»Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«

Datum :18.01.2017

Podjetji Medex in Hofer že tretje leto zapored organizirata nagradni natečaj »Deluj eko - ohrani čebelo in smreko«. V nagradnem natečaju so lahko sodelovali otroci slovenskih vrtcev, prve triade osnovnih šol in otroci vzgojno-varstvenih zavodov in z ekološkimi ali recikliranimi okraski okraševali smreke iz lepenke. V letošnjem natečaju pa so lahko aktivnosti nadgradili tudi s predlogom trajnostnega in/ali dobrodelnega projekta, ki bo spodbudil trajnostno ravnanje in dobrodelnost v lokalnem okolju.
  Za življenje čebel je gozdna paša izrednega pomena, saj prav tam najdejo glavni vir hrane. V Sloveniji je kar 60 odstotkov površine prekrite z gozdovi, smreka pa je eden izmed najbolj razširjenih dreves, zato je še toliko pomembneje, da jih ohranimo. Osveščanju o pomembnosti gozdnih površin in s tem tudi obstoja čebel pri Medexu in Hoferju namenjajo veliko pozornosti, zato so že tretje leto zapored skupaj izpeljali vseslovenski izobraževalni projekt.


Okraševali kar 849 smrek iz lepenke

Otroci slovenskih vrtcev, šol in vzgojno-izobraževalnih zavodov so se od 7. 11. 2016 dalje, ko so se zaključile prijave, pričeli pripravljati na okraševanje smrek z recikliranimi okraski in darovi narave. Tudi smreka iz lepenke, ki so jo otroci v nagradnem natečaju okraševali, je narejena iz kar 95 % recikliranega materiala, obenem je razgradljiva, zato je prijazna do okolja.

Do 14. 12. 2016 so slovenski otroci poslali fotografije kar 657 okrašenih eko smrek. Že teden dni kasneje je strokovna komisija izbrala tri smreke, ki so najbolj navdušile in tako razveselili sledeče skupine otrok:
  • Čebelice, Vrtec Ivančna Gorica,
  • Medenjaki, Podružnična osnovna šola Trje,
  • OŠ Brinje Grosuplje, Podružnična osnovna šola s prilagojenim programom, Posebni program vzgoje in izobraževanja.
Otroci bodo za svojo prizadevnost in ustvarjalnost nagrajeni z medenimi paketi ter obiskom upravnih stavb obeh podjetij.

Več kot nagradni natečaj

»Deluj eko – ohrani čebelo in smreko« je za Medex izobraževalni projekt, ki vsako leto presega svoje okvire. Zato smo mu v letošnji, že tretji, različici dodali še trajnostni izziv. Prebiranje razmišljanj in predlogov otrok nam je potrdilo, da delamo prav: otroci resnično poznajo vlogo čebel in kako pomembno je, da nam ni vseeno, tako za naravo kot tudi za okolje in ljudi okoli nas. Še več kot to, od njih smo se tudi mi naučili veliko novega,« so povedali pri Medexu.


Letos prvič izbran tudi trajnostni projekt

Poleg prazničnega okraševanja so bili otroci letos povabljeni, da oblikujejo ali predlagajo tudi trajnostni projekt, ki jih še posebej navdušuje. Otroke se tako spodbuja, da svoje misli in prizadevanja na področju čebel in ohranitvi smrek uresničujejo ne le v decembrskem času, ampak skozi celo leto. Strokovna komisija je poseben potencial prepoznala v projektu skupine SLONČKI iz Vrtca Bled, ki bo za uresničitev predloga prejela 2.000 EUR.

Projekt Zelišča v vrtcu se izvaja že četrto leto, z doniranimi sredstvi pa želijo v vrtcu uresničiti velike načrte. Trenutni zeliščni vrt bo dopolnjen z gredicami, kjer bodo sadili zelenjavo, zgradili pa bodo tudi rastlinjak. Poučna vrtna igralnica bo imela tudi hotel za žuželke in čebelnjak. Na ta način otroci pridobijo novo znanje, delovne navade, znajo poskrbeti za svoje zdravje in vse to na zabaven in sproščujoč način.

»Pri Hoferju, kjer družbena odgovornost predstavlja pomemben vidik poslovanja, smo nad prejetimi prispevki navdušeni. Število prejetih izdelkov je pokazatelj prizadevanj mlajše generacije, ki smo jo pri nas z veseljem podprli. Ponosni smo tudi, da so se otroci odzvali s tako ustvarjalnimi izdelki in v tako velikem številu, s tem pa pozdravili tudi prizadevanja, ki jih v podjetju na različnih področjih uresničujemo skozi celotno leto,« še dodajajo pri Hoferju.

 

Arhiv novic

Priljubljeni