Vsakodnevna lepotna rutina s kolagenom

Vsakodnevna lepotna rutina s kolagenom

10. november 2022
Čas branja: 11 min
kolagen naslovna slika

Kolagen iz Medexa je vpeljana navada lepotnih navdušenk. Velja to tudi zate?

Skrivnosti lepega videza niso več skrivnosti, ampak rešitve, ki so podprte z različnimi znanstvenimi študijami. Rešitev se imenuje kolagen.

Zakaj nam naši kupci zaupajo?

Svoj mladosten videz nam zaupata tudi igralka Lara Komar in lepotna blogerka Nika Veger, ki sta ambasadorki naših kolagenov že več let ravno zato, ker uporabljamo patentirane vrste hidroliziranega kolagena, ki na podlagi študij zagotavljajo učinkovitost in kakovost delovanja. Kolagen ponujamo že več kot 11 let, kar sporoča tudi zaupanje naših zvestih uporabnic.

Izkušnje zadovoljnih uporabnic so naša odlična povratna informacija, kateri želimo, da sledite tudi vi. Uporabnice glede na življenjski slog in potrebe jemljejo različne kolagene iz nabora, ki ga imamo. 

Nazaj k temeljem

Že dolgo ni več skrivnost, da je kolagen temeljna podlaga za lep videz. Kolagen ni le osnovni gradnik kože, mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv. Ampak tudi osnovni gradnik, temelj za nego in ohranjanje lepega videza. Kolagen predstavlja kar 30 % vseh beljakovin in je tako najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Naše telo kolagen proizvaja samo, vendar se po 20. letu starosti proces nastajanja kolagena v telesu upočasni. Z uživanjem kolagena v obliki prehranskega dopolnila svojemu telesu zagotavljate vir gradnikov lastnega kolagena.

Kolagen-linija-LiparDesignPhotography-03744_smallres

Kako veš, da ti primanjkuje kolagena?

Če se pojavijo smejalne gubice na vašem obrazu, to še ne pomeni, da je raven kolagena kritična. V kolikor pa se prepoznate v treh izmed spodnjih točk, svetujemo, da začnete razmišljati o spodbujanju tvorbe lastnega kolagena. Očitni znaki pomanjkanja kolagena so lahko:

  • pojav gub in upadanje kože,
  • pojav celulita in strij,
  • krhke nohte in slabe lase,
  • bolečine v sklepih in kosteh,
  • starostno daljnovidnost,
  • upočasnjeno pridobivanje mišičnega tonusa in slabšo vzdržljivost kljub telesni dejavnosti.
Kolagen-in-vegan-linija-LiparDesignPhotography-03853_smallres

Kateri kolagen vam je pisan na kožo?

Na spletu najdemo veliko načinov za aktivno spodbujanje tvorbe lastnega kolagena. V Medexu smo razvili celo linijo produktov s hidroliziranim kolagenom, da jih lahko uporabljate glede na učinek, ki ga želite doseči. Ni vsak kolagen pravi kolagen za vas. Izbrati morate tistega, ki bo pokazal učinke tam, kjer jih potrebujete. Zato preverite, kateri kolagen iz naše linije vam je pisan na kožo.

V Medexu uporabljamo patentirane vrste hidroliziranega kolagena, ki na podlagi študij zagotavljajo učinkovitost in kakovost beljakovinskega vira. V naših kolagenih najdete štiri učinkovite vrste patentiranega hidroliziranega kolagena Verisola®, NatiCola®, Fortigela® in Bodybalance®. Glavna razlika med različnimi oblikami kolagena v izdelkih je velikost molekul kolagena. Ta določa, kje v telesu se bo hidrolizirani kolagen naložil. 

Spodbudi nastajanje kolagena z ustreznimi aktivnimi sestavinami

Naši kolageni so obogateni z dodatnimi aktivnimi sestavinami, ki spodbujajo nastajanje kolagena ali pomagajo pri končnem učinku, ki ga želimo doseči. Najbolj pogosto v naših kolagenih najdete:

Kolagen_landing_450_V4

Ste slišali za spodnje mite?

S popularnostjo kolagena so se razvile tudi trditve, ki so včasih zelo pristranske ali nepreverjene. Za vas razbijamo 3 najbolj pogoste mite, ki niso resnični. 

MIT #1 Kolagen ribjega izvora je učinkovitejši od kolagena govejega izvora.

Ne drži. Kolagen največkrat pridobivajo iz goveje ali ribje kože. Kolagen je univerzalna molekula in se pojavlja pri vseh živalih v zelo podobni aminokislinski sestavi, saj ima vedno podobno vlogo; to je elastičnost in prožnost tkiv. Absorpcija ni odvisna od vira kolagena, temveč bolj od velikosti molekul. Prehranska dopolnila, ki spodbujajo tvorbo kolagena v telesu, se ločijo po aminokislinski sestavi peptidov, kakovosti in molekulski masi le-teh.

MIT #2 Kolagen, ki so mu dodali vitamine, je nekakovosten.

Ne drži. Če so kolagenu dodani vitamini v ustreznih dnevnih odmerkih, ki še dodatno spodbujajo tvorbo kolagena ali na drugačen način vplivajo na kakovost nohtov, las ali kože, je to dodana vrednost izdelka. Po drugi strani, če izdelek kolagena vitaminov ne vsebuje, to ni slabost. Najbolj pomembno je, da ima kolagen, ki ga uživaš, dokazane učinke na priporočen dnevni odmerek, ki so potrjene tudi s študijami. V Medexu uporabljamo patentirane vrste hidroliziranega kolagena, ki na podlagi študij zagotavljajo učinkovitost in kakovost beljakovinskega vira.

MIT #3 Imamo več tipov kolagena, I, II, III in IV. Paziti moraš, katerega izbereš.

Ne drži. Kolagen v telesu je preplet treh polipeptidnih verig. Te se pri različnih tipih kolagena med seboj razlikujejo po zaporedju aminokislin, kar jim omogoča drugačno prepletanje in s tem drugačno fizične delovanje (elastičnost, stisljivost, vezava vode, itd.). Tako imamo na primer kolagen tipa I in III v koži, žilah in vezeh, kolagen tipa II pa v sklepih in hrustancu. Za uspešno absorpcijo kolagena, ki ga dodatno uživamo pa dejansko želimo, da se prepleti polipeptidnih verig z encimsko obdelavo porušijo in razgradijo na manjše kose – peptide, ki se ne ločijo več po tipih. 

Kolagen-in-vegan-linija-LiparDesignPhotography-03654_smallres

Ker bomo iz kateregakoli tipa kolagena po predelavi dobili enake peptide hidroliziranega kolagena, sam tip izvornega kolagena ni pomemben za področje učinkovanja. Razlikovanje različnih učinkov med našimi kolageni (na lase, nohte, kožo, sklepe, mišice) namreč izvira iz tega, katere encime uporabimo za samo razgradnjo verige, s čimer dobimo različne kose po velikosti in sestavi. Ti različni kosi po velikosti in sestavi potem vplivajo na to, ali bo kolagen učinkovit npr. za izboljšanje sestave kože ali za sklepe.

MIT #4 Bolj kot so molekule peptidov majhne, bolje se absorbirajo.

Ne drži. Res je sicer, da je absorpcija kolagena odvisna od njegove velikosti, saj molekulska masa vpliva na to, kje bo kolagen deloval najbolje. Velikost peptidov merimo v Daltonih (Da), ki je merska enota za maso molekul. Peptidi velikosti 2.000 Da (prim. Kolagenlift) na primer najbolje delujejo na kožo, če pa želimo vplivati na kolagen v sklepih, moramo uživati kolagen z velikostjo molekul 3.000 Da (prim. Kolagen flex curcumin). 

20240221-DSC00019

Če želimo, da kolagen deluje široko (na lase, kožo, sklepe, nohte), potem je pravilna izbira kolagen z velikostjo molekul 2.000-4.000 Da (prim.: Kolagen z vitaminom C), mešanica, ki vpliva na vse kolagenske strukture v telesu, kjer ga telo najbolj potrebuje. Nekatere raziskave na molekulah manjših od 2.000 Da so sicer pokazale manjšo absorpcijo in učinkovitost, kar pa ni nujno povezano zgolj z velikostjo, ampak tudi s sestavo molekul. Iz dosedanjih raziskav je tako težko sklepati, zakaj bi bil učinek slabši. Zaenkrat torej vemo, da uspešnost absorpcije ne raste sorazmerno z majhnostjo molekul. Ključno je, da veš, kakšen končni učinek si želiš in na podlagi tega izbereš primeren produkt zase.

Kako vzdrževati vsakodnevno rutino?

Kolagen je prehransko dopolnilo naravnega izvora, zato ga je treba uživati dalj časa. Ker z uživanjem kolagena telesu vračamo, kar mu narava s časom odvzema, ga lahko uživamo neprekinjeno tudi več let. Glede na prejete odzive naših uporabnikov je najtežje ohraniti vsakodnevno lepotno rutino. Zato vam polagamo na srce -  ne obupajte prehitro! Prvi učinki kolagena se pokažejo po enem mesecu rednega uživanja priporočene dnevne količine. Nato je potrebno to osnovo vzdrževati vsaj nadaljnja dva meseca. Tvoje telo namreč potrebuje rutino. Kolagen lahko hitro vmešate v vodo, lahko pa se malo poigrate s svojo domišljijo in ga vključite tudi v svoje obroke in ostale aktivnosti. Nekaj načinov, kako popestriti uživanje kolagena najdeš v spodnjih receptih.