Avtor : Laura Šimenc  

Ko greste na trening, ki vsebuje hitre in intenzivne intervale, sprinte, ali ste si umislili kratko testiranje, pa bi želeli še tisto malo naravne prehranske podpore, ki bo mišice vzpodbudila, zmehčala in pospešila prekrvavitev ter zbistrila še glavo, poizkusite gvarano. 
 
Kave že tako ali tako popijemo preveč, tudi sama grešim z njo brez slabe vesti, vendar opažam, da je telo na ta kofein že tako navajeno, da nanj nima več posebnega učinka. Zato sem preizkusila drug čisto naraven vir kofeina iz gvarane. Ta vir je tako močan kot dve skodelici espressa, telo pa nanj ni vajeno, tako je učinek gvarane presenetljivo velik.

Jemanje gvarane priporočam pred 5 minutnim testom »all out«, to je kratek test, dolg do 5 minut, pri katerem kolesariš ali tečeš kolikor hitro lahko, pri tem izmeriš dolžino vožnje ali moč in ta test večkrat ponavljaš, tako si si vedno na jasnem s svojo kratkotrajno pripravljenostjo. Priporočila bi, da spiješ eno fiolo 5 do 10 minut pred testom, to bo dvignilo prekrvavitev mišic in poživilo telo ter vplivalo na lahkotnejši občutek v nogah tudi v zadnji minuti testa.

Naravni kofein iz gvarane se sprošča  počasneje in zmerneje kot kofein iz kave, zato je priporočljiva tudi pred 20 minutnim testom. Vendar moramo primerjalno vedeti, da smo pred testom vzeli gvarano in to ponavljati pred vsakim testom, saj lahko pripomore k boljšem rezultatu in daje testom neko primerljivost.

Med tekmovalnim obdobjem bi jo priporočila pred kolesarskimi vožnjami na čas , pred sprinterskimi zaključki in ob dolgih napornih dirkah, ki zahtevajo popolno koncentracijo, da vzamemo gvarano, ko smo utrujeni in nam pozornost in koncentracija padeta.

Za tekače je primerna pred teki do 5 kilometrov, ter pri zaključkih maratonov, ko je energijski nivo že zelo nizek. Glede na naravne sestavine in prijeten okus je odlična tudi za ljudi z občutljivejšim želodcem.

Veliko sotekmovalcev pred takimi  preizkušnjami posega po "rdečem biku", sama prisegam na naravno gvarano. ;)
 


 
 
 
 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni