Tiramisu pita
Avtor : Simon in Sašo Šketa
Rdeča nit recepta je lahkotnost. Ne uporabljamo bele moke, prav tako ne sladimo s sladkorjem. Ker je sladkost vseeno pomembna, je uporabljeno naravno sladilo Eritritol. Intenzivnost sladkosti je dve tretjini belega sladkorja. Povedano drugače, žlica in pol eritritola nadomesti žlico sladkorja.
Sestavine
Osnova

- 200 g mandljeve moke
- 50 g mletih lešnikov
- 50 g masla
- 1 jajce
- 40 g eritritola
- 2 dl sladke smetane
- 200 g čokolade
- 3 žlice instant kave
- 400 g sira mascarpone
- 4 dl sladke smetane
- 0,3 dl brandya
- 100 g eritritola
Priprava
Čas priprave: 50 minut- Premešamo vse sestavine za osnovo.
- Enakomerno razporedimo v model za pite premera 24 cm.
- Pečemo 25-30 minut pri 175 °C.
- Kavni preliv pripravimo tako, da segrejemo smetano in v njej stopimo čokolado, dodamo instant kavo in dobro premešamo. Nato počakamo, da se malce ohladi.
- Kremni nadev pripravimo tako, da v smetano raztopimo eritritol, nato pa dodamo še mascarpone in brandy. Nato dobro premešamo.
- Osnovo za pite umaknemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladi.
- Prelijemo jo s kavnim prelivom in počakamo, da se nekoliko ohladi.
- Premažemo s kremnim nadevom, posipamo s kakavom v prahu in po vrhu dekoriramo z naribano čokolado.
- Hranimo v hladilniku in postreženo ohlajeno.
Dober tek!
V knjigi Seksi lahke sladice boste našli izbor 40 slastnih receptov za pripravo sladic brez dodanega sladkorja in bele moke. Naročite jo lahko TUKAJ in se sladkate brez slabe vesti.
Še več receptov pa najdete tudi na spletnih straneh www.SKETA.si in www.PRESNO.si.
Ljubitelji kulinaričnih televizijski oddaj lahko Sašota spremljate tudi v oddaji MasterChef Slovenija na POP TV.