Minerali in vitamini za zdravo rast in razvoj otrok

Minerali in vitamini za zdravo rast in razvoj otrok

02. september 2022
Čas branja: 9 min
junglemix junior
Ali veste, da kar 79% predšolskih otrok nima dovolj kalcija? V procesu odraščanja kosti hitro rastejo, zato so za pravilen razvoj kosti potrebni višji vnosi kalcija kot pri odraslih. Preberite si, katere minerale in vitamine vaši otroci potrebujejo za zdravo rast in razvoj.
POMEMBNI MINERALI ZA NORMALNO RAST IN RAZVOJ OTROK
vrecke
KALCIJ

Kalcij je eden najpogostejših in najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Kalcij je pri otrocih zlasti pomemben zato, ker omogoča nemoten razvoj in rast otrok, vpliva na razvoj, strukturo in čvrstost kosti ter zob in na delovanje mišic. Poleg tega je kalcij pomemben za uravnavanje kislo baznega ravnovesja, pri izločanju hormonov in prenašanju informacij preko živčevja.

V obdobju rasti je potreba telesa po kalciju večja kot v odrasli dobi, zato ga telo tudi v večji meri absorbira. Pri otrocih se absorbira 50-60% vsega kalcija, medtem ko je pri odraslem človeku absorpcija kalcija le 10%.

Kalcija sami ne moremo ustvariti, zato je pomembno, da ga vsak dan dovolj zaužijemo s hrano.

Priporočene dnevne doze kalcija za otroke
Koliko kalcija potrebujejo otroci v različnih obdobjih rasti?
tabela
79% predšolskih otrok nima dovolj kalcija

Raziskava v Sloveniji je pokazala, da kar 79 % predšolskih otrok ne dosega dnevno priporočenega vnosa kalcija.1 Najpogosteje so pomanjkanju izpostavljena dekleta v obdobju rasti. Pri deklicah, ki še rastejo, je optimalen vnos kalcija še posebej pomemben, ker se na ta račun zmanjšujejo tveganja za razvoj osteoporoze. Najpomembnejši dejavnik za razvoj osteoporoze je namreč mineralna gostota kosti v mladosti.

Pomanjkanje kalcija vpliva na rast kosti in zob
Med otroštvom pomanjkanje kalcija upočasni rast in mineralizacijo kosti. Od rojstva do odrasle dobe kosti hitro rastejo, zato potrebujemo veliko kalcija, ki ga dobimo z raznovrstno in redno prehrano. V prvih 5. letih se v kosti vsak dan vgradi približno 100 mg kalcija, v obdobju pubertete pa tudi 400 mg. To obdobje vpliva na 90 % naše odrasle kostne mase. Deklice navadno zrastejo približno 2 leti prej kot dečki, kar pomeni, da bolj intenzivno porabljajo kalcij.

Referenca: NIJZ (2020) Referenčne vrednosti za energijski vnos

opica
Pomemben je dnevni vnos kalcija in njegova absorpcija

Telo se proti pomanjkanju kalcija bori tako, da kalcij črpa iz kosti in tako nadomesti dele kalcija, ki bi ga morali dobiti iz naše vsakodnevne prehrane. Kalcij nenehno prehaja iz kosti v kri, a če ga nimamo dovolj se kostna gostota kosti redči. Do pomanjkanja kalcija ne pripelje samo nezadostni dnevni vnos, ampak tudi neučinkovita črevesna absorpcija. Do pomanjkanja kalcija lahko pride tudi zaradi pomanjkanja vitamina D.

MAGNEZIJ

Še pogosteje od kalcija pa otrokom primanjkuje magnezija. Čeprav pri magneziju razumemo, da ga je potrebno dodajati ob povečani športni aktivnosti zaradi intenzivnejše izgube elektrolitov, pa je pri otrocih zlasti pomemben zaradi njegove vloge pri delovanju kalcija. Magnezij ohranja topnost kalcija in pomaga pri njegovem prenosu skozi celične membrane ter zagotavlja, da se ta odlaga v kosti ne v mehka tkiva.

Magnezij sodeluje v več sto encimskih sistemih, ki so vključeni v sintezo beljakovin in delovanje mišic, srca in kosti. Več kot polovica magnezija v telesu pa se nahaja v kosteh. Mineral magnezij zato pomembno prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob, k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in k normalnemu psihološkemu delovanju.

Sodelovanje magnezija, kalcija in vitamina D

Magnezij in vitamin D sta kofaktorja, ki telesu pomagata pri učinkoviti absorpciji in uporabi kalcija. Magnezij pretvarja vitamin D v aktivno obliko, tako da ta lahko pomaga pri absorpciji kalcija v črevesju. Magnezij stimulira tudi hormon kalcitonin, ki ohranja kostno strukturo in črpa kalcij iz krvi in mehkih tkiv nazaj v kosti, kar zmanjšuje verjetnost osteoporoze, artritisa, srčnega infarkta, ledvičnih kamnov.

VITAMINI, KI ODGOVARJAJO POTREBAM NAJMLAJŠIH
vitamin D

Vitamin D ima pri otrocih dve pomembni funkciji. Prvič, prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema. Drugič, vitamin D pa prispeva tudi k normalni ravni kalcija v krvi. Slednja funkcija je pri otrocih še zlasti pomembna. Dobra absorpcija kalcija namreč omogoča normalen razvoj in tvorbo kosti. "Predšolski otroci naj bi po slovenskih študijah dosegali približno 21 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa,« pravijo na Inštitutu za nutricionistiko. Vitamin D torej omogoča, da se kalcij bolje absorbira iz črevesja. Njegovo delovanje je mnogo boljše v kombinaciji z ostalimi vitamini in minerali (na primer z magnezijem) kot pa če uživamo kalcij ločeno. Brez vitamina D se absorbira le 10 - 15 % kalcija.

vitamin K

Če vitamin D poveča absorpcijo kalcija iz črevesja, vitamin K2 poskrbi, da se kalcij učinkovito porazdeli v kosti. To naredi z aktivacijo osteokalcina, ki kalcij integrira v kosti, hkrati pa aktivira določene beljakovine, ki vežejo odvečni kalcij. Tako preprečuje odlaganje kalcija v mehka tkiva kot so na primer arterije. To pa hkrati preprečuje kakršen koli prispevek k aterosklerozi, ki vodi do bolezni srca in ožilja, pa tudi do artritisa in ledvičnih kamnov.

vitamin C

Vitamin C ima splošno in pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vpliva tudi na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti otrok, saj ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

vitamin A

Vitamin A je pomemben za vid. Otroške oči so izpostavljene večjemu tveganju kot oči odraslega človeka, ker imajo širšo zenico in manj pigmenta. Otroška očesna leča do 12. leta ne filtrira škodljivih ultravijoličnih žarkov. Otroci zlasti med šolskim letom oči dodatno obremenjujejo, če med branjem ne vzdržujejo dovolj velike razdalje do knjige in zvezkov. Velikokrat pa se zgodi, da tudi računalnik in televizijo gledajo bliže, kot bi bilo priporočljivo. Pomembna vloga vitamina A se kaže zlasti pri ohranjanju vida in presnovi železa, prispeva pa tudi k delovanju imunskega sistema.

vitamin E

Čeprav je z vitaminom E bogatih kar dosti živil, ni nujno, da smo dosegli priporočen dnevni vnos. Pomanjkanje vitamina E so zelo pogosti tudi pri otrocih. Vitamin E ima vlogo antioksidanta, torej ščiti celice pred oksidativnim stresom. Oksidativni stres predstavlja tveganje za razvoj različnih obolenj, predvsem srčno-žilnih bolezni.

vitamin B

Za otroke so pomembni tudi vitamini B kompleksa, še posebej vitamin B12, B6, folna in pantotenska kislina, niacin, rioflavin in tiamin. Vitamini B so pomembni za energijo, presnovo in živčni sistem:

 • B12 in B6 pomagata pri nastajanju rdečih krvničk.
 • Riboflavin ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
 • Niacin prispeva k orhanjanju zdravih sluznic.

Uporabljeni viri

1 - Hlastan Ribič C., Pokorn D., Polipnik R., Kulnik D. Prehranski vnos slovenskih predšolskih otrok. Slovenska pediatrrija 2006; 13: 25-31.

RASTEM IN SE RAZVIJAM Z MINERALI IN VITAMINI JUNGLEMIC JUNIOR!

Za vaše najmlajše smo razvili nov, svež in okusen napitek, ki združuje vse pomembne vitamine in minerale. Spoznajte Junglemix junior, ki ga otrokom starejšim od treh let priporočamo za:

 • močne kosti
 • zobe
 • mišice
 • živčevje
 • imunski sistem
Katere so glavne prednosti Junglemix junior?

Junglemix junior priporočamo zato ker:

 • vsebuje biorazpoložljiva minerala kalcij in magnezij,
 • sta kalcij in magnezij v optimalnem razmerju 2:1 za učinkovito absorpcijo,
 • vsebuje vitamina D3 in K2, ki z vzajemnim delovanjem pripomoreta k boljši absorpciji kalcija,
 • je obogaten še z dodatnimi 10 vitamini za celostno delovanje,
 • je odličnega okusa pomaranče,
 • je brez umetnih arom, barvil in sladil
 • in je pakiran v privlačno interaktivno embalažo.
junglemix
brez
lev
»V šoli sem pogumna kot lev!«

Otroci za dobro počutje potrebujejo optimalno kombinacijo aktivnih sestavin in nekaj kreativne vzpodbude. Napitek v prahu je kombinacija odličnega okusa limone in pomaranče, ki bo vašim nadobudnim malčkom pomagal pri zdravem razvoju in jim hkrati razigral domišljijo.

»Svet odkrivam skozi igro!«

Junglemix junior ni samo poln mineralov in vitaminov, ampak tudi poka od domišljije, s katero najmlajši odkrivajo tropski pragozd in njegove prebivalce. Embalaža Junglemix junior je interaktivna in uporabna tudi po tem, ko porabite njeno vsebino.

Vsaka vrečka predstavlja eno žival, s katero se lahko malčki učijo spoznavanja zvokov džungle, igrajo naprstne igrice, spoznavajo črke ali pa jih preprosto sprehajajo po njihovi lastni džungli. Notranja stran škatle se namreč lahko uporabi kot igralni set z igrivim labirintom v obliki pobarvanke, s katerim otroci lahko opravijo svojevrsten izziv.

otroci igra