-20%
Vsi produkti

Sirup Železo C + folna kislina

(3 ocena)

Sirup na osnovi medu (ena steklenička vsebuje kar 152 g) z železom, folno kislino in vitaminom C za rdeče krvničke in hemoglobin. Za vse, ki so pogosto utrujeni, se soočajo s pomanjkanjem železa, za nosečnice in doječe matere. Obogaten je se sokom rdeče pese, propolisom in z matičnim mlečkom. Odličnega okusa, primeren tudi za otroke od 3. leta dalje. 100 % naraven in brez konzervansov.

Blagovna znamka: Medex
Namen izdelka: energija , imunost
Oblika izdelka: sirup
Pakiranje izdelka: steklenička 150 ml
8,49 EUR 6,79 EUR
DODAJ V

Komu je namenjen sirup Železo C + folna kislina?

 • Vsem, ki imajo pomanjkanje železa v krvi.
 • Nosečnicam in doječim materam.
 • Ženskam v času menstruacije.
 • Vsem, ki so pogosto utrujeni.
 • Športnikom.
 • Otrokom v obdobju rasti od 3. leta dalje.
 • Vegetarijancem, ki s prehrano ne zaužijejo dovolj železa.

       

Ste pogosto utrujeni?

Morda je vzrok v pomanjkanju železa! Železo namreč med drugim sodeluje pri oskrbi telesa s kisikom in pri nastanku rdečih krvničk. Ob upadu železa v krvi tako lahko pride do pogoste utrujenosti in izčrpanosti ter slabše koncentracije. Ob tem vam lahko pomaga sirup Železo C + folna kislina, ki je odličnega okusa, ima dodan tudi sok rdeče pese, ki je bogat z železom, ter vitamin C za boljšo absorpcijo.

    


   

Kako prepoznati pomanjkanje železa v krvi?

Med simptome pomanjkanja železa poleg že omenjenih uvrščamo tudi občutek šibkosti in zadihanost že pri manjših naporih, lomljive nohte in lase. Hkrati na pomanjkanje železa kažejo tudi omotičnost, vrtoglavica, hitrejši utrip in pomanjkanje apetita.

Najpogostejši vzroki za hudo pomanjkanje železa in slabokrvnost so kronične izgube krvi, do pomanjkanja pa lahko pride tudi ob nezadostnem prehranskem vnosu ali pri motnjah absorpcije železa, denimo pri celiakiji ali pri drugih vnetnih boleznih črevesja. Še posebej nevarno je pomanjkanje železa v času nosečnosti in zgodnjega otroštva, saj lahko povzroči zaplete pri nosečnosti in okrnjen razvoj psihomotoričnih in kognitivnih sposobnosti otroka.

S pomanjkanjem železa in anemijo se pogosto srečujejo tudi športniki. Pri intenzivni ali dolgo trajajoči športni aktivnosti se poraba železa močno poveča zaradi večjih potreb po preskrbi mišic s kisikom in izgubi železa s potenjem. Zlasti športnice imajo, zaradi mesečne izgube krvi kot posledice menstrualnega ciklusa, večje tveganje za pomanjkanje železa. Ocenjuje se, da ima kar 50 odstotkov športnic pomanjkanje železa.
 
Pomembno je, da znake pomanjkanja pravočasno prepoznamo in železo začnemo aktivno nadomeščati. Izberite sirup Železo C +folna kislina na osnovi medu z dodanim sokom rdeče pese, matičnim mlečkom in propolisom, ki ne povzroča prebavnih težav in se ponaša z odlično absorpcijo.
    
 

Zakaj je železo pomembno za nosečnice in doječe matere?

Ali ste vedeli, da ima skoraj 30 % žensk v rodnem obdobju anemijo zaradi izgube krvi ob menstruacijah, med nosečnicami pa ima pomanjkanje železa kar približno 40 % žensk?

Že med nosečnostjo, v prvih letih po porodu in tudi pozneje je treba organizem zadostno oskrbeti z železom. Pri načrtovanju prehrane mater je treba upoštevati večje potrebe po železu med nosečnostjo (30 mg/dan) in med dojenjem (20 mg/dan). Takšne vnose je s prehrano precej težko doseči, zato je prehrano smiselno dopolnjevati z dodatki železa.

    
    

     
Zakaj izbrati sirup Železo C + 
folna kislina?

 • Ker ima dodano železo v obliki železovega laktata, ki je po raziskavah ena izmed najbolje absorbiranih in varnih oblik.
 • Ker je narejen na medeni osnovi, obogaten s sokom rdeče pese, zato je odličnega okusa in brez neprijetnega kovinskega priokusa.
 • Ker so količine železa v enkratnem in dnevnem odmerku prilagojene za najboljšo absorpcijo in ne povzročajo običajnih stranskih učinkov (slabost).
 • Ker ima za povečanje absorpcije dodan vitamin C, in folno kislino, ki prispeva k nastajanju krvi. Oba pa imata vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispevata k zmanjševanju utrujenosti ter izčrpanosti.
 • Ker ima dodanega 215 mg matičnega mlečka na dnevni odmerek in propolis.
 • Ker ne povzroča zaprtja in drugih prebavnih težav.
 • Ker ne povzroča obarvanosti zob.
 • Ker je brez konzervansov, barvil, umetnih arom in sladil.
    
 

Sirup, ki vsebuje kar 74 % medu

Ali ste vedeli, da sirup Železo C + folna kislina iz Medexa vsebuje kar 74 % medu? Ena steklenička sirupa tako vsebuje kar 152 gramov medu. Sirup je izdelan na medeni osnovi, saj med precej izboljša okus in ga zato naredi bolj aromatičnega ter prijetnejšega za uživanje.

Med hkrati služi kot naravno sladilo, zato sirup ne vsebuje dodanih umetnih sladil. Poleg tega izdelek ščiti pred mikroorganizmi, kot so bakterije, plesni in kvasovke ter tako deluje kot naravni konzervans. Med je hkrati tudi ena izmed aktivnih sestavin v sirupu. Poleg sladkorjev vsebuje snovi, ki čebelam omogočajo ohranjanje zdravja, številne koristi pa ima tudi za človeka. Med najpomembnejše snovi, ki jih vsebuje, uvrščamo različne čebelje encime in funkcionalne beljakovine ter rastlinske bioflavonoide. Vsebuje tudi različne antioksidante, medovi pa imajo hkrati tudi probiotične in prebiotične lastnosti. Po nekaterih študijah tudi poveča raven železa v krvi1.

    

 

Visok delež soka rdeče pese


V eni steklenički Sirupa železo C + folna kislina je kar 35 gramov soka rdeče pese. Že včasih je veljalo, da je rdeča pesa dobra za kri, kar je tudi znanstveno potrjeno. Rdeča pesa vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline. Vsebuje visoko koncentracijo biološko razpoložljivih antioksidantov, mineralov ter vitaminov. Vsebuje tudi karotenoide in askorbinsko kislino, ki dodatno prispevajo k antioksidativnemu učinku in boljši absorpciji.

      

Zakaj smo sirupu dodali matični mleček in propolis?


Matični mleček je ena najbogatejših snovi v naravi, zaradi izjemne vsebnosti edinstvenih aktivnih sestavin: 10-hidroksi decenojsko kislino (10-HDA), čebeljih encimov in beljakovin. Lahko bi ga poimenovali kar kraljevi dar čebeljega panja. Matični mleček po nekaterih raziskavah ugodno vpliva tudi na rdeče krvničke in slabokrvnost2 ter tako dopolnjuje namen sirupa z železom. 

Propolis pa deluje antimikrobno in ima v sirupu tudi vlogo konzervansa. Tako matični mleček kot propolis delujeta tudi kot podpora imunskemu sistemu.


 

   
Zakaj smo izbrali to obliko 
železa in kombinacijo vitaminov?

Sirupu Železo C + folna kislina je dodana organska oblika dvovalentnega železa (železov laktat), ki je po raziskavah ena izmed najbolje absorbiranih in varnih oblik. Dodana sta tudi vitamin C in citronska kislina, ki prispevata k boljši absorpciji železa.

Preveliki enkratni odmerki železa lahko povzročajo neželene stranske učinke, kot so slabost, bruhanje, neprijeten občutek v predelu trebuha in črno blato. Zato smo v Sirupu Železo C + folna kislina odmerke železa prilagodili na način, da ne povzročajo takšnih stranskih učinkov. Nižji dnevni odmerki so primerljivo učinkoviti pri dvigovanju železa v krvi3, saj ima naše telo omejeno sposobnost absorpcije železa, zato se pri višjih odmerkih presežne količine izločijo z blatom.

Poleg tega smo sirupu dodali tudi folno kislino (vitamin B9). Pomanjkanje folata v razvitih državah prizadene približno 8-10 % populacije. Pomanjkanje se izraža predvsem v slabokrvnosti, nenormalnih belih krvničkah,
megaloblastični anemiji, lahko pride tudi do arteroskleroze in tromboze. Zadostno uživanje folne kisline je torej pomembno za normalno krvno sliko. Folat je sicer v tesni povezavi tudi z železom, oba sta namreč pomembna za dobro kri. Dodano železo in folna kislina, ki sta v medenem sirupu, sta dodana v tolikšni količini, kot se ju priporoča v dnevnem vnosu vitaminov in mineralov.
    
 

Zakaj je železo pomembno v našem telesu?

Železo je esencialni element za delovanje vseh živih organizmov, saj sodeluje v številnih metabolnih procesih, vezanih zlasti na transport kisika, sintezo DNK-ja in prenos elektronov. Ima najpomembnejšo vlogo pri nastanku rdečih krvničk v kostnem mozgu ter pri oskrbi telesa s kisikom.
 
V razvitih državah je pomanjkanje železa ocenjeno na 20 % vse populacije. Velik pomen ima v fazi razvoja in pri rasti organizma, saj pomembno vpliva na nekatere ključne funkcije naših možganov.
 
Železo je pomemben kofaktor pri prenosu kisika v krvi, saj v rdečih krvničkah veže kisik na hemoglobin, sodeluje tudi pri celičnem dihanju in presnovi aminokislin, maščob, alkohola, vitamina A in sulfitov ter drugih reakcijah.
Železo nastopa kot pomembna sestavina aktivnih spojin in je za naše telo esencialni element. Sodeluje kot kofaktor pri številnih metabolnih procesih in redoks reakcijah, ki so pomembne za življenje.

Evropska agencija za varnost hrane EFSA je odobrila naslednje zdravstvene trditve, ki se lahko uporabljajo na označbah živil, ki so dober vir železa:
 • Ima vlogo pri kognitivnih funkcijah.
 • Prispeva k sproščanju energije pri presnovi.
 • Ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina.
 • Ima vlogo pri prenosu kisika v telesu.
 • Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.
 • Prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.
 • Ima vlogo pri delitvi celic.
 
      

Kje v telesu se železo absorbira?

Absorpcija železa najintenzivneje poteka v dvanajstniku, nadaljuje pa se tudi v tankem črevesu in deloma v debelem črevesu. Pri železu je pomembna biorazpoložljivost (oziroma absorpcija), saj ta lahko v odvisnosti od sestave obrokov niha kar za desetkrat. Snovi, ki biorazpoložljivost oziroma absorpcijo železa povečajo, so vitamin C in organske kisline (npr. citronska kislina).
 
    
 

Kakšni so simptomi pomanjkanja železa?

Kronično pomanjkanje železa in z njim povezana anemija sodi med najpogostejše prehransko pomanjkanje na svetu – značilno je tako za razvite kot za manj razvite države. Zmanjšana zaloga železa se lahko sprva kaže kot izguba apetita, resnejše pomanjkanje pa lahko negativno vpliva na fizično zmogljivost, zmanjšano funkcijo z železom povezanih encimov, motnje v termo regulaciji, zaradi železove vpletenosti v imunski sistem pa ogrozi tudi imunsko odpornost, kar se odraža v večji občutljivosti organizma.

Najpogostejši vzroki za hudo pomanjkanje železa in slabokrvnost so kronične izgube krvi, do pomanjkanja pa lahko pride tudi ob nezadostnem prehranskem vnosu ali pri motnjah absorpcije železa, denimo pri celiakiji ali pri drugih vnetnih boleznih črevesja. Še posebej nevarno je pomanjkanje železa v času nosečnosti in zgodnjega otroštva, saj lahko povzroči zaplete pri nosečnosti in okrnjen razvoj psihomotoričnih in kognitivnih sposobnosti otroka.
     
 

Katera hrana vsebuje veliko železa?

Med živila, ki so bogata z železom, uvrščamo jetra, meso, temno zeleno listnato zelenjavo (špinača, ohrovt, blitva, brokoli …), regrat, fižol in druge stročnice (leča, čičerika …), beluše, rdečo peso, tofu, borovnice, brusnice, aronijo, suho sadje … Če teh živil ne zaužijemo dovolj, je železo smiselno dodajati v obliki prehranskega dopolnila.

Vrednost železa si lahko izmerimo s krvnimi preiskavami. Minimalni potrebni dnevni vnos je po smernicah NIJZ-ja odvisen od starosti, spola in fiziološkega stanja, znaša pa od 10 do 50 mg/dan.
      
    

Ne naročate prek spleta? Sirup Železo C + folna kislina poiščite v fizičnih trgovinah!


Poleg Medexove spletne trgovine izdelek najdete še v Medex fizični trgovini na Miklošičevi 30 v Ljubljani ali v naslednjih trgovinah:
 • Drogerija DM
 • Tuš in Tuš drogerija
 • Drogerija Müller
 • Hipermarket Mercator
 • Hipermarket Spar
 • E.Leclerc
 • Sanolabor
 • Tosama


V primeru dodatnih vprašanj: nas pokličite na 080 1210, nam pišite na info@medex.si ali pa nas kontaktirajte prek Facebooka in Instagrama. Naša ekipa je tu, da vam pomaga.

Proizvajalec: Medex d.o.o., Linhartova 49a, 1000 Ljubljana
    

Citirani viri:
1 - Al-Waili NS. Effects of daily consumption of honey solution on hematological indices and blood levels of minerals and enzymes in normal individuals. J Med Food. 2003 Summer;6(2):135-40.
 
2 - Morita, H., Ikeda, T., Kajita, K. et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutr J 11, 77 (2012).
 
3 - Rimon E, Kagansky N, Kagansky M, Mechnick L, Mashiah T, Namir M, Levy S. Are we giving too much iron? Low-dose iron therapy is effective in octogenarians. Am J Med. 2005 Oct;118(10):1142-7. 

   
 
Ostali uporabljeni viri:
Crichton R. Inorganic Biochemistry of Iron Metabolism: From Molecular Mechanisms to Clinical Consequences. 2ed. Wiley, 2003: 167 - 186.

Roškar R. Železo in baker v bioloških sistemih, zdravilih in prehranskih dopolnilih. v: Vovk T, Obreza A: Prehranska dopolnila I : minerali in vitamini : podiplomsko izobraževanje. Ljubljana: Fakulteta za farmacijo, 2009, 23-33

Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1461S-1467S

Monteiro Cordeiro de Azeredo H., Pereira A. C., Rodrigues de Souza A. C., Gouveia S. T., Barbosa Mendes K. 2009. Study on efficiency of betacyanin extraction from red beetroots. 44; 12
Priporočeni dnevni odmerki in uporaba:
 
Otroci 3-9 let 1 žlička 2 x na dan 10 ml
Otroci in mladostniki 10-18 let 3 žličke 1 x na dan 15 ml
Odrasli 3 žličke 1 x na dan 15 ml
Nosečnice 3 žličke 2 x na dan 30 ml
Doječe matere 2 žlički 2 x na dan 20 ml

Po odprtju hranite na sobni temperaturi in porabite najpozneje v 3 mesecih.

Za en mesec redne uporabe zadostujejo:
3 pakiranja (eno pakiranje zadostuje za 10 dni redne uporabe za odrasle).
 
Opozorila:
Osebam, alergičnim na katerokoli od sestavin, uporabe ne priporočamo. Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembno se je držati smernic zdravega načina življenja. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Zaradi sestavin naravnega izvora lahko pride do manjših odstopanj v sestavi in videzu izdelka. Shranjujte v temnem in suhem prostoru pri sobni temperaturi do 25 °C.
Sestavine: med, zgoščeni sok rdeče pese, voda, tekoči izvleček propolisa, kislina: citronska kislina, sveži matični mleček, vitamin C (L-askorbinska kislina, kalcijev L-askorbat), železo (železov laktat), antioksidant: alfa tokoferol, folna kislina (vitamin B9).
 
Vsebnost Na priporočeno dnevno količino za
odrasle

(3 žličke = 15 ml)
*PDV = priporočen dnevni vnos
(odrasli)
Vitamin C 20 mg 25 % PDV*
Železo 14 mg 100 % PDV*
Folna kislina 200 μg 100 % PDV*
Matični mleček 215 mg
Sok rdeče pese 3,5 g
Med 15,2 g

Priljubljeni