Skrivnostna moč 100% naravnega propolisa

Skrivnostna moč 100% naravnega propolisa

30. avgust 2022
Čas branja: 8 min
propolis defense skupina

Propolis je branilec čebeljega panja in našega imunskega sistema! Najbolj priljubljen čebelji pridelek, takoj za medom, Slovenci ga že dolgo uporabljamo v tradicionalni ljudski medicini kot t. i. “naravni antibiotik”. Propolis nastane iz rastlinskih smol, ki so bogate z antimikrobno in protivnetnimi snovmi. Zaradi svojih lastnosti je pravi zdravilni čudež narave.


Ste se kdaj vprašali, kaj je propolis, kako ga pravilno pridobivamo in uporabljamo? Mi ponujamo odgovore, podkrepljene s kliničnimi študijami in najmočnejšim propolisom v Sloveniji.

Kaj je propolis?

Vse se začne z nabiranjem rastlinske smole. Čebele jo najdejo na popkih topolov, brez in drugih drevesnih vrst. Rastlinsko smolo čebele prinesejo v panj, dodatno oplemenitijo z izločki svojih žlez ter dodajo vosek. Čebele so tiste, ki propolis pridelajo tako, da ga čebelarji lahko nastrgajo. Ko je propolis pripravljen na čebelarje, vsebuje rastlinske smole, vosek, eterična olja in cvetni prah. Propolis je zmes, ki vsebuje več kot 200 človeku koristnih snovi, njegovo kakovost pa določa vsebnost bioflavonoidov.

cebelica

Izvor zdravilne moči

Moč propolisa izvira iz ključne sestavine: bioflavonoidov. Bioflavonoidi so naravna barvila, ki rastline ščitijo pred mikroorganizmi. Čebele to moč s pridom izkoriščajo za zaščito panja. Propolis uporabljajo kot premaz na notranjih stenah panja, s čimer preprečujejo vdor vlage in ščitijo notranjost pred zunanjimi mikrobi, ki so izvor okužb in bolezni. Propolis v panju tudi izhlapeva in s tem ustvarja naravno zaščito, ki omogoča zdrav razvoj in življenje čebeljih družin.

Slovenci propolis uporabljamo za zaščito ustne votline in sluznice z enakim namenom kot čebele. Uporabljamo ga v obliki alkoholne tinkture ali vodne raztopine. V zadnjih kliničnih študijah so znanstveniki dokazali, da imajo bioflavonoidi pozitivne učinke na različne dele človeškega organizma: prebavni trakt7, imunski sistem1, sluznico2-5 in zobe6.

narekovaj_450x450

Apiterapevt in čebelar Franc Šivic o propolisu:

Propolis je dokazano učinkovit zoper različne mikrobe. Zato ga priporočam vsem mojim varovancem, ki imajo težave z odpornostjo. Predvsem pa tistim, pri katerih težave izvirajo iz ustne sluznice. Čebeljim pridelkom zelo zaupam in jih tudi sam redno uživam.

Propolis, nepogrešljiv v vsaki domači lekarni

Slovenci posebno mesto v domači lekarni hranimo za propolis. Ima ga skoraj vsako gospodinjstvo. Znanstveniki1-7 so dokazali, da gre za upravičen vzgib. Skrivnostna moč propolisa ni več le tradicionalno ljudsko izročilo, ampak prehransko dopolnilo z zelo koristnimi učinki.

grlo in zrelo

skrajša in lajša simptome bolečega grla in žrela ter hripavost1

ustna sluznica

zaščita ustne sluznice, proti razjedam in vnetjem
ustne votline2

zobje in dlesni

blaži vnetja dlesni in zmanjšuje verjetnost nastanka kariesa3-5

imunski sistem

poveča protivnetni celični odziv in stimulira imunske celice

prebavni trakt

zaščita sluznice in proti vnetjem ter razjedam prebavnega trakta7

Ker propolis ostaja v čebeljem panju tudi več let je zelo pomembno, da ga analiziramo na vsebnost težkih kovin, antibiotikov, pesticidov in drugih substanc, ki bi se utegnile nabrati v njem iz okolja ali pa pri zdravljenju čebel.

Je vsak propolis enako dober?

Na kratko: ne, vsak propolis ni enako dober. Za to obstaja preprosta razlaga. Propolis je sestavljen iz več kot 200 različnih kemijskih snovi, ki se razlikujejo v odvisnosti od sezone, lokacije nabiranja oziroma čebelje paše, vrste čebel in podobno. Zato vsak nabran propolis nima enake količine bioflavonoidov, ki mu dajejo zdravilno moč. Označbe kot "vsebuje kar 20 % propolisa" so zavajujoče in ne izražajo kvalitete. Nastrgan propolis vsebuje tudi drobce lesa in druge tuje sestavine, ki jih je treba predhodno odtrsniti. Očiščen propolis je pripravljen za izdelavo tinkture, raztopin in pršil. Kvaliteta propolisa se tako odraža v: koncentraciji bioflavonoidov, pestrosti flavonoidov in tehniki prečiščevanja. Te tri standarde zagotavlja APF® faktor.

propolis
narekovaj_450x450

90-letna gospa Mramor nam je zaupala:

Pri svojih 90 letih imam še vedno svoje zobe, ker redno uporabljam propolis. Moje prijateljice ne morejo verjeti. Veliko jih trpi za paradontozo, moji zobje pa so zdravi. Ni skrivnost, da že več desetletij redno mažem svoje dlesni s propolisom. Zobje niti malo niso porumeneli.

Pomemben je faktor APF®

Propolis, ki je označen z APF® faktorjem, vsebuje ustrezno in učinkovito koncentracijo bioflavonoidov v izdelku. Dnevni odmerki so bili natančno določeni v kliničnih študijah1-7:

30 mg bioflavonoidov

Zagotavljamo, da se v enem mililitru raztopine nahaja minimalno 30 mg bioflavonoidov.

50 mg bioflavonoidov

Zagotavljamo, da se v enem mililitru raztopine nahaja minimalno 50 mg bioflavonoidov.

tinktura

Študije potrdile protivnetno delovanje

Kaj pa ima standardizacija z delovanjem propolisa? Standardizacija omogoča natančno določitev dnevnih odmerkov, ki so bili pred kratkim potrjeni s klinično raziskavo,1 prav na izvlečku, ki ga uporabljamo v Propolis defense vodnih raztopinah propolisa. Placebo kontrolirana raziskava je prvič potrdila do zdaj domnevno zdravilno moč propolisa v primeru lajšanja simptomov okužb zgornjih dihal.

vneto grlo graf
graf hripavosti

* p<0,05, *** p<0,001
Vir: Povzeto po Esposito s sod., 20211

Klinična študija dokazuje, da dnevni nanos 12-24 mg flavonoidov iz standardiziranega propolisa v ustno votlino s pomočjo pršila bistveno skrajša trajanje simptomov, kot je na primer bolečina v žrelu, hripavost in oteklost žrela. Več kot 80 % tistih, ki so uporabljali pršilo, po treh dneh ni več imelo simptomov, medtem ko je večina ljudi, ki so uživali placebo, simptome še vedno imela. Trajanje simptomov v skupini s propolisom se je skrajšalo za dva dni. To je velik in dobrodošel prispevek k hitrejšemu okrevanju pri okužbah zgornjih dihalnih poti.

vneto grlo graf
graf hripavosti

*** p<0,001
Vir: Povzeto po Esposito s sod., 20211

Najmočnejši Propolis defense

Linija Propolis defense je primerna za preventivno delovanje kot tudi za pomoč pri akutnih stanjih.

30 mg bioflavonoidov

Propolis na vodni osnovi, APF® 30, s kapalko

- 30 mgl/ml bioflavonoidov
- brez alkohola, polietilen glikola & propilen glikola
- primeren tudi za nosečnice, doječe matere in otroke
- 100% naraven, brez konzervansov

50 mg bioflavonoidov

Propolis na alkoholni osnovi, APF® 50, s kapalko

- 50 mgl/ml bioflavonoidov
- najmočnejši propolis v Sloveniji
- brez konzervansov
- 100% naraven

tinktura
Propolis na alkoholni osnovi, APF® 30, pršilo

- 30 mgl/ml bioflavonoidov
- najmočnejši propolis v Sloveniji
- brez konzervansov
- 100% naraven  

Želite vedeti več? Vprašajte nas!

V Medexu sestavine za naše izdelke izbiramo na podlagi preverljivih rezultatov in ponovljivih kliničnih študij. Zavzemamo se za transparentnost uporabljenih učinkovin, zato smo vam na voljo za dodatna vprašanja. Vabimo vas, da nam postavite vprašanje, na katero bo odgovoril vodja razvoja v Medexu, dr. Rok Kopinč. Pišite nam na [email protected]. Odgovorili vam bom v najkrajšem možnem času.

Propolis_defense_footer-900x450

Uporabljeni viri

1
  Esposito C, Garzarella EU, Bocchino B, D'Avino M, Caruso G, Buonomo AR, Sacchi R, Galeotti F, Tenore GC, Zaccaria V, Daglia M. A standardized polyphenol mixture extracted from poplar-type propolis for remission of symptoms of uncomplicated upper respiratory tract infection (URTI): A monocentric, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytomedicine. 2021 Jan;80:153368.

2 Tonkaboni A, Najafi S, Mehrpour S, kharazi Fard MJ. Efficacy of propolis mouth wash for treatment of recurrent aphthous stomatitis. J Craniomaxillofac Res. 2016;3(3):211-218.


3 Dehghani M, Abtahi M, Hasanzadeh N, Farahzad Z, Noori M, Noori M. Effect of Propolis mouthwash on plaque and gingival indices over fixed orthodontic patients. J Clin Exp Dent. 2019;11(3):e244-e249. Published 2019 Mar 1.

 Anauate-Netto C, Anido-Anido A, Leegoy HR, et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial on the effects of propolis and chlorhexidine mouthrinses on gingivitis. Braz Dent Sci. 2014;17(1):11-15.

5 Peycheva, S., Apostolova, E., Gardjeva, P. et al. Effect of Bulgarian propolis on the oral microflora in adolescents with plaque-induced gingivitis. Rev. Bras. Farmacogn. 29, 271–277 (2019)

Piekarz T, Mertas A, Wiatrak K, et al. The Influence of Toothpaste Containing Australian Melaleuca alternifolia Oil and Ethanolic Extract of Polish Propolis on Oral Hygiene and Microbiome in Patients Requiring Conservative Procedures. Molecules. 2017;22(11):1957. Published 2017 Nov 13.

7 Ruiz-Hurtado, P.A.; Garduño-Siciliano, L.; Domínguez-Verano, P.; Balderas-Cordero, D.; Gorgua-Jiménez, G.; Canales-Álvarez, O.; Canales-Martínez, M.M.; Rodríguez-Monroy, M.A. Propolis and Its Gastroprotective Effects on NSAID-Induced Gastric Ulcer Disease: A Systematic Review. Nutrients 2021