5 naj pohodniških poti po Sloveniji

5 naj pohodniških poti po Sloveniji

25. oktober 2022
Čas branja: 6 min
pohodniška pot
Slovenija je pravi pohodniški raj, ki v vseh regijah ponuja raznolike pohodniške poti, polne čudovitih razgledov. Vse to najlažje doživite na slovenskih daljinskih poteh oziroma etapnih pohodniških poteh, ki predstavljajo odlično idejo za daljši aktiven poletni oddih, ne manjka pa niti krajših poti, ki predstavljajo odlično idejo za kratek dnevni izlet.

Juliana Trail

Juliana Trail je edinstvena krožna pot, dolga 270 kilometrov, na kateri se boste večino časa gibali po nižinah. Spoznali boste obrobje Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka ter se povezali z naravo in domačini. Na poti je priporočenih 16 etap, kar pomeni, da dnevna kilometrina ni previsoka in vam bo še vedno omogočila dovolj časa za počitek. Ker večinoma poteka po ravnem terenu, je primerna tudi za družine.

Najlepše foto točke na poti:
Razgledni Srednji vrh na poti med Kranjsko Goro in Mojstrano, ki ponudi čudovit razgled na Martuljško skupino in je dolga 16,6 km.

Najboljši družinski izsek poti:
Če se na Juliano odpravljate samo za en dan oziroma za krajši odsek, priporočamo prvo etapo od Kranjske Gore do Mojstrane, na kateri boste lahko občudovali številne razglede in uživali tudi z manjšimi otroki.

Juliana_Trail

Izhodišče:
Kranjska Gora

Krožna pot:
Da

Skupna dolžina:
267 kilometrov 

slovenska_planinska_pot

Izhodišče:
Maribor
Krožna pot:
Ne
Skupna dolžina:
599 kilometrov

Slovenska planinska pot

Slovenska planinska pot je najverjetneje najbolj priljubljena planinska pot v Sloveniji. Številni žige z vrhov, ki so del SPP-ja, zbirajo več let, lahko pa se je lotite tudi v kosu in si privoščite daljši aktiven oddih, v sklopu katerega boste prehodili številne hribe in gore od Maribora, prek Pohorja in Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp, pa vse do Debelega rtiča. Po poti vas vodijo markacije, ki jim je dodana številka 1.

Najlepše foto točke na poti:
Razgledi na vršace Julijskih Alp iz doline Vrata

Najboljši družinski izsek poti:
Če se na Slovensko planinsko pot odpravljate samo za en dan ali za eno etapo, priporočamo greben Košute, ki je primeren tudi za družine in ponuja čudovite razglede. Priporočamo dostop iz Matizovca, mimo Kofc, ki nas do Velikega vrha (Košuta) pripelje po približno treh urah in 20 minutah hoje.

Soška pot

25 kilometrov dolga Soška pot vas vodi vse od izvira čudovite reke Soče do Bovca in prestavlja odlično priložnost za dnevni izlet. Pot je del mednarodne Alpe Adria Trail planinske poti, na poti pa vas čakajo številne naravne in kulturne posebnosti – od dih jemajočih korit Soče in Mostnice, prečenja brvi čez reko Sočo, pa vse do Doma Trenta, kjer si lahko ogledate več o Triglavskem narodnem parku.

Najlepše foto točke na poti: Izvir reke Soče 
Izhodišče: Izvir Soče 
Krožna pot: Ne 
Skupna dolžina: 25 kilometrov

obkolpska_grajska_pespot
pot_miru

Obkolpska grajska pešpot

Obkolpska grajska pešpot vam bo razkrila pisan svet včasih pozabljene jugovzhodne Slovenije. Na odkrivanju poti ob Kolpi boste lahko začutili utrip pokrajine in izredno prijaznost domačinov, se okrepčali z domačimi dobrotami ter spoznali zanimive legende in običaje. Za zaključek aktivnega dne pa priporočamo osvežitev v najtoplejši slovenski reki – Kolpi.

Najlepše foto točke na poti: Krajinski park Kolpa
Izhodišče: Žuniči
Krožna pot: Da
Skupna dolžina: 25 km
Predviden čas hoda: 5 ur

Pot miru

Na zgodovinski poti ob reki Soči boste spoznali območje, kjer so med prvo svetovno vojno potekale številne bitke. Tam so še danes ostanki soške fronte, strelski jarki in bunkerji, ki so jih povezali v Pot miru, ki sicer poteka vse od Alp do Jadrana, med drugim pa je uvrščena tudi na seznam UNESCO dediščine.

Najlepše foto točke na poti: Številne brvi čez čudovito reko Sočo
Izhodišče: Log pod Mangartom
Krožna pot: Ne
Skupna dolžina: 100 kilometrov

pot_miru

Ne pozabite na hidracijo in zalogo energije  

Med tovrstnimi aktivnostmi ne pozabite na ustrezno hidracijo in prigrizke, ki vas bodo še dodatno napolnili z energijo. Z Magnezijem boste poskrbeli za ravnotežje elektrolitov in zmanjšanje utrujenosti ter izčrpanosti, hkrati pa se boste lahko izognili mišičnim krčem. Na poti za imunski sistem pa bodo poskrbele šumenke Propolis + Zn.

Za okusen in uravnotežen prigrizek na poti poskrbite z Bite me presnimi ploščicami ali Medexovimi Protein bari, ki vam bodo pomagale, da bodo dolgi pohodniški izleti potekali brez težav.   

Ideje za večdnevne počitnice po Sloveniji

Dodatne ideje za poletno počitnikovanje po Sloveniji lahko najdete tudi ob kliku na spodnje povezave.

Dobri ali slabi dve uri, odvisno od tega od kod in do kam točno potujete, je do Koroške, zakladnice naravne in kulturne dediščine v najširšem smislu. Njena lepota je osupljajoča, ljudje pa dobrosrčni in topli. Priporočamo, da se tja odpravite za vsaj tri dni in resnično začutite lepote tega dela Slovenije.