Paradontoza: pravočasno zaustavite škodo

Paradontoza: pravočasno zaustavite škodo

30. avgust 2022
Čas branja: 9 min
bolece dlesni

Parodontalna bolezen, bolje znana kot paradontoza, je bolezen obzobnih tkiv. Zaradi blagih simptomov ob nastopu je pogosto ne jemljemo dovolj resno, kar lahko privede do resnejših zdravstvenih težav. Napredna paradontoza namreč povzroča poškodbe kosti in zob. Poškodbe pa je mogoče preprečiti, če bolezen zdravimo zgodaj in potem vzdržujemo ustrezno ustno higieno.

Kaj je paradontoza?
Pri paradontozi gre za kronično vnetje obzobnih tkiv. Gre za napredujočo bolezen, ki poteka v fazah. Če je ne zdravimo pravočasno, lahko pripelje do trajnih posledic. Paradontoza je namreč najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih [1].
Simptomi in kako jih pravočasno prepoznati
Paradontozo pogosto spregledamo, ker v zgodnjih fazah ne povzroča bolečin ali drugih večjih neprijetnosti. Ker pa je preprečevanje škode najbolj efektivno ravno v najzgodnejših fazah, je pomembno, da ukrepamo že ob prvih simptomih.
Najpogostejši simptomi, na katere moramo biti pozorni, so:
 • Krvavenje dlesni
 • Slab zadah
 • Nazadovanje dlesni
 • Rdeče in otekle dlesni
 • Bolečine pri prehranjevanju ali pri umivanju zob/li>
 • Majavi zobje
 • Neprijeten okus v ustih

Faze bolezni
Gingivitis
Prva faza parodontalne bolezni je vnetje dlesni, imenovano gingivitis. Glavni simptom gingivitisa so rdeče, otekle dlesni, ki ob ščetkanju ali nitkanju zob krvavijo. Običajno se pojavi zaradi prekomernega nabiranja zobnih oblog. Zobne obloge so bakterije in ostanki hrane, ki se nabirajo na in ob zobeh. Bakterije so sicer v ustni votlini vedno prisotne, škodljive pa postanejo šele takrat, ko se njihovo število močno poveča.
pregled
Gingivitis pogosto izzveni z izboljšanjem ustne higiene. Če pa v tej fazi ne ukrepamo, se lahko, kot opozarja Marko Miljavec, dr. dent. med., vnetje razširi tudi na globlja obzobna tkiva (čeljustno kost, zobni ligament in cement na površini korenine zoba) in povzroči njihov propad.
Zgodnja parodontalna bolezen

V zgodnji fazi paradontoze se dlesni začnejo odmikati od zob. Med dlesnimi in zobmi tako nastanejo majhni žepki. Te žepki pa hitro postanejo gojišče za škodljive bakterije. Imunski sistem se odzove tako, da dlesni še bolj odmika od zob, kar probleme zgolj stopnjuje. V zgodnji fazi že lahko pride do prvih poškodb kosti.

Med ščetkanjem in nitkanjem zob, kot pri gingivitisu, tudi v tej fazi prihaja do krvavitev.

Zmerna parodontalna bolezen
Če paradontoza nenadzorovano napreduje v zmerno fazo, se krvavitve, bolečine in recesija dlesni poslabšajo. Dodatno zobje začnejo izgubljati kostno oporo in postanejo ohlapni. Okužba lahko povzroči tudi vnetni odziv v celotnem telesu.
Napredna parodontalna bolezen
V napredni fazi začne propadati vezivno tkivo, ki drži zobe na mestu. Bolečine postanejo relativno hude, zadah postane slab, usta prevzame neprijeten okus, verjetnost, da boste ostali brez zob, pa postane zelo visoka.
Vzroki
Zobne obloge in ustna higiena

Najpogostejši vzrok za pojav paradontoze je kopičenje bakterijskih oblog med in okoli zob. Zobne obloge nastanejo, ko se bakterije pritrdijo na gladko površino zoba. Te obloge se lahko strdijo v zobni kamen. Prepoznamo ga kot obloge rumeno-bele barve. Zobni kamen lahko odstranijo le zobozdravniki.

Kopičenje zobnih oblog in zobnega kamna lahko sproži imunske odzive, ki vodijo do uničenja dlesni. Sčasoma lahko privede do nadaljnjih zapletov, vključno z izgubo zob.

Drugi faktorji

Nekateri dejavniki tveganje za pojav paradontoze bistveno povečujejo. Med njimi so:


 • Kajenje, ki je med glavnimi
 • Debelost
 • Slaba prehrana
 • Genetske predispozicije
 • Hormonske spremembe (predvsem pri ženskah)
Posledice bolezni

Kot že omenjeno, je glavna posledica parodontalne bolezni izguba zob. Če bolezni ne zdravimo, lahko pride do uničenja podpornih struktur zob. Zobje popustijo in lahko izpadejo ali pa jih je treba izpuliti.

Izguba zob pa ni edina posledica paradontoze.Kot pravi Marko Miljavec, dr. dent. med.: »Danes vemo, da nezdravljena parodontalna bolezen vpliva tudi na splošno zdravstveno stanje. Bakterije, ki povzročajo parodontalno bolezen, prehajajo ob žvečenju hrane ali ščetkanju zob v kri in tako povzročajo obolenja tudi na oddaljenih organih. Parodontitis predstavlja povečano verjetnost za nastanek sladkorne bolezni, endokarditisa, srčno-žilnih bolezni, prezgodnji porod ter rojstvo otrok z nizko porodno težo.«

zobozdravnik
Zdravljenje napredne parodontalne bolezni
Nekirurško zdravljenje
Nekirurško zdravljenje paradontoze sestoji predvsem iz čiščenja obzobnih žepkov in odstranjevanja zobnega kamna. Dodatno morajo pacienti ob tem sami poskrbeti za ustrezno ustno higieno. Če takšno čiščenje ni učinkovito ali pa bolezen še napreduje, ostane zgolj še operacija.
Kirurško zdravljenje (operacija)

Edini način zdravljenja napredne parodontalne bolezni je kirurški poseg, ki ga opisuje Marko Miljavec, dr. dent. med. »Kirurško zdravljenje parodontalne bolezni se opravi pod lokalno anestezijo. Najprej se odgrne dlesen, ki prekriva korenino zoba, in nato se s posebnimi inštrumenti odstrani zobne obloge. Na koncu se dlesen zopet zašije na svoje mesto.«

Če ste zaradi bolezni izgubili kost, se lahko hkrati z operacijo dlesni opravi postopek presaditve kosti, ki spodbuja njeno obnavljanje.

Preventiva
Paradontozo je mogoče ustaviti, če jo dovolj zgodaj odkrijemo in zdravimo. Zdravljenje je običajno zelo uspešno. Še lažje pa je preprečiti, da do nje sploh pride.
Ustna higiena
“Vzdrževalno zdravljenje parodontalne bolezni traja vse življenje.” Marko Miljavec, dr. dent. med.
Najučinkovitejši način preprečevanja paradontoze je vzdrževanje dobre ustne higiene.
umivanje zob

Nekaj preprostih, a zelo učinkovitih nasvetov:

 • Zobe si dvakrat dnevno umijte s fluoridno zobno pasto
 • Vsaj enkrat dnevno uporabite zobno nitko in z njo odstranite obloge
 • Vsaj enkrat na leto (še raje dvakrat) obiščite zobozdravnika
 • Ne kadite in ne žvečite tobaka
Profesionalno čiščenje
Med profesionalnim čiščenjem zobozdravnik odstrani zobne obloge in zobni kamen z vaših zob in njihovih korenin, nato pa zobe spolira in jih obdela s fluoridom. Morebitne parodontalne žepe, ki so nastali, bo treba temeljito očistiti, da se omogoči celjenje. Pogostost profesionalnega čiščenja je odvisna od stopnje nabiranja zobnega kamna. O postopku se posvetujte s svojim zobozdravnikom.
Naravni antibiotiki

Paradontoza je posledica kopičenja bakterijskih oblog, zato je lahko zdravljenje dlesni z naravnimi sredstvi, ki imajo antibakterijske lastnosti, koristno. Med takšnimi sredstvi najdemo olje čajevca, kurkumo, aloe vero in pa tudi propolis.

Sledeč znanstvenim raziskavam je propolis varen za uporabo in lahko pripomore k zdravljenju in preprečevanju parodontalne bolezni [2].

Propolis
Propolis je smolnata snov, ki jo proizvajajo čebele. Ima protimikrobne, protiglivične, protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki so vzbudile zanimanje medicinskih in zobozdravstvenih raziskovalcev. Gre za mešanico rastlinskih izvlečkov, pomešanih s slino čebel, ki se po vsebnosti snovi razlikuje glede na kraj izvora.
Propolis in paradontoza

Kot že omenjeno, propolis lahko uporabljamo za zdravljenje oz. preprečevanje paradontoze [2]. Propolis namreč ščiti ustno sluznico pred vnetji ustne votline [3], blaži vnetja dlesni in zmanjšuje verjetnost nastanka kariesa [4],[5].

Propolis za paradontozo lahko uporabljamo na tri različne načine – s spiranjem ustne votline, direktnim nanašajem na dlesni in kot dodatek k zobni pasti.

 • Izpiranje ust
  V 20 ml vode dodajte 0,75 ml raztopine propolisa (ali 8 kapljic propolisa na vodni osnovi za otroke, stare od 3 do 12 let). S pripravkom pol minute izpirajte usta, nato ga pogoltnite. Postopek ponovite dvakrat dnevno. SLIKA 4 – nekdo, ki grgra vodo (primer)

 • Direkten nanos
  Raztopino propolisa z vato ali vatirano paličico nanesite direktno na ustno sluznico.

 • Z zobno pasto
  Na zobno pasto dodajte po 2 kapljici raztopine propolisa (ali 1–2 kapljici propolisa na vodni osnovi za otroke, stare od 3 do 12 let).
Kateri propolis je najprimernejši?

Vsi propolisi niso enako dobri. Zdravilna moč propolisa je namreč odvisna od vsebnosti bioflavonoidov v njem, ta pa se precej razlikuje glede na kraj izvora in sezono nabiranja.

Pri Medexu visoko kakovost propolisa zagotovaljamo tako, da uporabljamo zgolj standardiziran propolis, označen s faktorjem APF® (Active Propolis Flavonoids).

V naši liniji Propolis defense uporabljamo najmočnejši propolis na trgu.

 • Najmočnejše pršilo s propolisom na trgu
 • Koncentracija flavonoidov je 30 mg/ml
 • 100 % naravno, brez konzervansov

Tinktura oziroma raztopina s kapalko Propolis defense APF® 50 na alkoholni osnovi

 • Najmočnejša tinktura s propolisom na trgu
 • Koncentracija flavonoidov je 50 mg/ml
 • 100 % naravno, brez konzervansov
 • S kapalko za lažje odmerjanje
 • Propolis na vodni osnovi z močjo klasičnega alkoholnega propolisa
 • Koncentracija flavonoidov je 30 mg/ml
 • 100 % naravno, brez konzervansov

1. Eke, P. I., Thornton-Evans, G. O., Wei, L., Borgnakke, W. S., Dye, B. A. In Genco, R. J. (2018). Periodontitis in US Adults: National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2014. The Journal of the American Dental Association, 149(7), str. 576 – 588.
2. López-Valverde, N., Pardal-Peláez, B., López-Valverde, A., Flores-Fraile, J., Herrero-Hernández, S., Macedo-de-Sousa, B., Herrero-Payo, J., Ramírez, J. M. (2021). Effectiveness of Propolis in the Treatment of Periodontal Disease: Updated Systematic Review with Meta-Analysis. Antioxidants, 10(2), str. 269.
3. Tonkaboni, A., Najafi, S., Mehrpour, S. in Kharazi-Fard, M.J. (2016). Efficacy of propolis mouth wash for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Journal of Craniomaxillofacial Research, 3(3), str. 211–218.
4. Dehghani, M., Abtahi, M., Hasanzadeh, N., Farahzad, Z., Noori, M., Noori, M. Effect of Propolis mouthwash on plaque and gingival indices over fixed orthodontic patients. J Clin Exp Dent, 11(3), str. 244 – 249.
5. Peycheva, S., Apostolova, E., Gardjeva, P. et al. Effect of Bulgarian propolis on the oral microflora in adolescents with plaque-induced gingivitis. Rev. Bras. Farmacogn, 29, str. 271 – 277.