Mednarodno

Slovenska čebelica leti v Bangladeš

Datum :17.01.2019

Čebelarstvo ima v Sloveniji zelo bogato tradicijo. Slovenski čebelarji veljajo za velike strokovnjake, ki svoje znanje radi delijo s svetom že od časov Antona Janše. Prav on je kot prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju predstavil čebelarstvo širnemu svetu. Na njegov rojstni dan, 20. maj, smo lani na pobudo Slovenije prvič obeležili svetovni dan čebel in tako marljivost kranjske sivke, ter edinstvenost slovenskega čebelarjenja še bolj odmeva. Svet je prepoznal pomen čebel, ne samo kot nabiralk medu, temveč opraševalk, od katerih je odvisna proizvodnja kar tretjina svetovne hrane. Velik pomen pa imajo čebele tudi pri odpravi lakote in siromaštva. V Etiopiji tako ženska s štirimi čebeljimi panji prehrani celotno družino in tako v Etiopiji spada čebelarstvo med pet glavnih gospodarskih dejavnosti. Zato se je podjetje Medex odločilo, da skupaj z največjo svetovno nevladno organizacijo BRAC in Kmetijskim inštitutom Slovenije, v okviru katerega deluje Čebelarska akademija, prične projekt » Razvoj čebelarstva v Bangladešu«. Bangladeš je druga najrevnejša država na svetu, kjer na površini približno sedmih Slovenij živi skoraj 170 milijonov ljudi.

Pilotni projekt »Razvoj čebelarstva v Bangladešu « se je začel z analizo stanja decembra 2016 in prvi mejnik dosegel s podpisom pogodbe aprila 2018. Čebelarska akademija v okviru Kmetijskega inštituta, BRAC in Medex so se zavezali, da izboljšajo tehnologijo čebelarjenja, znanje čebelarjev in izboljšajo kakovost čebeljih pridelkov. V prvi sezoni se bodo vsi skupaj osredotočili na optimizacijo in možnosti maksimalnega izkoristka paše ter analizo dejanskih pogojev tudi v monsunski sezoni. Cilj druge sezone pa bo prenos znanja na lokalno prebivalstvo in s tem povezane možnosti zaposlitve, v tretjem letu pa bo v ospredju izboljšava kakovosti medu in čebeljih pridelkov.
Potrebna oprema za čebelarjenje je že v Bangladešu, na poti so tudi že čebelice, kranjske sivke. Polni upanja jih pričakujejo partnerji projekta in prebivalci, ki si želijo predvsem novih virov prepotrebne hrane, novih zaposlitev in izboljšanih pogojev za življenje. Verjamemo, da se bo napisala še ena lepa zgodba v bogati zgodovini slovenskega čebelarstva.
 

Arhiv novic

Priljubljeni