Avtor : Simon in Sašo Šketa  

Poznate skrivnost čebel, ki pomaga ohranjati čebeljo vrsto že 45 milijonov let? Seveda, govorimo o propolisu! 

Preberite Simonove nasvete in trike za uporabo.

bee_bloom_blossom_65656.jpg
shutterstock_330159362.jpg
Čebele imajo smolo. Temno, pridelajo jo same, ljudje pa jo poznamo v povezavi z mnogimi pozitivnimi vplivi na počutje. Beseda je o propolisu, ki je znan že tisočletja. 

Propolis redno uporabljam v svojem življenju. Kako? Nisem zdravnik, to niso zdravstveni nasveti in priporočila, so pa moje izkušnje s propolisom in morda komu pridejo prav.
 
Kaj sploh je propolis?

Je čebelji pridelek, različne smole, delci. Ko jih čebele predelajo, nastane propolis. Čebele ga uporabljajo za zaščito pred plesnijo, vlago, zajedalci ipd. Propolis je najboljši, ko je pridelan v čisti naravi. Zato kupuj kakovostne in ne najcenejše izdelke.
 

Ko podre prehlad

Pravijo, da propolis učinkuje v bitki proti bakterijam, virusom, glivicam in pospešuje celjenje ran. Zame je največkrat koristen v času, ko razsajajo prehladi. Takrat ga preventivno vključim v dnevno rutino, intenzivno pa vedno, ko me začne ščemeti v nosu in grlu.
 

Razkužilo

Zaradi svojih lastnosti propolis ni slaba izbira za razkuževanje. Poznaš tisto, ko se otrok zloži s kolesom? No, to. Propolis, z njim razkužim, hkrati pa ustvari nekakšen zaščitni sloj na površini rane. Meni največkrat pride prav, ko se pri kuhanju nerodno urežem.
 

Vnetja in opekline

Opekline so hudič. Četudi takoj ukrepaš, uporabiš sol, hladno vodo, ostane pekoč problem. Propolis tedaj našpricam po površini opekline. Seveda samo, ko gre za bolj nedolžne, sicer se verjetno splača obiskati zdravnika. Podobno ravnam pri kožnih vnetjih, celo mozoljih in herpesu. Ja, poskusil sem tudi pri vnetih dlesnih, ni škodilo, je pa teh aplikacij bilo relativno malo, zato si ne upam trditi, da je izrazito pomagal. Škodil pa verjetno tudi ne.
 

Uporaba

Propolis je zelo termostabilen. Njegova sestava je stabilna pri visokih in nizkih temperaturah. V praksi ga uporabljam kot kapljice ali pršilo. Za otroke je fino najti takšnega brez alkohola.Opomba
Vsebina je bila prvotno objavljena v 6. aprila 2018 na avtorjevih spletnih straneh Sketa.si in Presno.si
Tekst na spletni strani Medex je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem. Vsebina izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč podjetja Medex d.o.o.
 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni