Avtor : mag. Petra Bečina Rupel  

Šolsko leto v družinski vsakdan vnaša več dnevnega reda in obveznosti. Tako kot starši, so tudi otroci podvrženi psihičnemu ali fizičnemu stresu. Posledica so lahko različne zdravstvene težave, od slabega počutja zaradi preobremenjenosti, do pomanjkanja apetita, pogostih virusnih in bakterijskih okužb, vse pogosteje se pojavljajo tudi alergijske težave.

Dnevno se srečujem z obupani starši, ki iščejo pomoč za svoje malčke, ki nekaj dni preživijo v vrtcu, nato en teden doma in tako iz tedna v teden, nemalokrat celo zimo. Dolgoletne izkušnje pri delu z otroki so me privedle do spoznanja, da je na poti do uspešnega zdravljenja, izjemnega pomena krepitev imunskega sistema otrok.

Stabilizacija imunskega sistema
Mnogi zadovoljni in hvaležni starši, predvsem pa zdravi otroci, ki smo jim v Ambulanti za kvantno medicino že pomagali, so dokaz, da je za krepitev imunskega sistema matični mleček nepogrešljiv. Pri otrocih izboljša delovanje imunskega sistema, ugodno pa vpliva tudi na njihovo rast in razvoj. Poveča namreč učinkovitost obrambnih celic, ki jih spodbudi, da izločijo več interlevkina-2, torej pomembne snovi za obrambo organizma.

Matični mleček se je izkazal za izjemnega tudi pri zmanjševanju alergijskih težav, ki so prav tako posledica neusklajenega delovanja imunskega sistema.

Poiščite zgled v naravi
Čebele, ki svojo vrsto ohranjajo že več kot 45 milijonov let, svojo kraljico matico hranijo izključno z matičnim mlečkom. Ta dragoceni dar čebel vsebuje edinstveno spojino 10 HDA, ki se v naravi nahaja izključno v matičnem mlečku in je zaradi posebno zapletene strukture v laboratoriju ni mogoče izdelati.

In če matični mleček ohranja življenjsko moč matice, jo propolis ščiti pred vremenskimi vplivi. Beseda »pro-polis« izvira iz grščine in pomeni obrambo mesta. To zmes smol pa so poznali že Egipčani in jo uporabljali pri balzamiranju. Propolis čebelam predstavlja temelj zdravja. Z njim zaščitijo svoj dom pred vremenskimi vplivi, premažejo razpoke, satovje in notranje stene panja ter ga tako zaščitijo pred mikrobi.

Vir energije čebel delavk so rastlinski nektarji in sokovi iz katerih nastane med. Potrebo po beljakovinah pa čebele zadostijo s cvetnim prahom.

Pozorno pri izbiri prehranskega dopolnila
Če pri otroku opazite katero od indikacij, naštetih v uvodu, izberite ustrezno pomoč strokovnjakov, za začetek pa bo zadostovala že preudarna izbira prehranskega dopolnila za otroke. Priskrbel bo dnevno potrebne vitamine in dragocene hranilne snovi, saj se vsebnost mikrohranil v sveži hrani iz leta v leto zmanjšuje, naše potrebe pa so zaradi naporov vedno večje. Tako nam preostane le to, da posežemo po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo ustrezna mikrohranila.

Kvaliteta ne kvantiteta
Pri matičnem mlečku bodite pozorni na vsebnost ključne sestavine 10 HDA, ki je merilo kakovosti in učinkovitosti matičnega mlečka. Ni torej nujno, da otrok zaužije veliko količino matičnega mlečka v dnevnem odmerku, če je ta kakovosten. Pomembno je, koliko 10 HDA je v njem. Zato bodite pozorni, da izberete izdelek, ki ima standardizirano in označeno vsebnost 10 HDA.

Pomen vitaminov
Pri prehranskih dopolnilih je pomembno, katere vitamine vsebujejo in v kakšnem razmerju so njihove koncentracije. Najbolje je, da prehransko dopolnilo kar najbolje nadomešča naravna mikrohranila, zato izbirajte le tista, ki vsebujejo naravne vitamine in ne pridobljenih s kemičnimi postopki v laboratoriju. Samo narava zna izdelati kombinacije, ki so za naše telo najustreznejše.

Vitamin C, na primer, ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Beta karoten je provitamin vitamina A in se v vitamin A spreminja samo takrat, ko ga telo potrebuje. Ščiti pred infekcijami, pomaga pri razvoju močnih kosti in zob ter ugodno vpliva na kožo.

Naravno, varno in odličnega okusa
Staršem otrok z omenjenimi indikacijami svetujem kombinacijo matičnega mlečka ter naravnih vitaminov, ki delujejo v sinergiji in tako kar najbolje podpirajo delovanje imunskega sistema.

Verjamem, da se mnogi starši soočate z izbirčnimi noski, ki zahtevajo slasten okus in tudi privlačen videz izdelka. To pa še ne pomeni, da boste posegli po izdelkih, polnih umetnih barvil in arom. Za svoje otroke izberite le najboljše! Izberite naravno, varno in učinkovito, zato jim vsako jutro ponudite izdelke s skrbno izbranimi sestavinami – matičnim mlečkom ter naravnimi vitamini za otroke, ki so prijetnega okusa in brez umetnih dodatkov. Ker so dobri za otroke!

Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni