Tradicionalni slovenski zajtrk

Pridružite se tradicionalnemu slovenskemu zajtrku

Datum :16.11.2021

Tradicionalni slovenski zajtrk

Pomen čebelarstva za lokalno pridelano hrano


Vsak tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega poteka promocija tradicionalnega slovenskega zajtrka. Z zajtrkom želimo opozoriti na koristi rednega zajtrkovanja kot tudi na pomen in prednost lokalne hrane, kmetijstva in čebelarstva.

Čebelarstvo ima s svojimi pridelki izjemen pomen ne le zaradi pridelave medu in ostalih čebeljih pridelkov, ampak predvsem zaradi opraševanja poljščin in sadnih vrst, ki vplivajo na širšo pridelavo hrane v kmetijstvu. Za okolje je najboljše čim večje število manjših čebelarstev posejanih po celotni pokrajini. Slovenija je izredno lep primer prijaznega čebelarstva, ki sobiva z okoljem. Tudi to je sporočilo, ki bi ga radi širili z letošnjim tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
 
Ideja o čebelah - Ali ste vedeli
Ali ste vedeli?
Čebele predstavljajo pomemben del prehranske verige. Od njihovega opraševanja je odvisna vsaka tretja žlica hrane.
 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo

Tradicionalni slovenski zajtrk, kruh

kruh
Tradicionalni slovenski zajtrk, maslo

maslo
Tradicionalni slovenski zajtrk, med

slovenski med
Tradicionalni slovenski zajtrk, mleko

mleko
Tradicionalni slovenski zajtrk, jabolko

jabolko
 


Čudovite lastnosti medu

Bogata in raznolika sestava omogoča medu, da je veliko več kot le sladilo. Bioaktivne spojine, ki ga sestavljajo, delujejo antioksidatvino, protiglivno, protivirusno in protibaketrijsko. Zato mu lahko pripišemo številne pozitivne lastnosti: od tega, da pomaga pri blažjemu prehladu in raskavemu grlu do tega, da nam zaradi pomirjevalnih učinkov omogoča boljši spanec. Te in podobne lastnosti lahko pripišemo le tistemu medu, ki ustreza vsem ključnim standardom varnosti in kakovosti.

Več o medu
 
 
tradicionalni slovenski zajtrk, med

Slovenski med iz Medexa je varen in preverjene kakovosti


V Medexu z analizami preverjamo tako varnost medu kot njegovo kakovost. O tem, kako prepoznati kvaliteten med in kateri med je »dober«, kroži veliko mitov: od testov z ognjem do testa viskoznosti medu s prostim očesom. Dejstvo je, da kvaliteto medu ne moremo soditi s prostim očesom ali svojimi senzoričnimi lastnostmi. Edini preverljiv in pravilen način za presojo kvalitete medu se izvaja v laboratorijih. Le z izvajanjem analiz in nadzora lahko zagotovimo, da je med popolnoma varen in kakovosten za uživanje. Vsak sod medu vzorčimo in pregledamo širši spekter analiz, ki zajemajo dva ključna parametra: varnost in kakovost.
 

Kakšen med je varen za uživanje?

Varen med je smao tisti med, ki ne vsebuje pesticidov, akaricidov, antibiotikov, težkih kovin ter ostankov fitofarmacevtskih snovi. Določene akaracide med lahko vsebuje, a v izjemno majhnih količinah, ki jih navaja Uredba komisije (EU) št. 37/2010 z dne 22. december 2009 o farmakološko aktivnih snoveh in njihovi razvrstitvi glede mejnih vrednosti ostankov v živilih živalskega izvora.
 

Kakšen med je kakovosten?

Pri preverjanju kakovosti medu analiziramo električno prevodnost, vsebnost vode, pelodno analizo, vsebnost sladkorjev, senzorične lastnosti, vrednost HMF (hidroksimetilfurfural) in pH, izvor medu, aktivnost diastaze in vsebnost encimov.

   
Preveri med
 

Preveri med


V Medexu za varnostne in kakovostne nadzore poskrbimo z različnimi analitičnimi metodami v sodelovanju s tujimi priznanimi svetovnimi akreditiranimi laboratoriji. Analize so dostopne vsem kupcem medu blagovne znamke Medex na portalu preverimed.si
 

Kako preverite svoj med?

To lahko storite v treh enostavnih korakih.
  1. Na svojem pokrovčku medu poišči LOT številko.
  2. LOT številko vpiši v obrazec.
  3. Klikni »Preveri med«.
Nato si lahko prenesete analizni list, ki je bil pripravljen za kozarček medu, ki ga držite v roki.

Preveri med
 


Medexov med v slovenskih osnovnih in srednjih šolah

Vsako leto se radi pridružimo ustanovam, ki se trudijo vključevati slovenske pridelke v svoje jedilnike.

Na letošnjem tradicionalnem slovenskem zajtrku se z našim medom sladkajo:
  • v Srednji ekonomski šoli Celje
  • v podružnični šoli Kapele Osnovne šole dr. Jožeta Toporišiča Dobova
 

Privoščite si tradicionalni slovenski zajtrk tudi vi!

Izkoristite 20% popust na celotno linijo medu Iz Slovenije in linijo Zlati panj iz Medexa, ki velja do vključno 19. novembra. Popust lahko koristite tako v naši spletni trgovini kot v Trgovini Medex na Miklošičevi 30 v Ljubljani.

Izkoristi popust

20% popust za slovenski med

Arhiv novic

Priljubljeni