Kranjska čebela, avtohtona slovenska pasma

Kranjska čebela, avtohtona slovenska pasma

29. november 2022
Čas branja: 3 min
čebela nabira med

Kranjska čebela oziroma sivka je avtohtona pasma čebele, saj izvira iz ozemlja sedanje Slovenije.  Slovenija je torej domovina kranjske čebele. Imenujemo jo tudi kranjska sivka – Apis mellifera carnica. Prepoznamo jo po sivih obročkih na zadku in rjavkasto sivih dlačicah na oprsju – od tod tudi ime sivka. Kranjska čebela je v Sloveniji zaščitena, zato pri nas ni dovoljeno gojiti čebel drugih pasem.

Kranjska čebela je med najbolj razširjenimi čebeljimi vrstami na svetu

Po zaslugi uspešne trgovine s čebeljimi družinami in čebeljimi maticami se je kranjska čebela razširila po Evropi in svetu. Danes jo najdemo na vseh celinah. Odlikujejo jo izjemne lastnosti, zaradi katerih je priljubljena med čebelarji.

01_clanek_Kranjska-cebela_2

 Slovi po svoji:

  • mirnosti,
  • delavnosti in marljivosti (saj poznate znani ljudski rek Priden kot čebela),
  • odlični orientaciji,
  • dobrem donosu.

S svojimi lastnostmi je postala prepoznavna in cenjena po vsem svetu.

Ali čebele nabirajo med?

Ste že videli čebele, ki bi letale od cveta do cveta in v lončke nabirale med? NE! Kako torej sploh nastane med? Med čebele pridelajo. Kako?

  • Čebele v naravi nabirajo sladko tekočino, ki ji pravimo medičina ali nektar. Najdejo jo v cvetovih različnih rastlin. V naravi nabirajo tudi mano. Mana je sladek izloček nekaterih žuželk – uši, kaparjev ali škržatov, ki sesajo rastlinski sok in ob tem izločajo sladko tekočino (mano), ki jo naberejo čebele.
  • Nabrano medičino ali mano čebele shranijo v svoj medni želodček. S polnim želodčkom odletijo v panj in to predajo čebelam v panju.
  • Panjske čebele prineseno tekočino, obogateno z izločki čebeljih žlez, obdelajo in posušijo, tako da iz nje odstranijo odvečno vodo.
  • Tako obdelano tekočino shranijo v satne celice, kjer čez čas nastane med.
  • Čebele zrel med pokrijejo z voščenimi pokrovčki in tako poskrbijo, da se ne pokvari.