Avtor : Nika Veger  

20. maja po zaslugi slovenskih pobudnikov v okviru Organizacije združenih narodov praznujemo svetovni dan čebel. Nika Veger, Beautyfull bloggerka, ki v zadnjem času z žarom ozavešča, kaj lahko k blažitvi podnebnih sprememb pripomoremo posamezniki, je poiskala 12 idej, kako lahko za bolj čebelam prijazen svet poskrbite tudi vi.
 
Tudi vi lahko vplivate na prihodnost čebel (foto: Unsplash).

Čebele so najpomembnejše opraševalke, ki zagotavljajo 1/3 svetovne prehrane (v svetovnem merilu je od opraševanja odvisno celo 70% rastlin), in so posledično pomemben del trajnostnega kmetijstva, biotske raznovrstnosti ter doprinašajo k ohranjanju okolja. Kljub temu pa zaradi posledic različnih dejavnosti, kot je degradacija njihovih naravnih habitatov, pospešena urbanizacija in kmetijsko intenzifikacija.

Kako pa vi lahko vplivate na medeno prihodnost čebel (in posledično tudi svojo)? V tem zapisu delimo z vami nekaj Nikinih predlogov.

"Ste vedeli, da lahko za čebelice naredite tako veliko s tako majhnimi koraki?"

Nikini predlogi za čebelam prijazen svet

 
1 Na svoj vrt ali balkon nasadite medovite rastline
S sončnico ali gorskim grobelnikom si lahko polepšate tako vrt kot povečate naravni habitat teh majhnih črno-belih opraševalk.
2 Obiščite čebelnjak
Opazuj čebele skozi stekleno steno v botaničnem vrtu v Ljubljani ali premagaj strah pred njimi v čebelnjaku Antona Janše v Žirovnici.
3 Postanite urbani čebelar za eno leto
Na spletni strani najemipanj.si lahko najdeš svojo čebeljo družino in eno leto gostiš čebelji panj pri sebi doma.
4 Vključite med v svojo lepotno rutino
Tudi v toplejšem delu leta je med koristno hranilo in lepotilo. Nika predlaga, da si z njim posladkate limonado ali pa ga uporabite kot lepotno masko, ki učinkovito vlaži in pospešuje obnovo kože.
5 Preverite, kakšen med kupujete
Nika polaga na srce, da kupujete kakovosten med iz Slovenije. Za Slovenski med veljajo stroga pravila pridelave in polnjenja, ki mu poleg visoke kakovosti zagotavljajo tudi varnost. Simbol višje kakovosti medu je znak rdeče lastovke, ki pomeni, da ima kozarec medu najnižjo vsebnost vode in da je polnjen brez pregrevanja. Ta znak nosi Medexova linija Zlati panj, kjer lahko izbirate med planinskim, travniškim, kostanjevim, hojevim in lipovim medom.

Nika ima trenutno doma cvetlični med pridelan v Sloveniji (foto: Nika Veger).


Čebelam prijazne znamke

Čebelam prijazen svet lahko spodbujate tudi z vašimi nakupnimi navadami in izborom znamk in izdelkov, ki si prizadevajo za varstvo in ohranjanje čebel, pravi Nika. Takšen primer sta krema in serum Beesecret in pa drugi medeni izdelki na podlagi čebeljih pridelkov iz Medexa. Medex je skupaj z največjo svetovno nevladno organizacijo BRAC in Kmetijskim inštitutom Slovenije nosilec projekta "Razvoj čebelarstva v Bangladešu" (Beekeeping in Bangladesh)! Partnerji projekta in prebivalci si želijo, da bo projekt doprinesel k razvoju novih virov prepotrebne hrane, novih zaposlitev in izboljšanih pogojev za življenje.

Več o projektu
 
Čebele so najpomembnejše opraševalke (foto: Unsplash).  
 

Dodatne ideje za pomoč čebelam

Ostalih 7 čudovitih predlogov, s katerimi lahko pripomorete k ohranjanju čebel, najdete na Nikinem  Beautyfull blogu!

Na Beautyfull blog 

Povzeto po zapisu Nike Veger.
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni