Veseli in ponosni

Aleš Mižigoj prejel priznanje za življenjsko delo v managemetu

Datum :26.01.2017

Veseli in ponosni smo, da je naš dolgoletni direktor in legenda slovenskega managementa, Aleš Mižigoj, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2016. Priznanje že 15 let podeljuje Združenje Manager.
Kdo je Aleš Mižigoj

Aleš Mižigoj je z Medexom neločljivo povezan že 55 let. Najstarejši delovno aktivni prebivalec Slovenije pri svojih 88 letih ostaja svetovalec predsednice uprave in član nadzornega sveta družbe Medex, ki jo je vodil kar 40 let.

Rodil se je v družini z 10 otroki v Goriških Brdih, nato ga je življenjska pot vodila v Ljubljano. Po končani srednji ekonomski šoli leta 1948 je šolanje nadaljeval na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Vzporedno s študijem je v Litostroju delal kot referent za prodajo turbin. Po diplomi je delovne izkušnje nabiral najprej kot revizor (1958-59), nadaljeval kot direktor Stanovanjskega sklada Občine Škofja Loka (1959-61), vse dokler ni leta 1961 prevzel funkcije direktorja Medexa.

Medexov laboratorij prvi v Evropi

Ob prevzemu vodenja je bil Medex s 27 zaposlenimi tik pred stečajem. V podjetju, ki je bilo ustanovljeno sedem let pred Mižigojevim prihodom, so se ukvarjali izključno z izvozom medu, čigar pridelek pa je močno odvisen od vremenskih razmer in letine. Za zagotovitev stalne proizvodnje je področje delovanja Medexa razširil še na uporabo matičnega mlečka, cvetnega prahu in propolisa. Temu je sledil razvoj izdelkov apiterapije in ustanovitev laboratorija leta 1968, ki je bil prvi tovrstni ne samo v Jugoslaviji, temveč tudi v Evropi. Poseben mejnik so v podjetju dosegli leta 1970, ko so postali največji prodajalec medu in ostalih čebeljih pridelkov v Jugoslaviji. V času največjega obsega poslovanja je Medex prodal do 4.500 ton medu letno.

Mižigoj se je pri vodenju soočil tudi s številnimi izzivi upravljanja in lastništva podjetja. S trmo in prekaljenimi pogajalskimi sposobnostmi je zavračal težnje po vključevanju Medexa v številne TOZD-e in ga utrjeval v uspešno samostojno blagovno znamko. Boleč udarec je podjetje doživelo ob razpadu nekdanje skupne države, ko so izgubili 70 % trga. Reševanja so se lotili s spremembo strategije. Klasični proizvodnji so dodali še konditorstvo – proizvodnjo piškotov in napolitank. Konec devetdesetih let je sledila nova strategija, in sicer preusmeritev v razvoj prehranskih dopolnil in razširitev proizvodnje na druge naravne izdelke. Danes prehranska dopolnila predstavljajo kar 60 % prihodkov, med pa dobro četrtino. Z več kot 80 zaposlenimi in v sodelovanju z 2.000 slovenskimi čebelarji svoje izdelke še naprej izvažajo na več kot 20 trgov. Ob letnem prometu 14 milijonov evrov so v letu 2015 ustvarili 1,5 milijona evrov čistega dobička.

Leta 2001 se je Mižigoj poslovil z mesta predsednika uprave Medexa, ki je pod njegovim vodstvom, ne glede na gospodarske razmere, ves čas posloval z dobičkom. V Medexu, ki je od leta 2016 v 100-odstotni družinski lasti, danes deluje kot član nadzornega sveta in svetovalec predsednici uprave, hčeri Aleši Mižigoj.


Številna priznanja za družbeno aktivnost

Mižigoj je najstarejši delovno aktivni prebivalec Slovenije. O njegovi predanosti družbi in podjetju pričajo številna priznanja:

  • zlati orel, najvišje odlikovanje v Tirolski deželi (podelila vlada Tirolske leta 1974),
  • srebrna medalja za posebne zasluge na gospodarskem področju med Koroško in Slovenijo (podelila GZS leta 1975),
  • nagrada občine Ljubljana Center za dolgoletno požrtvovalno delo in izjemne uspehe pri vodenju Medexa (podelila Skupščina občine Ljubljana Center leta 1976),
  • spominska plaketa za posebne zasluge pri razvijanju čebelarstva na slovenskem (podelila Zveza čebelarskih društev leta 1978),
  • odlikovanje z redom dela z zlatim vencem (podelil predsednik republike Jugoslavije leta 1979),
  • nagrada Borisa Kraigherja za izjemne dosežke trajnega pomena v gospodarstvu (podelila GZS leta 1980),
  • odlikovanje s častnim znakom svobode republike Slovenije kot uspešnemu gospodarstveniku in za zasluge na različnih področjih športa in izobraževanja (podelil predsednik Republike Slovenije leta 1999),
  • naslov častnega člana kluba prijateljev Slovenske znanstvene fundacije za vzorno donatorsko sodelovanje (podelila Slovenska znanstvena fundacija leta 2006),
  • nagrada Marjana Rožanca za delo v daljšem časovnem obdobju na področju športa (podelila Mestna občina Ljubljana leta 2008).

Dejaven je bil oz. je še v Avto moto touring klubu Ljubljana, Nogometnem Klubu Svoboda – Vič, Veslaškem klubu Ljubljanica, Društvu za zdravje srca in ožilja in Slovenski znanstveni fundaciji. Vključen je v Društvo evropski red vitezov vina in Lions klub. V Združenju Manager je redni član od septembra 1989, s čimer je postal tudi zlati član združenja.

Mižigoj, tudi sam čebelar, pravi, da se ravna po čebelah, zato bo delal do zadnjega dne.

Arhiv novic

Priljubljeni