Vsi produkti

Sirup Omega-3 junior

Medeni sirup z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključnega pomena za možgane, razvoj vida, srca in imunski sistem. Sirup vsebuje vir DHK in EPK, ki je v optimalnem razmerju 5:1 (podobno kot v materinem mleku), v dnevnem odmerku pa otroci zaužijejo 250 mg DHA in 50 mg EPK. Z dodanimi 400 IU vitamina D na dnevni odmerek.

Blagovna znamka: Medex
Namen izdelka: imunost , živčni sistem , vid , možgani
Oblika izdelka: sirup
Pakiranje izdelka: steklenička s 140 ml sirupa, s priloženo žličko za doziranje
12,99 EUR
DODAJ V

Komu je namenjen sirup Omega-3 junior?

 • Sirup je primeren za otroke, ki s hrano ne zaužijejo dovolj omega-3 maščobnih kislin.
 • Sirup Omega-3 junior je primeren za otroke od 3. do 14. leta starosti.
 • Sirup je namenjen tudi neješčim otrokom, ki odklanjajo določeno skupino živil.

    

Zakaj izbrati sirup Omega-3 junior iz Medexa?

 • Ker sirup Omega-3 junior temelji na medeni osnovi (vsebuje kar 74 % medu oziroma 143 gramov medu na stekleničko), je obogaten s hruškinim in z limoninim sokom, zaradi česar je odličnega okusa in popolnoma brez neprijetnega vonja po ribah.
 • Ker vsebuje DHK in EPK, ki sta ključnega pomena za možgane, razvoj vida, srca in imunski sistem ter izboljšujeta celične funkcije.
 • Ker z dnevnim vnosom otroci zaužijejo 250 mg DHK, kolikor priporoča tudi EFSA, in 50 mg EPK..
 • Ker je vir DHK in EPK omega-3 nenasičenih maščobnih kislin z optimalnim razmerjem 5:1 (podobno kot v materinem mleku1).
 • Ker ima dodane vitamine, ki so pomembni za rast in razvoj otrok, živčnega sistema in podporno delujejo z omega-3 maščobnimi kislinami.
 • Ker je brez konzervansov, barvil, umetnih arom in sladil.


   

Sirup, ki vsebuje kar 74 % medu

Ali ste vedeli, da sirup Omega-3 junior iz Medexa vsebuje kar 74 % medu? Ena steklenička sirupa Omega-3 junior vsebuje 143 gramov medu.

Medeni zaklad iz čebeljega panja je mešanica kar 300 različnih kemijskih spojin. Sirupu smo ga dodali, saj precej izboljša okus in ga zato naredi bolj aromatičnega ter prijetnejšega za uživanje. Posledično se mu ne morejo upreti še tako izbirčni otroci! Med hkrati služi kot naravno sladilo, zato sirup ne vsebuje dodanih umetnih sladil. Poleg tega izdelek ščiti pred mikroorganizmi, kot so bakterije, plesni in kvasovke ter tako deluje kot naravni konzervans.

      

Kako delujejo vitamini, ki so dodani sirupu?

 • Vitamin A ima vlogo pri presnovi železa in pri ohranjanju vida.
 • Vitamin B12 prispeva k delovanju živčnega sistema, k normalnemu psihološkemu delovanju, k zmanjšani utrujenosti in izčrpanosti ter ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk.
 • Vitamin C prispeva k delovanju živčnega sistema in k normalnemu psihološkemu delovanju ter ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.
 • Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob in ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. V sirupu omega-3 Junior je vitamin v naravni obliki D3 (holekalciferol), ki se dobro absorbira v telo.
 • Folat prispeva k nastajanju krvi. Prispeva tudi k normalnemu psihološkemu delovanju in k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, kar je predvsem pomembno za otroke, ki so že v vrtcu in šoli.
     
   


 

Kaj so omega-3 maščobne kisline in zakaj so tako pomembne?

Maščobe predstavljajo pomemben del naše prehrane, saj vnos določenih maščobnih kislin dobro vpliva na zdravje, hkrati pa so pomembne z vidika v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K).

Po nekaterih smernicah naj bi maščobe predstavljale do 30 % zaužite energije, pri čemer nasičenih ne bi smelo biti več kot 10 %. Med nenasičene maščobne kisline sodijo tudi omega-3, ki jih uvrščamo med esencialne maščobne kisline – to pomeni, da jih telo ni zmožno samo sintetizirati, zato jih je treba v telo vnesti s prehrano. Velik prehranski vir omega-3 predstavljajo predvsem »mastne« ribe, ki pa jih otroci ne zaužijejo dovolj.

Med nenasičene omega-3 maščobne kisline uvrščamo α-linolensko kislino (ALK), eikozapentaenojsko kislino (EPK) in dokozaheksaenojsko kislino (DHK), ki so vse nujno potrebne za naše normalno delovanje. EPK in DHK sta dolgoverižni večkrat nenasičeni maščobni kislini, ki ju v najvišji koncentraciji najdemo v maščobah morskih organizmov in nekoliko manj drugi hrani živalskega izvora, ALK pa najdemo v različnih rastlinskih virih.
 
Omega-3 nenasičene maščobne kisline so pomembne pri sintezi eikozanoidnih hormonov, ki vplivajo na reproduktivne funkcije, uravnavajo strjevanje krvi, krvni tlak in telesno temperaturo. Vplivajo tudi na normalen razvoj ter delovanje možganov in živčevja.
     
     

Omega-3 so izrednega pomena za rast in razvoj otrok, posebno možganov in vida

Omega-3 maščobne kisline imajo nepogrešljivo vlogo pri rasti in razvoju otroškega centralnega živčnega sistema, možganskega tkiva in vida, predvsem v zadnjem trimesečju nosečnosti in prva leta otrokovega razvoja. Zato je takrat povečana potreba po vnosu omega -3 maščobnih kislin, pomembno pa vplivajo tudi na srce in ožilje. Ljudje v svoji prehrani zaužijemo kar 77 % premalo rib, ki so vir omega-3 maščobnih kislin, kot je priporočeno.2

Priporočljiva dnevna količina za otroke stare od 2 do 18 let je enaka kakor za odraslo populacijo, to je uživanje mastnih rib enkrat do dvakrat tedensko. Ko ne moremo s prehrano zagotoviti zadostne količine omega-3 maščobnih kislin, pa lahko otrokom obroke dopolnjujemo z ribjim oljem, ki pa ga otroci pogosto neradi uživajo predvsem zaradi neprijetnega vonja in okusa.

Sirup Omega-3 junior na priporočeno dnevno količino (2 žlički = 10 ml) vsebuje 250 mg DHK in 50 mg EPK.

Preglednica: Primerjava vsebnosti α-linolenske kisline (ALK), eikozapentaenojske kisline (EPK) in dokozaheksaenojske kisline (DHK) v različnih vrstah živil (padajoče glede na vsebnost DHK) (OPKP, 2015)3

Vrsta živila ALK (C18:3n-3) (mg/100 g) EPK (C20:5n-3) (mg/ 100 g) DHK (C22:6n-3) (mg/100 g)
Bela riba
Brancin - 164 434
Polenovka 1 53 146
Morski list 3 0 108
Modra riba
Losos 189 480 1190
Skuša 163 416 740
Sardela 42 164 470
Postrv šarenka 60 173 443
Črtasti tun - 71 185
Morski sadeži
Lignji 3 115 270
Klapavice 4 24 20
Meso, jajca in mleko
Piščančje mesob 92 2 83
Jajca 29 4 33
Govedinac 6-350 0-11 0-2
Mleko 35 0 0
Živila rastlinskega izvora
Orehi 2.920 0 0
Lanena semena 22.810 0 0


a Vsebnost ALK, EPK in DHK (mg/100 g) v užitnem delu surovega živila.
b,c Vsebnost ALK, EPK in DHK v mesu variira glede na izbran kos mesa (OPKP, 2015)

    

Vitamin B12 ima velik pomen pri delovanju živčnega sistema

 
Sirupu Omega-3 junior smo dodali tudi vitamin B12, ki ga človeško telo ne more sintetizirati, zato ga je treba pridobiti s hrano.

Omenjeni vitamin ima namreč pomembno vlogo v procesu sinteze DNA in v funkcijah živčevja. V primeru neodkritega pomanjkanja se lahko pojavijo hude nevrološke motnje. Še posebej nevarno je dolgotrajno pomanjkanje in pomanjkanje v obdobju rasti (otroci). Zgodnejša diagnoza pomanjkanja vitamina B12 je zelo pomembna predvsem pri razvojnih motnjah, da se vzpostavi ustrezno zdravljenje, ki bi lahko preprečilo trajne okvare živčevja.
 
Vitamin B12 ima tudi vlogo pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, potreben pa je tudi za normalno delovanje imunskega in živčnega sistema, za normalno psihološko delovanje, sodeluje pri presnovi hranil, sintezi DNK in pri presnovi homocisteina. Sodeluje tudi v procesu tvorbe rdečih krvnih celic, hkrati pa ima zelo pomembno vlogo pri pretvarjanju rezervnih in transportnih oblik folne kisline v njeno učinkujočo obliko.4
 
Pomanjkanju vitamina B12 so pogosto izpostavljeni ljudje, ki ne uživajo živil živalskega izvora.
    
   

Kako se tvorijo omega-3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobne kisline sodijo v skupino esencialnih maščobnih kislin, kar pomeni, da jih naše telo ne zmore tvoriti samo in jih moramo zaužiti s pomočjo hrane.

Poznamo tri tipe omega-3 maščobnih kislin: ALK, EPK in DHK. Naše telo mora najprej ALK maščobno kislino pretvoriti v EPK in DHK, ta pretvorba pa je zelo neučinkovita, saj se pretvori zelo nizek odstotek. Pri endogeni sintezi DHK je najpomembnejši korak pretvorba DPK v DHK, na katero v veliki meri vpliva vnos EPK in DHK s hrano. DHK se po isti biokemijski poti lahko tvori tudi iz EPK, ki jo zaužijemo z morsko hrano. Zaradi tega rastlinska olja, bogata z omega-3 (z ALK), niso najboljša izbira za nadomeščanje omega-3 maščobnih kislin. Hkrati na pretvorbo močno vplivata tudi starost in spol.  

     

Ali ste vedeli?

 • Uživanje omega-3 maščobnih kislin v otrokovem prvem letu zmanjšuje tveganje za razvoj avtoimunih bolezni, kot sta sladkorna bolezen tipa 1 in multipla skleroza.5
 • V raziskavi na univerzi v Oxfordu so v skupini otrok med 7 in 9 letom starosti ugotovili, da ima redno uživanje DHK omega-3 maščobnih kislin pozitivne učinke na otroke s slabšo bralno sposobnostjo. Ugodno lahko vplivajo tudi na vedenjske in kognitivne lastnosti otrok, saj naj bi zmanjšale hiperaktivnost in agresivnost ter uravnovesile nihanja v razpoloženju. Verjetno se je prav zato, ker so se pri teh otrocih izboljšale vedenjske lastnosti, izboljšala tudi njihova bralna sposobnost, saj so bili otroci bolj umirjeni in so se zato tudi lažje koncentrirali ter zato dosegali boljše bralne rezultate.6
 • Študije so pokazale, da lahko uživanje vitamina D in omega-3 maščobnih kislin pozitivno vpliva na miselne procese. Znanstveniki predvidevajo, da vitamin D in omega-3 maščobne kisline (EPK in DHK) sodelujejo pri vzdrževanju normalnih vrednosti serotonina v možganih. Vzajemno učinkovanje omega-3 in vitamina D se lahko razloži z učinkom na sistem serotonina: vitamin D regulira encime, ki sodelujejo pri sintezi serotonina, EPK vpliva na njegovo izločanje, DHK pa na dostopnost serotoninskih receptorjev na membrani celic.7
 • Dolgoročno dodajanje ribjega olja pri otrocih naj bi bistveno prispevalo k izboljšanju branja in črkovanja. Med drugim so tudi ugotovili, da zmanjšuje možnosti depresije pri otrocih.8
 • Dokazali so, da je vnos omega -3 maščobnih kislin s prehrano pri otrocih nižji v primerjavi z odraslimi. Zato je pri otrocih še toliko bolj pomembno dodajanje omega-3 maščobnih kislin.9
   
 
Sirup Omega-3 junior je trenutno na voljo zgolj na medex.si.

    

Uporabljeni viri: 

García-Ravelo S, Díaz-Gómez NM, Martín MV, Dorta-Guerra R, Murray M, Escuder D, Rodríguez C. Fatty Acid Composition and Eicosanoid Levels (LTE4 and PGE2) of Human Milk from Normal Weight and Overweight Mothers. Breastfeed Med. 2018

2 Resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 (Uradni list RS, št. 58/15)

OPKP. 2015. Odprta platforma za klinično prehrano. Ljubljana, Inštitut Jožef Štefan: baza podatkov. http://opkp.si (januar 2015) 

4 Watanabe F. Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp Biol Med (Maywood). 2007 Nov;232(10):1266-74.

5 Stene LC, Joner G; Norwegian Childhood Diabetes Study Group. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34

6 Richardson AJ, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Montgomery P. Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study). PLoS One. 2012;7(9):e43909.

7 Rhonda P. Patrick and Bruce N. Ames. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar disorder, schizophrenia, and impulsive behavior. The FASEB Journal article fj. 2015; 14-268342

8 Gow RV, Hibbeln JR. Omega-3 fatty acid and nutrient deficits in adverse neurodevelopment and childhood behaviors. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2014 Jul;23(3):555-90.

9 Thompson M, Hein N, Hanson C, Smith LM, Anderson-Berry A, Richter CK, Stessy Bisselou K, Kusi Appiah A, Kris-Etherton P, Skulas-Ray AC, Nordgren TM. Omega-3 Fatty Acid Intake by Age, Gender, and Pregnancy Status in the United States: National Health and Nutrition Examination Survey 2003⁻2014. Nutrients. 2019 Jan 15;11(1):177. Proizvajalec: Medex d.o.o., Slovenija
 
Priporočena dnevna količina: 10 ml (2 priloženi žlički po 5 ml).

Priporočeno uživanje: Priporočamo uživanje po obroku.

Za en mesec uporabe zadostujeta dve pakiranji izdelka (eno pakiranje zadostuje za 14 dni rednega jemanja).
 
Opozorilo:
 • Izdelek ni priporočljiv za ljudi z alergijo na katerokoli sestavino.
 • Priporočenih dnevnih količin ne smete prekoračiti.
 • Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano.
 • Hranite izven dosega otrok!
 • Zaradi naravnih sestavin lahko pride do manjših odstopanj v sestavi in videzu izdelka.
 • Shranjujte v temnem in suhem prostoru pri sobni temperaturi do 25 ° C.
Sestavine:
Med 74 %, zgoščeni sok hruške, ribje olje 4,5 % (antioksidant: izvleček, bogat s tokoferolom), zgoščeni sok limone, naravne arome, vitamin C, emulgator: polisorbat 20, vitamin E (DL-α-tokoferil acetat), vitamin A (retinil palmitat), folat, vitamin D3, vitamin B12.
 
Brez konzervansov, barvil, sladil in umetnih arom.
 
Hranilna vrednost* Na 100 g Na priporočeno dnevno količino (2 žlički = 10 ml) % PDV**
Vitamin C 300 mg 30 mg 37,5 
Vitamin E 50 mg 5 41,7 
Vitamin A 4000 µg 400 µg 41,7 
Vitamin D 100 µg 10 µg 200 
Folat 500 µg 50 µg 25
Vitamin B12 7 µg 0,7 µg 28
Ribje olje
od tega:
DHK
EPK


2500 mg
500 mg


250 mg
50 mg


* Hranilna vrednost temelji na analizi sestavine.
 **PDV = priporočen dnevni vnos

Priljubljeni