čas branja: 7 min
Propolis glava

Propolis je najbolj znan čebelji pridelek, takoj za medom, s široko uporabo v tradicionalni ljudski medicini kot t.i. “naravni antibiotik”. Antibiotiki sicer delujejo v precej višjih koncentracijah, zato direktna primerjava seveda ni povsem na mestu.

Ima pa propolis dovolj močan učinek, da deluje tako na sluznici kot na koži. Kljub mnogim koristnim učinkom za človeka, se proizvajalci izdelkov s propolisom srečujemo z zelo pomembnima izzivoma. To sta:

  • ustrezna standardizacija propolisa, ki bi zagotavljala ponovljivo kakovost in učinek izdelkov s propolisom,
  • in priprava vodnih raztopin propolisa, ki je širše uporabna alternativa alkoholnim raztopinam.

 

V Medexu smo oba izziva v zadnjih letih vzeli pod drobnogled in razvili linijo Propolis Defense, ki ponuja rešitev za izpostavljene dileme. Propolis Defense vključuje popolnoma brezalkoholne raztopine propolisa s ključno prednostjo klasičnega alkoholnega izvlečka: to je visoka vsebnost in koncentracija flavonoidov, ki je primerljiva z alkoholnimi izvlečki. Gre za najmočnejše izdelke s propolisom na vodni osnovi na trgu

propolis kaplica
1. Izziv: standardizacija vsebnosti bioflavonoidov

Propolis je sestavljen iz več kot 200 različnih kemijskih snovi, ki močno variirajo v odvisnosti od sezone, lokacije nabiranja oziroma čebelje paše, vrste čebel in podobno. Iz teh razlogov je propolis zelo težko dobro standardizirati in povezati s ponovljivim učinkom. Večina izdelkov s propolisom na trgu je nekontrolirane kakovosti, saj ne vemo, kako je bil prečiščen, kakšna je koncentracija flavonoidov, in kateri flavonoidi prevladujejo.

Med drugim velikokrat lahko zavedejo tudi oznake, da je propolis “visoko prečiščen”, ali pa sam izpostavljen odstotek propolisa, ki ga vsebuje določen izdelek, recimo "vsebuje kar 20% propolisa". Pri večini izdelkov je ta podatek težko garancija kakovosti in učinkovitosti. Količina flavonoidov v prečiščenem propolisu je namreč lahko različna. Ta znaša med 20 in 50 %. Čeprav drži, da je v neprečiščenem propolisu koncentracija flavonoidov še nižja, samo količina propolisa v izdelku ni zadosten podatek, ki bi jamčil o jakosti oz. učinkovitosti posameznega izdelka.

Z novo linijo Propolis Defense lahko zagotavljamo standardizirano vsebnost bioflavonoidov in ponovljive učinke, ki so bili dokazani s kliničnimi študijami.

2. Izziv: topnost propolisa v vodi

Večni problem raziskovalcev na področju propolisa, je njegova slaba topnost v vodi. Propolis je topen v alkoholu, zato je večina tinktur in pršil za oralno rabo v obliki alkoholne raztopine. V primeru okužbe ustne votline, vnetega grla in žrela, so alkoholne raztopine neprimerne, saj povzročajo opekline ustne sluznice, lahko pa celo dodatno dražijo že tako vneto sluznico. Propolis iz alkoholnih raztopin se ob stiku s slino obori in ob pogosti uporabi lahko povzroči obarvanost zobne sklenine. Prav tako ni primeren za uporabo pri otrocih, nosečnicah in drugih skupinah ljudi, ki ne smejo ali ne želijo uživati alkohola. Alternativa za te skupine ljudi je uporaba vodnih izvlečkov, vendar pa se v vodi izlužijo povsem druge snovi kot v alkoholu in v precej manjši količini, zaradi česar so takšni vodni pripravki premalo koncentrirani, da bi bili samostojno učinkoviti.

Vodni Propolis Defense ima visoko vsebnost in koncentracijo flavonoidov, ki je primerljiva z alkoholnimi izvlečki. Zato so učinki enaki kot pri alkoholnih raztopinah.

Propolis Defense s trojno standardizacijo

Propolis Defense vodne raztopine propolisa imajo kar trojno standardizacijo. Uporabljamo izvleček propolisa, pripravljen po patentiranem postopku, ki je v osnovi vodno-alkoholen. Alkohol se kasneje odstrani, suhi izvleček pa enkapsulira v naravnih nosilcih. Ob mešanju z vodo tako tvori stabilno disperzijo, deloma raztopino, brez ene same kapljice alkohola. Zato je propolis na vodni osnovi bolj primeren za pripravo raztopin za ustno higieno ali direkten nanos na ustno sluznico.

Izvleček je standardiziran na skupne flavonoide ter dodatno na 6 najbolj pomembnih flavonoidov za rjavi propolis – galangin, pinocembrin, apigenin, krisin, kvercetin in pinobanksin. Celotni izdelek je še dodatno standardiziran na skupne flavonoide in označen s stopnjo APF®.

Laboratorij-primer-propolis-900x450

Ob mešanju z vodo tvori visoko koncentriran brezalkoholni Propolis Defense stabilno disperzijo. Zato je propolis na vodni osnovi bolj primeren za pripravo raztopin za ustno higieno ali direkten nanos na ustno sluznico.

Kakšen je pomen APF?

APF = Active Propolis Flavonoids

Active Propolis Flavonoids je standardizacijska shema, ki jo smo jo razvili v Medexu in jo izvajamo v lastnih laboratorijih s priznanimi analitskimi metodami. Pove nam koncentracijo flavonoidov iz propolisa v izdelku. Tako APF® 30 na primer pomeni, da je koncentracija flavonoidov v izdelku minimalno 30 mg/ml, s čimer garantiramo visoko kakovost in ponovljiv učinek naših izdelkov.

apf 15
min. bioflavonoidi 15 mg/ml
Zagotavljamo, da se v enem mililitru raztopine nahaja minimalno 15 mg bioflavonoidev.
apf 30
min. bioflavonoidi 30 mg/ml

Zagotavljamo, da se v enem mililitru raztopine nahaja minimalno 30 mg bioflavonoidev.

apf 50

min. bioflavonoidi 50 mg/ml

Zagotavljamo, da se v enem mililitru raztopine nahaja minimalno 50 mg bioflavonoidev.

Propolis Defense v tinkturi, raztopini s kapalko in pršilih

Propolis Defense vodno linijo sestavljata oralno pršilo s stopnjo APF® BIO 10 in vodna raztopina s stopnjo APF® 30 s kapalko za lažje odmerjanje.

Oralno pršilo je namenjeno:

  • lokalnemu delovanju v ustni votlini


Raztopina s kapalko se lahko uporablja:

  • oralno za sistemsko delovanje
  • ali za pripravo raztopine za higieno ustne votline
propolis defense skupaj
Propolis Defense linija vsebuje vodno raztopino v obliki oralnega pršila in raztopine s kapalko ter alkoholno raztopino v obliki tinkture in oralnega pršila.

Nova Propolis Defense linija poleg vodnih vključuje tudi klasične alkoholne raztopine propolisa, vendar sedaj še močnejše, z oralnim pršilom stopnje APF® 30 in tinkturo stopnje APF® 50.

Želite vedeti več? Vprašajte nas!

V Medexu sestavine za naše izdelke izbiramo na podlagi preverljivih rezultatov in ponovljivih kliničnih študij. Zavzemamo se za transparentnost uporabljenih učinkovin, zato smo vam na voljo za dodatna vprašanja. Vabimo vas, da kontaktirate vodjo razvoja v Medexu, dr. Roka Kopinča, na [email protected]. Odgovoril vam bom v najkrajšem možnem času.

1. Esposito C, Garzarella EU, Bocchino B, D'Avino M, Caruso G, Buonomo AR, Sacchi R, Galeotti F, Tenore GC, Zaccaria V, Daglia M. A standardized polyphenol mixture extracted from poplar-type propolis for remission of symptoms of uncomplicated upper respiratory tract infection (URTI): A monocentric, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytomedicine. 2021 Jan;80:153368. doi: 10.1016/j.phymed.2020.153368. Epub 2020 Oct 8. PMID: 33091857.
2. Dehghani M, Abtahi M, Hasanzadeh N, Farahzad Z, Noori M, Noori M. Effect of Propolis mouthwash on plaque and gingival indices over fixed orthodontic patients. J Clin Exp Dent. 2019;11(3):e244-e249. Published 2019 Mar 1. doi:10.4317/jced.55026
3. Anauate-Netto C, Anido-Anido A, Leegoy HR, et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial on the effects of propolis and chlorhexidine mouthrinses on gingivitis. Braz Dent Sci. 2014;17(1):11-15. doi:10.14295/bds.2014.v17i1.947

propolis defense noga