Avtor : Kam z mulcem


 
Dobri ali slabi dve uri, odvisno od tega od kod in do kam točno potujete, je do Koroške, zakladnice naravne in kulturne dediščine v najširšem smislu. Njena lepota je osupljajoča, ljudje pa dobrosrčni in topli.

Ekipa Kam z mulcem priporoča luštne ideje za poletni oddih v Sloveniji!

Priporočen čas obiska: 3 - 5 dni
Seznam priporočenih aktivnosti:

1. Športne aktivnosti v Ravnah na Koroškem in njeni okolici
2. Pohod na Dom na Peci
3. Odkrivanje visokogorskih kmetij
4. Doživetje z alpakami v pristni in neokrnjeni naravi

5. Štrekna - ena najbolje urejenih kolesarskih poti
6. Izlet v Vodni park Radlje ob Dravi

Pomembno za starše:
 • Na pot za otroke vzemite Nature bar ploščice, ki jim jih lahko skrivate po poti in ustvarite igro »iskanje zaklada«.
 

1. Športne aktivnosti v Ravnah na Koroškem ter njeni okolici

Ravne na Koroškem so že desetletja znano športno središče Koroške. Za aktivno preživljanje prostega časa (kot tudi za priprave vrhunskih športnikov) je na enem mestu v obsegu 500 metrov na razpolago vsa potrebna športna in ostala infrastruktura:

 • v poletnem času je odprt zunanji bazen s toboganom in še en mlajši, za najmanjše mulce
 • otroci imajo na voljo nešteta igrala v športnem parku
 • sprehod skozi senčni gozd Grajskega parka bo poleti dobrodošla osvežitev
 • gorsko kolesarjenje v Bike Park Poseka v športnem centru Ravne
 • avanture v podzemlje Pece – s kolesom, kajakom ali vlakom
 • plezanje, jahanje

2. Pohod na Dom na Peci (1665 m)

Od parkirišča (1440mnv) do doma je 45 min hoda po dobro označeni poti, če so otroci počasni in če je vaša domišljija bujna, pa dobro uro. V planinskem domu na Peci vam bodo postregli z odličnimi jedmi na žlico in vsem, kar paše v hribe, zato si privoščite, da vam postrežejo. Pri planinskem domu je travnata jasa primerna za brezskrbno igro in Zlatorogov totem s planinskim bontonom, s katerim seznanite tudi otroke. Od doma se sprehodite do votline Kralja Matjaža. Sledite markacijam in v nekaj minutah boste pri speči legendi.

Priporočamo tudi pohodne poti:
 • Olševa in Potočka Zijalka
 • Sveti Primož nad Muto
 • Uršlja gora


 

3. Odkrivanje visokogorskih kmetij

 • Kmetija Ploder je hiša s tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod. Ocenjena je s tremi jabolki (od štirih) in je zaščitena. Doma pridelajo večino hrane, ki jo tudi ponudijo gostom. Mulci bodo uživali na igralih, z domačimi živalmi in seveda ob dobri ter zdravi domači koroški hrani. Kmetija nudi tudi prenočišča za družine z otroki.
 • Visokogorska ekološka kmetija Dvornik ponuja veliko lepega za oči in dobrega za želodec. S kmetije je čudovit razgled na Peco, Obrše in Limbuško polje. Otroci si bodo z zanimanjem ogledovali tudi kmečki muzej, ki hrani dragoceno koroško etnološko dediščino ter nazorno prikazuje življenje kmetov ter orodja, s katerimi so obdelovali polja in pospravljali pridelek.
 

4. Doživetje z alpakami v pristni in neokrnjeni naravi

Res enkratno doživetje za vse, ki se s temi živalmi še niste srečali v naravi. Na kmetiji Novak imajo 3 južnoameriške kamele – alpake. Skupaj z njimi boste šli do lepe razgledne točke nad kmetijo, kjer vas bodo na mizi že čakale domače dobrote, v lično pripravljeni košari. Alpake boste lahko tudi hranili s sadjem in negovali. Na kmetiji Novak imajo tudi ponija po imenu Miško, mucke z mladiči, kozo z mladičkom, krave, perjad ter posebne vrste kokoši.


5. Štrekna - ena najbolje urejenih kolesarskih poti

24-kilometrska trasa Štrekna predstavlja eno najlepše urejenih slovenskih kolesarskih poti - je v celoti asfaltirana in odmaknjena od preostalega prometa, zato idealna za družinski kolesarski izlet. Nekoliko posebno ime je dobila prav zato, ker poteka po trasi nekdanje železnice. Na poti se ne pozabite ustaviti tudi v mestnem jedru Slovenj Gradca.
 

6. Izlet v Vodni park Radlje ob Dravi

Jezero je edini biološki bazen v Sloveniji, kjer za čistočo in kakovost vode skrbijo naravni organizmi (brez kemikalij). Mulcem bo tudi zanimivo igrišče ter ogled lokvanjev in ostalega rastlinja na jezeru. Mesto Radlje ob Dravi, ki leži v objemu gozdov Pohorja in Kozjaka pa ponuja tudi druge možnosti oddiha. Kolesarske in pohodniške poti vseh zahtevnostnih stopenj, moderna športna infrastruktura z mnogimi igrišči, urbani kolesarski park, plezalno steno itd.


Več o portalu Kam z mulcem

Ideje za izlete je strnila Iva, ena izmed soustanoviteljic priljubljenega slovenskega portala za aktivno preživljanje časa z otroki – kamzmulcem.si. Blog je v skoraj petih letih od nastanka postal nepogrešljiv, t. i. spletni popotniško–izletniški svetovalec, na katerega se obrnejo starši, ko se odločajo kam na daljše počitnice ali na krajši izlet z mulci, ter ko potrebujejo nasvete iz prve roke za varno in prijetno pot z družino. Pred kratkim je na povabilo založbe Mladinska knjiga izšel tudi njihov prvi družinski vodnik “Kam z mulcem po Sloveniji”, v katerem je zbranih kar 62 izletov in doživetij po Sloveniji, ki se jih boste slovenski starši z veseljem spominjali, tudi ko najmlajši odrastejo.

Spremljajte #MedexLife dogodivščine z mulci tudi na:

portalu kamzmulcem.si           IG: @kam_z_mulcem          FB: @kamzmulcem            #kamzmulcem

Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni