B kompleks – vitamini, ki skrbijo za vaše razpoloženje
Naše telo potrebuje za delovanje 13 vitaminov. 8 od njih jih tvori skupino, ki je nepogrešljiva pri celični presnovi in celičnem dihanju, pri pretvarjanju zaužitih hranil v energijo ter pri prenosu živčnih celic.  V njeni skrbi sta naše razpoloženje in delovanje možganov. Imenujemo jo B kompleks.

Zaradi B kompleksa smo polni energije, telo z njegovo pomočjo proizvaja hormon sreče in se prilagaja hitremu tempu življenja s hitro obnovo celic.

Za zadostno oskrbo telesa z vitamini skupine B poskrbimo s polnovredno prehrano, ki vključuje polnozrnate izdelke, zelenjavo, sadje, oreščke, mlečne izdelke, meso in ribe. Z uravnoteženo prehrano naj bi vsak dobil dovolj vitaminov B. Ker so ti precej občutljivi, pa je pomembno, na kakšen način jih vnašamo v telo. Vitamini B so topni v vodi, zato jih telo z izjemo vitamina B12 težko shranjuje. Predvsem kuhanje jih hitro uničit; njegova vsebnost se zmanjša tudi v predelanih živilih. Telesu jih moramo zato zagotavljati redno in v zadostnih količinah. Ker sodelujejo pri ustvarjanju energije, jih je najboljše uživati zjutraj ali v dopoldanskem času.
 
Na zadosten vnos vitamina B morajo posebej paziti ljudje, ki so dolgoročno pod stresom. Pomanjkanju so bolj podvrženi tudi kadilci, uporabnice kontracepcijskih tablet in ljudje, ki pogosto uživajo alkohol. Verjetnost za  primanjkljaj teh pomembnih vitaminov povečujejo še kava, pravi čaj in pomanjkanje spanja.
 
Vitamini B 
Vitamini B delujejo povezano in se dopolnjujejo. Vsak ima svoje naloge, ki pa so v določenih primerih izvedljive le, če tudi drugi vitamini opravljajo svoje.

Tiamin (vitamin B1) sodeluje pri pretvarjanju glukoze v energijo in vpliva na delovanje živčnega sistema. Največ ga je v polnozrnatih žitih, semenih (predvsem sezamu), stročnicah, oreščkih in kvasu. Njegovo pomanjkanje je v zahodnem svetu povezano predvsem s prekomernim uživanjem alkohola, nakazujejo pa ga lahko pretirana razdražljivost, slabša koordinacija rok in nog ter utrujenost.

Riboflavin (vitamin B2) sodeluje pri ustvarjanju energije, ohranjanju vida in zdrave kože. V telo ga lahko vnesemo z uživanjem mlečnih izdelkov, polnozrnatih mok in kosmičev, jajčnega rumenjaka, zelenolistne zelenjave, mesa in kvasa. Pomanjkanje tega vitamina je redko, lahko pa ga občutijo ljudje, ki ne uživajo mlečnih izdelkov. Znaki, ki lahko opozarjajo na pomanjkanje, so pekoč jezik, vnete oči, občutljivost na svetlobo, izpadanje las in rdečica na koži.
 
Niacin (vitamin B3) sodeluje pri pretvarjanju ogljikovih hidratov, maščobo in alkohola v energijo. V telesu podpira delovanje živčnega in prebavnega sistema. V nasprotju z ostalimi vitamini B je niacin odporen na vročino, zato ga s kuhanjem ne uničimo. Telesu ga lahko zagotovimo z uživanjem mesa, rib, mleka, jajc, polnozrnatih žit in kosmičev ter gob. Pomanjkanje niacina se lahko kaže s slabšim spominom, izpuščaji na koži ali z neurejeno prebavo.

Pantotensko kislino (vitamin B5) potrebujemo za metabolizem ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in alkohola, tvorbo rdečih krvničk in steroidnih hormonov. Dobri viri tega vitamina so meso (predvsem jetra in ledvice), mleko, jajca, kvas, arašidi in stročnice. Pomanjkanje lahko nakazujejo izguba apetita, utrujenost z znaki nespečnosti, zaprtost in slabost.

Vitamin B6 sodeluje pri presnovi beljakovin in ogljikovih hidratov ter tvorbi rdečih krvničk in nekaterih možganskih spojin. S tem vpliva na razvoj in delovanje možganskih funkcij, imunski sistem in hormonsko aktivnost. Nahaja se v podobnih živilih kot ostali vitamini B, večjo potrebo po njem pa imajo ljudje, ki pogosto pijejo alkoholne pijače, ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, starejši in ljudje z okvaro delovanja ščitnice. Znaki pomanjkanja so lahko nespečnost, depresija, slabokrvnost, občutljivost, zmedenost in trzanje v mišicah.
 
Biotin (vitamin B7) skrbi za metabolizem energije in aminokislin, sintezo maščob in glikogena. Zaužijemo ga  s cvetačo, jajčnim rumenjakom, arašidi, piščancem, kvasom in gobami. Pomanjkanje bi lahko občutili ljudje, ki dalj časa uživajo večje količine jajčnega beljaka, saj beljakovine v beljaku zavirajo njegovo absorpcijo. Znaki pomanjkanja so lahko bleda koža, vnet jezik, depresija, halucinacije, izguba apetita, bolečine v mišicah in utrujenost.
 
Folat (vitamin B9) potrebujemo za tvorbo rdečih krvničk, ki po telesu prenašajo kisik. Sodeluje tudi pri razvoju živčnega sistema zarodka, sintezi beljakovin in rasti celic. Predvsem ženske v rodni dobi in tiste, ki načrtujejo nosečnost, morajo uživati prehrano, bogato s folatom, kot je zelenolistna zelenjava, stročnice, semena, jetra, jajca, kosmiči in citrusi.

Vitamin B12 pomaga ohranjati in proizvajati ovojnico živčnih celic ter s tem sposobnost pomnjenja, sodeluje pri razgradnji nekaterih maščobnih kislin in aminokislin in njihovi pretvorbi v energijo. Tesno je povezan s folatom, s katerim se pri delovanju dopolnjujeta.

Najboljši vir vitamina B12 so živila živalskega izvora, zato se pomanjkanje najpogosteje pojavi pri veganih in otrocih, katerih doječe mame ne uživajo mesa in mlečnih izdelkov. Lahko se pojavi tudi pri starejših, znaki pomanjkanja pa so: utrujenost in izčrpanost, pomanjkanje apetita, izguba telesne teže, vida in spomina ter kratka sapa.
 
Po jutru se dan pozna. Ostanite dobro razpoloženi vse do večera.
B-kompleks je torej skupina vitaminov, ki skrbi za vaše razpoloženje in delovanje možganov. Nepogrešljiva je pri celični presnovi in celičnem dihanju, pri pretvarjanju zaužitih hranil v energijo ter pri prenosu živčnih celic. Vitamine B vsebuje tudi cvetni prah, ki zaokrožuje inovativno formulo naših novih kapsul B complex.Preberi več o izdelku B complex
 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje

Afte so boleče razjede, ki se običajno pojavljajo v ustni votlini. Za lajšanje bolečin si pomagajte s temi naravnimi sredstvi, ki dokazano delujejo.

Preberi več

Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti

Vsi poznamo peklenski občutek, ko v grlu peče, praska in žge. Ko le stežka požiramo. Preberite, kaj lahko pomenijo bolečine v grlu in žrelu, kako jih najlažje odpravimo na čim bolj naraven način in kako jih preprečimo.
 

Preberi več

Priljubljeni