Pripravite imunski sistem na zmage!

Pripravite imunski sistem na zmage!

01. september 2022
Čas branja: 11 min
zmagovalci glava
»Zmage se ustvarjajo pred sezono!« smo slišali na sestanku s Slovensko alpsko smučarsko reprezentanco. To ne velja le za naše uspešne alpske smučarje, ampak tudi za vsakega izmed nas. Imate okrepljen imunski sistem, ki je pripravljen na zimsko sezono?
Ali imate močan imunski sistem?
Meta Hrovat

Ali veste po čem lahko prepoznate, da imate močan imunski sistem? Najbrž boste v odgovoru uporabili kaj izmed sledečega: »dobro počutje«, »veliko energije«, »brez prehladov«, »hitro okrevanje«, »trdno zdravje«. In to vse drži! Ker pa se močan imunski sistem kaže v odsotnosti bolezni, je včasih težko najti oprijemljiv odgovor. Ko se dobro počutite, o prehladu najbrž ne razmišljate, kajne?

Najpogosteje o imunskem sistemu začnemo razmišljati takrat, ko opazimo, da nam dobro počutje peša, ko smo utrujeni in nimamo več energije za vsakodnevna opravila, ko posežemo po prvem papirnatem robčku … In takrat se zavemo, da se nas nekaj loteva in da bi bilo dobro poseči po dodatnih vitaminih.

Imunski sistem, pripravljen na zmage

Žan Kranjec

Ko se nas nekaj loteva, je velikokrat že prepozno. Da imunski sistem vzdrži vse izzive, ga moramo na to predhodno pripraviti. O sezoni virusov in prehladov razmišljajmo kot o tekmovalni sezoni za naš imunski sistem.


Tudi alpski smučarji pripravam na tekmovalno sezono posvetijo večino svojega leta. Tekmovalna sezona traja od oktobra do marca, navadno pa s svojimi pripravami začnejo že zgodaj v poletju. Za svoje telo skrbijo: z ustrezno prehrano, vajami za moč in kondicijo ter odmerjenim počitkom. Redni del prehrane pa predstavljajo tudi učinkoviti prehranski dodatki.

Od naših vrhunskih smučarjev se lahko veliko naučimo. Tudi naš imunski sistem v jesenskem času vstopa v tekmovalno sezono in pripraviti ga moramo na to, da bo na vsaki tekmi zmagal. Z upoštevanjem vseh 4 elementov dobre priprave bo vaš imunski sistem zagotovo močan.

4 elementi dobre priprave
zdrava prehrana

V okviru prvega elementa dobre priprave sledimo osnovnim priporočilom zdrave, pestre in uravnotežene prehrane, upoštevajoč hranilne potrebe aktivnih odraslih posameznikov, ki se rekreativno ukvarjajo z vsaj enim športnikom.

Ključ je vedno v zmernosti. V splošnem pa velja, da je priporočljivo uživati: lokalno pridelano sveže sadje in zelenjavo, živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov, dovolj tekočine, 4 do 6 dl priporočene količine mleka ali mlečnih izdelkov. Izogibajte pa se: slani hrani, sladkorju, jedem živalskega izvora, predvsem nasičenih maščob in alkoholu.

Kaj lahko pričakujete tekom priprav?
Ob upoštevanju tega vam bomo pomagali s konkretnimi zdravimi recepti, ki jih lahko vpeljete v svoj vsakdan: zjutraj, čez dan ali zvečer. Pomembno je, da si za hrano vzamete čas in ob tem nimate motečih dejavnikov.

telovadba

Raziskava NIJZ je pokazala, da le 21,7% Slovencev in Slovenk s svojo telesno dejavnostjo v prostem času zadosti splošno sprejetim smernicam Svetovne zdravstvene organizacije.

Svetovna zdravstvena organizacija predpisuje, da bi moral vsak odrasel človek med 18. in 64. letom:
- tedensko nameniti 150 - 300 minut zmerni aerobni telesni dejavnosti ali 75 - 150 minut intenzivni aerobni telesni dejavnosti
- in v dva dneva v tednu vključiti tudi dejavnosti za krepitev mišic, ki vključujejo vse glavne mišične skupine.

Kaj lahko pričakujete tekom priprav?
Svetovna zdravstvena organizacija meni, da vaje za kondicijo in moč prinašajo dodatne koristi za zdravje. Zato bomo v program za dobro pripravo imunskega sistema vključili tudi konkretne predloge tedenskih vadb, ki jih lahko izvajate doma ali v izbranem fitnes centru.

Vsak teden bosta z vami Uroš Kožar, kineziolog, in Anamarija Božič, fizioterapevtka, iz centra KinVital. Skupaj sta sestavila program vaj, ki jih lahko izvajate naslednjih 12 tednov ali več. Vabljeni, da si ogledate njune vadbe za moč in kondicijo. No, ne samo ogledati - tudi sodelujete pri pripravah!

pocitek

Najbrž ste že slišali, da tretjino svojega življenja namenimo spanju. Svetovna zdravstvena organizacija predvideva, da odrasli posamezniki spanju dnevno namenimo minimalno 7 ur. Za splošno zdravje in dobro počutje je spanje in kvaliteten počitek bistvenega pomena. Življenjski slog in okoljski dejavniki nam to velikokrat otežujejo.

Kaj lahko pričakujete tekom priprav?
Zato brez skrbi! Ker je dobro pripravljen imunski sistem, spočit imunski sistem, bomo v programu predvideli tudi čas za počitek. V to ne spada le spanje, ampak tudi čas za meditacijo in samorefleksijo.

cebelji pridelki

Življenjski slog in okoljski dejavniki nam velikokrat preprečujejo, da bi lahko dnevno poskrbeli za zadosten vnos vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje. Potrebe po določenih vitaminih in mineralih se prav tako spreminjajo z letnimi časi.

Dejstvo je, da iščemo v svojih funkcionalnih živilih in dodatkih vedno bolj naravne in trajnostne sestavine. Pozorni moramo biti tudi na potrjeno učinkovitost aktivnih sestavin, ki jih uživamo, zato izbirajte preverjene in zaupanja vredne proizvajalce, ki lahko delovanje svojih produktov podkrepijo s kliničnimi študijami.

V Medexu že več desetletij razvijamo prehranska dopolnila iz čebeljih pridelkov. Čebelje pridelke za preventivno zdravljenje že tradicionalno uporabljajo priznani apiterapevti, ki verjamejo v zdravilne lastnosti medu, propolisa, matičnega mlečka in cvetnega prahu.

Kaj lahko pričakujete tekom priprav?
V okviru letošnjih priprav se bomo dotaknili tudi pozitivnih učinkov apiterapije in uživanja prehranskih dopolnil iz čebeljih pridelkov.

Med je naravni sladki dar narave in eden največjih zakladov čebeljega panja. Pridne čebelice v naravi nabirajo cvetlični nektar (nektarski med) in drevesne sokove z izločki žuželk (manin med). Nabrano tekočino nato  z lastnimi sokovi predelajo, jo shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Ko je med zrel, ga čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci in shranijo kot zalogo hrane

Med sestavlja približno 200 različnih snovi, ki mu določajo okus, vonj, aromo in barvo. Ravno zaradi svoje kompleksne sestave je ta čebelji pridelek mnogo več kot samo sladilo. Bioaktivne spojine, ki ga sestavljajo, delujejo antioksidativno, protiglivno, protivirusno in protibaketrijsko.

Med ima tako ob rednem uživanju številne pozitivne učinke:
• ščiti pred številnimi bakterijami,
pospešuje celjenje ran in opeklin,
• nam zaradi pomirjevalnih učinkov omogoča boljši spanec,
• pomaga pri lajšanju težav s prehladom,
• deluje protibakterijsko v ustni votlini,
• deluje protimikrobno,
blaži sončne opekline itd.

Ob tem moramo seveda upoštevati, da te lastnosti lahko pripišemo zgolj tistemu medu, ki ustreza vsem ključnim standardom kakovosti in varnosti.

Namig: Zjutraj si kavo namesto s sladkorjem posladkajte z medom in uživajte v medeno sladkem začetku dneva ali pa si privoščite tradicionalni slovenski zajtrk: kruh z maslom in medom.

Pridružite se pripravam na sezono!

Postanimo ekipa! Tekom jesenskih in zimskih mesecev bomo našo spletno stran medex.si dopolnjevali z različnimi nasveti, nagradnimi igrami in drugimi odličnimi priložnostmi za vaš imunski sistem. Začnemo v novembru! Prijavite se na ekipne novičke in prejmite Propolis oral na vodni osnovi, pršilo z aplikatorjem.

Zakaj vam priporočamo prijavo na priprave?

  • Za dober štart v sezono ti omogočimo brezplačen Propolis oral na vodni osnovi, pršilo z aplikatorjem.
  • Da bo tvoj imunski sistem to sezono premagal vse ovire, ti bomo pošiljali nasvete s področja gibanja, prehrane, počitka in apiterapije.
  • Nasvete bodo z vami delili tudi člani Slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc.
  • Deležni boste tudi kakšne simpatične akcije, popusta in informacij o naših produktih.

Prijava na novičke vam bo pomagala ohranjati močno kondicijo imunskega sistema skozi celotno zimo.

Vpišite svoje podatke in se pridružite ekipi!
zmaga-footer_900x450_