Avtor : Karla Oblak  

Karla Oblak, avanturistka in aktivna športnica, predvsem pa triatlonka na ekstremnih progah kot zmagovalka Xtreme triatlon Austria in Xtreme tritalon Stonebrixiaman ve, kako lahko prehrana pomaga vašim športnim rezultatom. Sestava obrokov in izbira živil v tednu pred tekmo je odvisna od osebnih preferenc in specifičnih potreb posameznika, obstajajo pa neke splošno sprejete smernice, ki jim je priporočljivo slediti.
 

"Gel vzemite na vrhu klanca, da se ob spustu lepo prebavi ali pa malo pred vzponom, da bo 'prijel', ko boste rabili dodatno prestavo."


Trening je le del zgodbe o uspehu na tekmovanjih. Vsekakor sta vsaj še dva ključna gradnika mozaika o uspehu, prehrana in regeneracija, ki sta enako pomembna kot trening, če ne morda še bolj. Mogoče se vam je že zgodilo, da ste se na treningih počutili odlično, trening klancev na Kladje ali Vrzdenec ste odpeljali z lahkoto, po ravnini ste imeli povprečje profija … Zato seveda pričakujete odlično Franjo. Morda bo izzid takšen kot ste ga načrtovali ali pa bo pač slab dan in bo šlo vse narobe. Pripravljeni moramo biti na vse, saj je Franja le začetek kolesarske sezone in vedeti moramo, da je vsaka zaključena tekma začetek novega izziva.
 

Pred tekmo: držite se preverjenih živil

  V tednu pred tekmo ni potrebno cel teden počivati in se polniti s testeninami. Prehrana naj bo običajna, če ne morda celo malo bolj preprosta, da vas ne preseneti kakšna želodčna težava zaradi nervoze, ki je lahko prisotna pred tekmo.
 
Sestava obrokov in izbira živil v tednu pred tekmo je odvisna od osebnih preferenc in specifičnih potreb posameznika. Držite se preverjenih živil. Morda postopoma zmanjšujte količino vlaknin (zelenjava), da vas ne bo prehitro stisnilo na potrebo na tekmi. Ne obremenjujte želodca s težko hrano, raje prihranite energijo za vrtenje pedal. Večerja na dan pred tekmo naj ne bo preobilna, saj boste težko spali pa tudi na štartu se želite počutiti lahkotno. Obrok naj vsebuje vsa makrohranila (ogljikove hidrate - OH; beljakovine - B, minerale - M) z večjim deležem hidratov (riž, kvinoja, ajda,…).
 

Karla Oblak je sodelovala pri razvoju našega novega športnega gela BeePower.
 

Med tekmo: nadomestite zaloge glikogena in porabljenih beljakovin

 
Kaj in kako boste jedli med tekmo, lahko vpliva na rezultat pri aktivnost daljših od 60-90 minut. Med vadbo moramo jesti in piti, da ohranjamo hidracijo in nadomeščamo zaloge glikogena in porabljenih beljakovin. Pijte napitek, ki vsebuje ogljikove hidrate, elektrolite in po možnosti tudi esencialne aminokisline (EAA). Priporočena količina OH je do 90g na uro, vendar je le-ta odvisna od vsakega posameznika. Prevelika količina OH naenkrat lahko povzroči prebavne težave in vam uniči dan. Najbolj primerni so OH, ki so hitro prebavljivi in so lahko energija za mišično delo (npr. glukoza, saharoza, maltoza, maltodekstrin). Priporočljivo je uporabljati OH, ki vsebujejo različne vire, saj bomo s tem preprečili problem absorpcije OH.

V Medexu imamo za vas prave vire OH:  ploščice Nature bar in gele BeePower, ki vam bodo zagotavljali vir energije, ko ga boste najbolj potrebovali. Ploščice lahko jeste v prvem delu, saj bo želodec še nerazdražen. Priporočljivo je, da si ploščico že pred začetkom odprete, da vam to ne bo povzročalo težav med tekmo ter, da si jo morda tudi nadrobite na manjše koščke. BeePower geli so tisti dodatni vir energije, ko boste čutili, da ni več prave energije. Zaradi svoje sestave gredo hitro v obtok in vam ne povzročijo neprijetnega občutka v želodcu. Če vam ustreza, jih lahko malo poplaknete z vodo. Gel lahko vzamete na vrhu klanca, da se ob spustu lepo prebavi ali pa malo pred vzponom, da bo “prijel”, ko boste rabili dodatno prestavo. Ob koncu pa vam pride prav Guarana Sport, ki vsebuje kofein s postopnim sproščanjem. Kofein ima namreč pozitiven vpliv na koncentracijo, zmanjša utrujenost in izboljša nevromuskularno funkcijo.

 
 Karla je jogistka, športnica, triatlonka, ljubeteljica narave in gibanja s holističnom pogledom na človeka.
 

Po tekmi: razvrtite noge, poskrbite za rehidracijo in se nagradite

Da ne bomo naslednji dan po Franji obležali na kavču z razbolelimi mišicami, lahko največ storimo takoj, ko dirko zaključimo. Če spremljajo Giro d’Italia vidimo, da kolesarji po dirki ne gredo neposredno na pivo ali dve, ampak se najprej še malo usedejo na kolo, kjer razvrtijo noge na trenažerju. Nato pa sledi rehidracija in regeneracija. Protein bari so sladka nagrada za vse odpeljane kilometre.
 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni