Ali lahko kontroliramo stres s pravilno prehrano?

Ali lahko kontroliramo stres s pravilno prehrano?

31. avgust 2022
Čas branja: 7 min
prehrana stes
Stres je v hitrem tempu življenja več kot znan praktično vsakemu izmed nas. Zagotovo ste slišali tudi že številne nasvete, kako se z njim spopasti, kako ga zmanjšati. Zdrava prehrana, zdrava spalna rutina in telesna aktivnost so, ki jih lahko zelo preprosto vnesete v svoj vsakdan.
Kaj je stres?

Stres je fiziološki odziv na različne življenjske okoliščine (stresorje). Stres je v zadnjih letih s hitrejšim tempom življenja žal postal naša stalnost. Pojavi se v različnih obdobjih našega življenja, sprožijo pa ga lahko različni dejavniki. Nanj nihče ni imun, lahko se ga le naučimo obvladati.

Stres je psihološki, fiziološki ali vedenjski odziv na eksterne in interne dražljaje, ki nas potisnejo iz ravnotežja oziroma ogrozijo ali celo spremenijo naše obstoječe stanje (status quo). Gre za zelo široko definicijo, saj se stres od človeka do človeka različno odraža. To pomeni, da stres ni za vse ljudi enak. Doživljamo ga različno, zato se z njim spopadamo vsak na svoj način. Pri preprečevanju stresa je izjemnega pomena tudi zdrava prehrana. Najbrž se vsi strinjamo z rekom: lačen si ful ...

Stres-2-450x450px
Simptomi in posledice stresa

Verjamemo, da ste se že kdaj pred pomembnim izpitom ali sestankom soočili z glavobolom, imeli težave s prebavo ali občutili velik pritisk v ramenih, vratu in hrbtu. Z uživanjem neustrezne hrane, dehidracijo in neobvladovanjem stresa pa lahko pride celo do pojava žolčnih kamnov.

Izpostavljenost stresu, še posebej kroničnemu, lahko izzove tudi številne dolgoročne posledice – od nespečnosti, razdražljivosti, anksioznosti, izgube las, težav s kožo, pa tudi nizkega praga tolerance, ko gre za umske napore. Prav tako vsakodnevna psihična napetost (kot je občutek tesnobe, razdražljivost, preobremenjenost) ovira številne telesne funkcije.

Obstajajo resnično številni znaki stresa, dobra novica pa je, da prvi korak k njegovemu obvladovanju in k boljšemu počutju lahko storite že zdaj!

Za vas smo pripravili tri nasvete, ki se drug z drugim prepletajo v sproščujočo dnevno rutino in pripomorejo k lažjemu spopadanju z vsakodnevnimi stresorji.

Za preprečevanje stresa je zelo pomembna zdrava prehrana, ki vsebuje veliko vitaminov (A, C, E, B – skupine) in mineralov (Mg, Ca, Fe, Se, Cu, Zn).
jabolko
1. Zdrava prehrana in stres

Stanje stresa se lahko poglobi tudi z nezdravim oziroma neuravnoteženim prehranjevanjem.

Med drugim lahko na stres vpliva tudi uživanje določenih živil in vrst hrane. Da denimo uživate večkrat nasičene in trans maščobe, izpuščate obroke, spijete preveč kave in drugih poživil ter pojeste preveč hitre hrane, pa tudi, da zaužijete premalo tekočin in se poslužujete škodljivih diet.

Da se telo lažje spopada s stresom, mu morate zagotoviti dovolj energije. To najlažje storite s petimi uravnoteženimi obroki dnevno oziroma z uravnoteženo prehrano – da torej vsebujejo ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe in so v skladu z vašimi energijskimi potrebami. Ob tem pa velja upoštevati tudi nasvet, da naj vsak obrok vsebuje zelenjavo ali sadje ter da je dobro uživati hrano, ki vsebuje veliko vitaminov (A, C, E, B – skupine) in mineralov (Mg, Ca, Fe, Se, Cu, Zn).

Čim pogosteje se naj na vašem krožniku znajdeta že omenjena večbarvna zelenjava in sadje, žitarice, ribe, mlečni izdelki, zdrava olja, zelišča ...

Primer jedilnika s prehrano, ki pozitivno vpliva na razpoloženje in pomaga v boju proti stresu:
  • Jogurt z oreščki in borovnicami
  • Ovseni kosmiči z dodanim sadjem, beljakovinami in čokolado
  • Losos z rižem in zelenjavo
  • Kvinoja z jajci in avokadom

Magneziju pravimo tudi mineral za zdrav duh in zdravo telo, ki varuje vaše srce pred hudimi obremenitvami zaradi stresa. Vpliva na mišice, živčni sistem, proti utrujenosti. Prav tako imajo ključno vlogo pri delovanju živčnega in imunskega sistema, obnovi celic, presnovnih procesih vitamini skupine B. Hkrati je dobro poskrbeti tudi za zadosten vnos pomembnega in močnega antioksidanta vitamina C, ki ga najlažje zaužijete s sadjem in zelenjavo.

Ker pa pogosto s prehrano vseeno težko zaužijemo zadostno količino vseh omenjenih vitaminov in mineralov, smo jih dodali tudi v naše izdelke, ki so ne glede na letni čas lahko vaši zvesti pomočniki pri spopadanju s takšnimi in drugačnimi stresorji.

Stres kontrol®

so kapsule z Rhodiolo roseo, rastlino s tradicijo, ki ščiti organizem pred duševnim in fizičnim stresom.

bee happy

BeeHappy

so kapsule s patentiranim izvlečkom žafrana in vitamini B-kompleksa in cinkom prispevajo k sproščenosti, pozitivnem razpoloženju in čustvenem ravnovesju.

B complex

kapsule, ki vsebujejo vseh 8 vitaminov skupine B za normalno delovanje živčevja in možganov, hormonsko in psihološko ravnovesje ter povečano energijo

Magnezij + D3

za kosti in hrustanec, živčni sistem, mišice, proti utrujenosti, za energijo

2. Zdrava spalna rutina za manj stresa

Stres lahko vpliva tudi na vašo spalno rutino in obratno – zaradi stresa se lahko spopadate z nespečnostjo, hkrati pa vam nespečnost lahko povzroča tudi stres. Zato je pomembno, da si pred spanjem privoščite manjši ritual oziroma si vzamete čas zase, s čemer se boste lažje umirili in zaspali.

Pri sprostitvi si lahko pomagate s tem, da nekaj ur pred spanjem več ne uporabljate elektronskih naprav, zatemnite prostor in se zavestno trudite, da spite vsaj 8 ur na noč ter tako vzpostavite nekakšno rutino. Pri vzpostavljanju spalne rutine vam lahko pomaga tudi to, da se vsak dan zbujate ob približno enaki uri – tudi med konci tedna ali na dopustu.

Za dodatno sproščanje si zvečer privoščite še topel napitek. Se spomnite, ko so nam stari starši dajali toplo mleko z medom? Mleko vsebuje kalcij, ki prispeva k normalnemu prenosu živčnih impulzov, med pa prinese slajše sanje.

budilka
sprehod

3. Telesna aktivnost in stres

Če imate težave z vzpostavljanjem kakovostne spalne rutine, bo za začetek dovolj že to, da si vzamete čas za sprehod. Telesna aktivnost namreč močno pripomore k zmanjšanju stresa oziroma k večji sproščenosti, hkrati pa boste zvečer tudi prijetno utrujeni in boste zato nekoliko lažje zaspali.

Poleg tega je gibanje na svežem zraku pomembno tudi zaradi sončnega vitamina D, ki je izrednega pomena za imunski sistem. V zimskih mesecih ga lahko nadomestite tudi s pripravkom v pršilu, ki je najbolj priročna oblika uživanja prehranskega dopolnila z vitaminom D3. Naužijte se čistega zraka, vmes naredite nekaj dihalnih vaj (počasi vdihnite zrak skozi nos, nato tudi počasi izdihnite skozi usta). Svoje misli usmerite v rešitve in ne v premlevanje težav in konfliktov, ki vam povzročajo stres.

Če ne veste čisto, kako bi začeli s športnimi aktivnostmi, smo za vas pripravili seznam najlepših slovenskih pohodniških poti, na katerih boste tako močno uživali v čudovitih razgledih, da boste po končanem pohodu zagotovo že nestrpno pričakovali naslednjega. Če pa si želite intenzivnejše aktivnosti, ki vas prisili v to, da skoraj popolnoma odklopite vsakodnevne skrbi in se čisto prepustite športnemu trenutku, pa priporočamo hitrejši tek, boks, plezanje ali kaj podobnega. Ob tem seveda ne pozabite tudi na nadomestitev izgubljene energije z zdravim obrokom po aktivnosti.