Avtor : Kam z mulcem


 
Velika planina je raj za male in velike pohodnike. Raziskovanje pastirskega življenja, pohajkovanje po snežnih jamah in izobraževanje v Preskarjevem muzeju - naužite se svežega gorskega zraka in planinskega utripa življenja.

Ekipa Kam z mulcem priporoča luštne ideje za poletni oddih v Sloveniji!


Priporočen čas obiska: 1 - 3 dni

Seznam priporočenih aktivnosti:
1. Učna pot po stopinjah pastirjev
2. Obisk Preskarjevega muzeja
3. Kapela Marije Snežne
4. Odkrivanje snežnih jam Vetrnici
5. Odkrivanje pastirskega naselja
6. Domače kosilo v pastirski koči
7. Nočitev v pastirski koči

 

Pomembno za starše:
Ne pozabite, da so ploščice Nature in Protein bar lahko čudovita mala potešitev krulečega želodčka med pustolovskim raziskovanjem Velike planine.
 


1. Pohodništvo

Sprehodi po na svežem zraku med iglavci in pašniki! Velika planina ponuja številne možnosti za krajše ter daljše pohode, ki jih popestrite z ogledom naravnih ter etnoloških zanimivosti planine. Lahko se odločite tudi za Učno pot po stopinjah pastirjev, ki vam predstavi zanimivosti o življenju na Veliki planini, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina. Za pot boste potrebovali okvirno 2 uri, poleg 11 učnih tabel pa boste lahko vstopili tudi v Preskarjev muzej, ki je še edina originalno ohranjena pastirska koča, pobožali kravice pri Kapeli Marije Snežne in odkrivali snežni jami Vetrnici.
 

2. Pastirsko naselje

Pastirsko naselje s svojo tipično arhitekturo predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Marsikatera koča bo odprta za vas za pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico – kislo mleko in žgance. Priporočamo pastrisko kočo Gradišek, kjer lahko kupite tudi odličen domače pečen kruh. 


3. Domače kosilo v pastirski koči

Domače kosilo je najboljša nagrada za prehojeno pot. V Jarškem, Črnuškem in Domžalskem domu ter Zelenem robu si lahko privoščite odlično malico na žlico (ričet, jota, obara z žganci), na vilico in nož (pečenica, zelje, krompirjeva solata, v sezoni pa tudi krvavice) in se posladkate s štruklji ali jabolčnim zavitkom. V Sladkem kotu pa se bodo otroci razveselili piščančka, pečenega krompirja, palačink in točenega sladoleda.
 


4. Spanje v eni izmed koč na Veliki planini in prebujanje ob zvokih krav in razgledih na gore

Če vam možnost dopušča, si vsekakor privoščite noč ali dve v eni izmed koč na Veliki planini. Ni lepšega od jutranje tišine, ko slišiš le zvon krav, piš vetra, ptico, ki prileti mimo ter najlepšega pogleda na gore. 


Več o portalu Kam z mulcem

Ideje za izlete je strnila Iva, ena izmed soustanoviteljic priljubljenega slovenskega portala za aktivno preživljanje časa z otroki – kamzmulcem.si. Blog je v skoraj petih letih od nastanka postal nepogrešljiv, t. i. spletni popotniško–izletniški svetovalec, na katerega se obrnejo starši, ko se odločajo kam na daljše počitnice ali na krajši izlet z mulci, ter ko potrebujejo nasvete iz prve roke za varno in prijetno pot z družino. Pred kratkim je na povabilo založbe Mladinska knjiga izšel tudi njihov prvi družinski vodnik “Kam z mulcem po Sloveniji”, v katerem je zbranih kar 62 izletov in doživetij po Sloveniji, ki se jih boste slovenski starši z veseljem spominjali, tudi ko najmlajši odrastejo.

Spremljajte #MedexLife dogodivščine z mulci tudi na:

portalu kamzmulcem.si           IG: @kam_z_mulcem          FB: @kamzmulcem            #kamzmulcem

Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni