Avtor : Laura Šimenc  

Že nekaj časa zbirate pogum za tisti odločilni dan? Dan, ko boste začeli. Kolesariti, športati ali pa bi radi spremenili svoj življenjski slog. Da bo ovir čim manj, preberite nekaj nasvetov. 
Kako začeti s kolesarjenjem | Laura Šimenc
Moj prvi nasvet je, da se ne prenaglite. 

Najprej se oglasite v športni trgovini in si izposodite kolo, ki vam je všeč, ter ga malo potestirajte. Pojdite z njim na kakšno skupinsko vožnjo, v lahkotnem tempu, da boste začutili, če je to to in dobili kakšen kolesarski nasvet.

Nato si lahko kupite kolo, ampak pazite, da bo primerne velikosti (predvsem ne premajhno, da vas ne bo na kolesu vse bolelo) in da vam bo res všeč.

Kupite si lep kolesarski dres z udobno podlogo za sedenje, kolesarske čevlje z blokeji, s katerimi se vpnete v pedala. Čevlji naj bodo številko večji kot vaši čevlji za v službo in naj bodo udobni.

Sprva, dokler se ne počutite samozavestno na kolesu, se lahko nekaj časa vozite tudi v tekaških čevljih na ravnih pedalih.

Kupite si čelado, očala in števec kilometrov oziroma GPS napravo, ki deluje tudi zelo motivacijsko, saj bi radi vsak dan prekolesarili več kilometrov in hitreje kot včeraj.

Nato se posvetujte s strokovnjakom za nastavitve kolesa (bike-fitting), da si boste primerno nastavili višino sedeža, dolžino krmila …

  Sedaj lahko začnete s kolesarjenjem, najprej počasi, previdno, manj, z užitkom, nato pa postopoma povečujte razdaljo, lahko sami ali v družbi.

Družba je seveda vedno dobrodošla, tako za motivacijo, da se sploh usedete na kolo, kot za še večje veselje na kolesu. Lahko se dogovorite s prijateljem ali celo svojega partnerja pripravite h kolesarjenju. Ali pa se udeležite kakšne skupinske vožnje, kjer spoznate ostale kolesarske navdušence, vadite kolesarjenje v skupini in z njimi dve ali tri urice minejo v trenutku.

Morate začutiti tisti občutek breztežnosti letenja, a vseeno ostati vedno pozorni na cesti, srečno! :*

Laura
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni