1. september je za starše šoloobveznih otrok zelo podoben 1. januarju: vsaj v postavljanju novih mejnikov, pravil, pri sprejemanju odločitev, dogovorov in kompromisov. A če so novoletne zaobljube po navadi povezane z nami osebno, so septembrske odločitve vezane na otroke. Že prvošolčke želimo navaditi, da sami skrbijo za svoje potrebščine in obveznosti. Spodbujamo jih k različnim obšolskim dejavnostim, skupaj z njimi iščemo področja, ki jih zanimajo in jim bodo popestrila življenje. Ob vsem tem se zavedamo, da sta še kako pomembna tudi zdrava prehrana in dobro počutje. Pri tem starši posegamo po vsemogočem, ampak ne boste verjeli, pogosto so najučinkovitejši najbolj preprosti načini, ki jih imamo tako rekoč »na dlani«. Še več, nanje nas pogosto opozorijo kar otroci sami. Jih prepoznate?


Otrok potrebuje čas za igro

Se vam je popoldne, ko ste prišli v vrtec ali šolo, že zgodilo, da je otrok želel ostati v bližnjem parku ali na igrišču in se igrati z vrstniki, vi pa ste mu hitro začeli naštevati, kaj vse mora še narediti do konca dneva? Otroci si v prvih, pa tudi višjih razredih osnovne šole, še vedno želijo predvsem igro in druženje z vrstniki.

Zato pri organiziranju družinskega urnika med šolskim letom nikakor ne pozabite tudi na čas, ki vključuje igro – tako, ki jo vodijo otroci sami in ne učitelji, trenerji ali vi. Naj bo to res otrokov PROSTI čas. Ko sam odloča, kaj bo počel. Lahko mu seveda postavite okvirje (da npr. to ne pomeni igranja računalniških iger), ampak prepustite mu odločitev, kje in kako bo to počel.

Otroku boste naredili veliko veselje tudi, če se boste odzvali na povabilo k sodelovanju pri igri. Dobra volja, v katero ga boste spravili, bo pozitivno vplivala na njegovo počutje in verjemite, da bo z njo lažje sprejel tudi obveznosti, ki jih prinaša šola.

Hrana je pomembna

To velja še posebej za otroke. Ob igri otroci pogosto pozabijo na lakoto in slaba volja ob koncu ni nujno le posledica zaključka igre. A energija v obliki hranilnega obroka hitro vrne dobro razpoloženje, poskrbi pa tudi za zdravje. Zato naj vaši jesenski popoldnevi z otroki vključujejo tudi doma pripravljeno uravnoteženo kosilo ali večerjo, jutra pa energijsko bogat zajtrk.

Pred šolo naj otroci pojejo vsaj sadje, ki ga lahko obogatite še z žličko medu ali napitkom s katerim od čebeljih pridelkov (medom, matičnim mlečkom, cvetnim prahom ali njihovo kombinacijo). Med in čebelje pridelke ljudje uporabljamo že od nekdaj in so eno najboljših živil tudi za sodoben način življenja. Čebelji pridelki namreč poleg vode vsebujejo tudi vitamine, minerale, beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Ker so sami ali v kombinaciji z drugimi naravnimi živili tudi odličnega okusa, jih otroci z veseljem sprejmejo v svoj jutranji svet, njihovo energijo pa prenesejo še v svet šolskih obveznosti. In ko te zanje postanejo »mala malica«, do najboljšega šolskega leta ni več daleč. Naj se pot do njega začne!

Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje

Afte so boleče razjede, ki se običajno pojavljajo v ustni votlini. Za lajšanje bolečin si pomagajte s temi naravnimi sredstvi, ki dokazano delujejo.

Preberi več

Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti

Vsi poznamo peklenski občutek, ko v grlu peče, praska in žge. Ko le stežka požiramo. Preberite, kaj lahko pomenijo bolečine v grlu in žrelu, kako jih najlažje odpravimo na čim bolj naraven način in kako jih preprečimo.
 

Preberi več

Priljubljeni