Ponosni partnerji mednarodnega projekta

Prvič predstavili projekt trajnostnega razvoja čebelarstva v Gani

Datum :10.06.2021

Pri Medexu smo ponosno prvič javno predstavili edinstveni trajnostni projekt razvoja čebelarstva v Gani, ki Slovenijo postavlja v sam vrh razvoja čebelarstva izven naših meja.
 
Predstavitev projekta razvoj čebelarstva v Gani, Aleša Mižigoj, Mojca Mavec

  Glavni cilji projekta, ki poteka pod okriljem največje razvojne banke v Gani – EXIM,  so razvoj čebelarstva, povečanje opraševanja, donosa pridelkov in pridelava medu ter ustvarjanje novih delovnih mest podeželskega prebivalstva v Gani, s posebnim poudarkom na zaposlovanju žensk.

 
Predstavitev projekta razvoj čebelarstva v Gani, Medex
 

Slovensko znanje na področju čebelarstva je izjemno in Gana je prepoznala Medex kot partnerja ter ambasadorja slovenskega čebelarstva z bogatimi izkušnjami na področju razvoja čebelarstva ter raziskovanja temeljnega znanja o čebeljih pridelkih.

Potencial projekta je prepoznalo tudi Ministrstvo za zunanje zadeve. Matjaž Florjanc Lukan je na predstavitvi izpostavil, da trajnostni projekt Medexa Slovenijo resnično umešča v sam vrh razvoja čebelarstva tudi izven naših meja. "Zato smo v Ministrstvu za zunanje zadeve ponosni, da smo lahko del te zgodbe o uspehu."

Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, je poudarila, da Medex že od svojih začetkov deluje ne le kot polnilec medu in proizvajalec izdelkov iz čebeljega panja, temveč tudi kot generator razvoja in širjenja znanja na področju čebelarstva. "Cilj projekta bo vzpostavitev treh učnih centrov in s tem temeljev, za začetek strokovnega čebelarjenja v tej afriški državi, z željo po širitvi na celotno Zahodno Afriko."

 
Predstavitev projekta razvoj čebelarstva v Gani, Medex

 

Želja po ustvarjanju novih delovnih mest

Kofi Bossman, direktor projekta Razvoj čebelarstva v Gani, je na predstavitvi projekta poudaril, da čeprav v Gani izjemno ugodne podnebne razmere omogočajo čebelarstvo in proizvodnjo medu, tam kljub temu vsak mesec uvozijo več kot 600 ton medu. Zato so ustanovili pobudo "Ghana Beyond Aid", katere namen je zagotavljanje dodane vrednosti surovin z namenom doseganja industrializacije, blaginje in ustvarjanja novih delovnih mest, ki smo se ji ponosno pridružili tudi mi.

Mitja Smrdel, inštruktor čebelarstva in vodja tehnične ekipe projekta, je poudaril, da bo njihovo delo na projektu zelo zanimivo in hkrati zelo zahtevno. Sprva so bili namreč mnenja, da delo z afriško čebelo Apis Mellifera Adansonii ne more biti tako drugačno od dela z našo, potem pa so ugotovili številne razlike. "Ena od njih so vsekakor čebelnjaki, ki so povsem drugačni kot pri nas. Panji niso zloženi v čebelnjake ali postavljeni nekje skupaj, ampak so razporejeni po grmovju, običajno precej stran od naselij," je dejal.

Dodal je, da tamkajšnje čebele na prvi pogled delujejo celo mirnejše od naše kraljice. "Tudi, ko se panju zelo približaš, praktično ne pokažejo nobene agresivnosti, zanimivo pa postane v trenutku, ko panj odpreš. Takrat se čebela pokaže kot bistveno bolj temperamentna od naše in delo z njo postane zelo zahtevno."

Dva afriška čebelarja že v Sloveniji

Prva čebelarja, ki se bosta izobraževala v okviru projekta, sta že v Sloveniji in bosta že začela z izobraževanjem. Pri tem bo delo s slovensko čebelo zaradi drugačnosti vrste potekalo praktično kot počasni posnetek panja z afriško čebelo, zato ju bodo ob vrnitvi v domovino zagotovo pričakali številni izzivi.

Pilotni projekt bo trajal 18 mesecev, v tem času bodo vzpostavili 3 centre, v katerih bodo preizkusili različne panjske sisteme in tehnologije. Skupno bodo v okviru projekta izobrazili 7 čebelarjev, ki bodo oskrbovali čebele za pilotni projekt, pozneje pa bodo to znanje prenašali na druge čebelarje.
 
Cvetlični med iz Slovenije, Medex
  

Arhiv novic

Priljubljeni