Boleči in togi sklepi: vzroki in rešitve

Boleči in togi sklepi: vzroki in rešitve

27. oktober 2022
Čas branja: 13 min
bolečina v sklepu

Sklepi v našem telesu povezujejo kosti in tako zagotavljajo podporo ter gibljivost našega telesa. Kosti, mišice in sklepi z veznimi tkivi nam omogočajo, da brez večjih pomislekov opravljamo svoje vsakodnevne aktivnosti. Predstavljajo največji del našega telesa (imamo prek 200 kosti in 100 sklepov), ki opravlja funkcijo gibanja.

Za nemoteno gibanje v sklepih skrbi hrustanec, ki blaži udarce in obremenitve ter zadržuje sklepno tekočino. Zdrav hrustanec ima gladko drsečo površino, ki sklepu omogoča tekoče gibanje. Njegov pomemben gradnik je kolagen, ki pa ga je v naših telesih s starostjo vse manj. To vpliva tudi na proces regeneracije hrustančnega tkiva, ki je vse počasnejši in manj učinkovit. Posledice se lahko kažejo v oteženem gibanju ali bolečini ob vsakdanjih opravilih, lahko pa celo v mirovanju.

Najpogostejši vzroki za bolečino v sklepih

Težave s sklepi so največkrat posledica staranja. Izvor bolečine je najbolj pogosto povezano z zdravstvenim stanjem. A zdravje sklepov ni več samo tema za starejše prebivalstvo. Zdravi sklepi so pomembni dejavnik za vse starosti, tudi za mlajše generacije. Mlajše generacije lahko bolečine v sklepih občutijo ob športnih poškodbah ali ob obrabi zaradi intenzivne vadbe.

Danes razumemo, da za splošno dobro počutje v kasnejših letih vpliva predvsem to, kar počnemo, ko smo še mladi in aktivni.

1. (Osteo)artritis in osupljiva statistika

Artritis je najpogostejši vzrok za bolečine v sklepih. Artritis je vnetje sklepov, ki lahko vodi v bolečino ali deformacijo sklepov, nastane pa zaradi obrabljanja hrustanca. Simptomi se navadno razvijejo postopoma. Obraba hrustanca je namreč naraven proces, saj s staranjem hrustanec hitreje razpada in ima manj možnosti za obnovo. Bolečina pa se lahko pojavi tudi hitro, nenadno. To se zgodi v primeru infekcije ali poškodbe sklepa. Kronično, nepretrgano bolečino v sklepih imenujemo osteoartritis.

povoj_kolena
otekanje, otrdelost in bolečina v sklepih, zmanjšana gibljivost sklepa, rdečina
 • športno aktivne, ki opravljajo intenzivne vsakodnevne vadbe
 • profesionalne športnike

2. Poškodba

Bolečina v sklepih je lahko tudi posledica poškodbe iz preteklosti. Ob poškodbah se pospeši naraven proces razpadanja hrustanca, zato lahko do obrabe sklepa in posledično togosti ter bolečin pride prej kot običajno. Prav tako lahko obrabo hrustanca pospešijo aktivni treningi, kot je na primer CrossFit ali druge vadbe, ki obremenjujejo sklepe.

masiranje_kolena

otekanje, otrdelost in bolečina v sklepih, zmanjšana gibljivost sklepa, rdečina

v velikih sklepih kot so kolki in kolena
 • starejše po 65. letu starosti
 • ženske in osebe s povišano telesno maso

3. Ciljne vaje za sklepe in fizioterapija

V primeru poškodbe je potrebno najprej odmeriti ustrezen počitek, nato pa ciljno usmerjene vaje za sklep, ki je bil poškodovan ali je podvržen bolečinam. Ko je bolečina posledica poškodbe, posebej toplo priporočamo, da se pred izvajanjem ciljnih vadb, posvetujete s svojim fizioterapevtom. Vaša fizioterapevtka ali fizioterapevt bo vadbo prilagodil vaši situaciji, saj bo znal/a oceniti, kaj je primerno in kaj ne.

Pri želji po čimprejšnji regeneraciji se hitro zgodi, da želimo čim hitreje priti nazaj v formo in v tej želji zbiramo preveč intenzivne vadbe. Spet drugi se bojijo obremeniti sklepe na mestih, kjer so v preteklosti čutili bolečino. S fizioterapevtom se lahko o svojih strahovih in pričakovanjih pogovorite. Glede na to vam bo predpisal/a vaje in odmeril/a tudi količino ter pogostost njihove izvedbe.

Kaj lahko storite že danes?

Pokličite fizioterapevta, ki je lociran blizu vašega doma ali na poti v službo, ter se dogovorite za termin.

4. Topli in hladni obkladki

Oba temperaturna ekstrema, tako vročina kot hlad, pomagata pri težavah s sklepi.

Tog, vnet in otečen sklep lahko hladimo z ledenim obkladkom. Hladni obkladek za 15 do 20 minut pritisnemo ob sklep večkrat na dan. Hlajenje pomaga pri zmanjšanju vnetja in otekline ter olajša gibanje sklepa. Hlajenje prav tako omili bolečino.

Tudi toplota ima terapevtske učinke na sklepe in mišice. Za sprostitev mišic in povečanje krvnega obtoka lahko uporabite grelno blazinico ali pa si pripravite vročo kopel.

obkladek

Kaj lahko storite že danes?

 • oteklo, boleče koleno: pripravite si hladen obkladek
 • zakrčene mišice in okrneli sklepi: privoščite si vročo kopel pred spanjem

5. Prehrana in prehranska dopolnila

Že pri prvem nasvetu smo omenili, da je raznovrstna prehrana ključ do uspeha. Priporočamo hrano, ki je bogata z antioksidanti, saj ti zmanjšujejo vnetje.

Priporočamo:

 • zelenjavo

 • sadje

 • zelišča

 • ribe

 • oreščke

karla_oblak_ploscice

Izogibajte se:

 • ocvrti hrani

 • hrani, ki vsebuje veliko sladkorja

 • procesirani hrani

 • večjih količin mlečnih izdelkov

 • večjih količin mesa

Ključ je vedno v zmernosti. Dejstvo je, da iščemo v svojih funkcionalnih živilih in dodatkih vedno bolj naravne in trajnostne sestavine. Pozorni moramo biti tudi na potrjeno učinkovitost aktivnih sestavin, ki jih uživamo, zato izbirajte preverjene in zaupanja vredne proizvajalce, ki lahko delovanje svojih produktov podkrepijo s kliničnimi študijami.

kolagen_ikona

Kolagen kot strukturna beljakovina sestavlja tudi hrustanec, kosti in kite – torej, naše sklepe. S starostjo se količina kolagena v sklepih zmanjšuje, zaradi česar se sklepi obrabljajo. Pogoste poškodbe, visoke ali ponavljajoče obremenitve sklepov (npr. pri športu, na delovnem mestu, pri prekomerni telesni teži) ali določena artritična obolenja lahko znatno prispevajo k hitrejši obrabi sklepov. Brez kolagena sklep izgubi na gibljivosti. Zato je po 20. letu starosti ali pri katerem izmed zgoraj naštetih dejavnikov, smiselno preventivno ukrepanje z rednim uživanjem hidroliziranega kolagena. Hidrolizirani kolagen Fortigel® je kolagen razgrajen na manjše peptide velikosti 2-4 kDa. Ti delci se v črevesju delno razgradijo in absorbirajo. Tako spodbujajo nastajanje novega kolagena. Uživanje kolagena je zlasti priporočljivo pri aktivnih posameznikih, ki veliko in pogosto obremenjujejo kolena, komolce, gležnje ali druge sklepe.

kurkuma_ikona

Kurkuma ni le priljubljena začimba, značilna za azijsko kuhinjo, temveč tudi zdravilna rastlina, ki se že stoletja uporablja v ljudskem zdravilstvu. Njena bogato rumena korenina vsebuje močne antioksidante – kurkuminoide, glavne aktivne snovi kurkume, za katere pa je značilna zelo slaba absorpcija. Tudi iz klasičnih alkoholnih izvlečkov korenine se kurkuminoidi zelo slabo absorbirajo (< 0,02 %), zato je treba za učinek zaužiti velike količine izvlečka.

Pomembno je torej, da prehransko dopolnilo vsebuje izvlečke kurkume, ki imajo visoko biorazpoložljivost , kot je na primer CAVACURMIN®, pridobljen po posebnem patentiranem postopku, ki omogoča kar 40-krat večjo biorazpoložljivost kurkuminoidov. Z dnevnim odmerkom 200 mg izvlečka lahko zato dosežemo podobne učinke, kot če bi zaužili šestkrat več klasičnega, visoko koncentriranega izvlečka.

vitamini_in_minerali_ikona

V družini vitaminov in mineralov moramo omeniti silicij, vitamin D, vitamin C in kalcij. Silicij je pomemben za normalno delovanje sklepov. Je sicer tretji najpogostejši element v sledovih v človeškem telesu (takoj za cinkom in železom), v sklepih pa ima vlogo povezovanja kolagenskih vlaken in vzdrževanja njihove čvrstosti in elastičnosti. Zelo pomemben je tudi za pravilno mineralizacijo kosti. Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti in k delovanju mišic ter k normalni absorpciji kalcija in fosforja. Vitamin C pa prispeva k nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca in kosti. Pri delovanju sklepov pa je pomemben tudi zadosten vnos kalcija. Kalcij vpliva na razvoj, strukturo in čvrstost kosti in na delovanje mišic. 

hialuronska_kislina

Hialuronska kislina je v človeškem telesu, poleg kolagena, eden izmed ključnih gradnikov sklepnega hrustanca. Zaradi sposobnosti vezave veliki količin vode deluje kot neke vrste mazivo za sklepe, za lepše drsenje in pripomore k blaženju udarcev, do katerih pride v sklepu ob obremenitvah in gibanju. Hialuronska kislina, ki ima širok spekter delovanja, je posebej dobrodošla, saj posnema spekter naravno prisotne hialuronske kisline v telesu in omogočajo bolj celostno ter učinkovito delovanje.

Pri vnetju sklepov lahko sodeluje tudi naš imunski sistem, ki zaradi prevelike reaktivnosti napade lastne sestavine hrustančnega tkiva, kot je kolagen. Ob tem se pojavi nelagodje in slabša gibljivost sklepov, ki se s časom povečujeta. V primeru napredujočih težav s sklepi, ko se že pojavi nelagodje, tako med telesno aktivnostjo kot v mirovanju, se zato priporoča jemanje nativnega kolagena tipa II. Ima ohranjeno trodimenzionalno strukturo in je po sestavi enak kolagenu, ki ga najdemo v sklepih. Nativni kolagen ima drugačen mehanizem delovanja kot hidrolizirani kolagen, zato ga je za doseganje želenega učinka treba zaužiti precej manj. Klinične študije kažejo na učinkovitost nativnega kolagena b-2cool že pri dnevnem odmerku 40 mg.

Kaj lahko storite že danes?

Preverite sestavo prehranskih dopolnil, ki so na voljo v naši spletni trgovini, in ki vam lahko pomagajo zadovoljiti dnevni vnos priporočenih hranil in aktivnih sestavin.

6. Zdravila na recept in obisk zdravnika

Če potrebujete aktuno kurativo, potem je pred vsemi nadaljnjimi koraki nujen obisk zdravnika. Ta pri svoji obravnavi naredi natančno diagnozo in pri načrtovanju zdravljenja upošteva trajanje in dejavnost bolezni oziroma poškodbe. Upošteva tudi starost, življenjski slog bolnika, spol in druge okoliščine. Pogosto vam bo predpisal/a protivnetna zdravila, v izrednih primerih pa tudi tarčna zdravila. Ni izključena niti operacija. Vsekakor je pomembno, da zaupate izbranemu osebnemu zdravniku pri njegovi ali njeni odločitvi. Vaša dolžnost pa je, da odgovorno pristopite k zdravljenju in svojega zdravnika redno obveščate o spremembah.

UZ_kolena

Kaj lahko storite že danes?

Pokličite ali pišite svojemu osebnemu zdravniku in se naročite na termin.

Kdaj do zdravnika?

Poiščite zdravniško pomoč, če je bolečina intenzivna, če se vam sklep nenadoma vname ali deformira ali pa če sklepa sploh ne morete več uporabljati. Prav tako pokličite zdravnika, če opazite katerega od spodnjih simptomov:

 • huda bolečina
 • hitro otekanje
 • deformacija sklepa
 • nezmožnost premikanja sklepa
 • intenzivna rdečina in vroča na otip

Jakost nelagodja v sklepih

Vse oblike nelagodja v sklepih niso enake. Nekatere se pojavljajo redko, običajno med športno aktivnostjo. Lahko pa ne izginejo niti med mirovanjem. Od jakosti in trajanja nelagodja je torej odvisno, katero prehransko dopolnilo iz linije Kolgen flex svetujemo.

kolagen_flex_tabela

Kolagen flex za vaše sklepe

Kolagen flex je linija prehranskih dopolnil s kolagenom in podpornimi aktivnimi sestavinami, kot so pomembni vitamini in minerali. Izberite Kolagen flex izdelke iz Medexa ker:

 • njihovo delovanje temelji na patentiranih sestavinah s kliničnimi študijami
 • vsebujejo dodane podporne vitamine in/ali minerale za normalno delovanje hrustanca in kosti


Linijo Kolagen flex priporočamo

 • vsem, ki potrebujejo podporno delovanje za sklepni hrustanec in kosti
 • odraslim, ki se soočajo z obrabo hrustanca in z bolečinami v sklepih in hrbtenici pri blagem osteoartritisu
 • vsem, ki se srečujejo z bolečinami v sklepih med in po izvajanju fizičnih aktivnosti (športniki)
 • osebam z obrabo sklepov zaradi prekomerne telesne teže

Spoznajte posamezne izdelke in preberite, kateri bi pomagal vašim sklepom.

Osnovna formula za obnavljanje sklepnega hrustanca pri ljudeh z blagimi in občasnimi težavami

 • instant napitek v vrečkah
 • nevtralen okus
 • hidrolizirani Fortigel®/10 g
 • vitamin C / 15 mg

 Priporočamo:

 • fizično aktivnim ljudjem
 • športnikom
 • starostnikom za ohranjanje gibljivih sklepov
 • posameznikom s prekomerno težo, ki jih skrbi za sklepe

Napredna formula z dvojnim delovanjem za ljudi z znaki obrabe hrustance in pogostimi težavami s sklepi 

 • instant napitek v pločevinki
 • z okusom pomaranče
 • hidrolizirani Fortigel® / 5 g
 • nativni tip II b-2cool® / 40 mg
 • hialuronska kislina / 30 mg
 • silicij / 40 mg
 • vitamin E / 18 mg
 • vitamin C / 100 mg

 Priporočamo:

 • fizično aktivnim ljudjem
 • športnikom za zmanjšanje bolečine med vadbo
 • starostnikom za ohranjanje gibljivih sklepov
 • ljudjem s prekomerno telesno težo

Proti-vnetna formula za ljudi, z bolečino v sklepih kot posledico artritičnih obolenj ali splošne obrabe sklepov

 • kapsule
 • nativni tip II b-2cool®/40 mg
 • hialuronska kis. / 50 mg
 • ekstrakt kurkume
 • CAVACURMIN®/ 200 mg
 • silicij / 40 mg
 • vitamin D / 10 µg
 • vitamin C / 80 mg

 Priporočamo:

 • za lajšanje vnetja in bolečih sklepov pri posameznikih z artritičnimi obolenji kot dopolnilna ali nadomestna protibolečinska terapija
kolagen_izdelki_footer