Čebelja matica: eno najosupljivejših bitij na planetu

Je največja v panju. Najplodnejša. No, poleg trotov pravzaprav edina plodna. Najdlje živi. Pari se v zraku in le enkrat v življenju. Ima precej enolično prehrano, saj uživa le matični mleček, a prav zaradi čudežnega matičnega mlečka je, kar je. Kraljica. Mati. Srce panja. Spoznajte čebeljo matico, eno najosupljivejših bitij na planetu.


 

1. V slovenščini ima ustreznejše ime kot v angleščini

V angleščini čebelji matici pravijo queen bee oziroma čebela kraljica. Matica je res kraljevsko bitje in v vsakem panju je le ena. Ima kraljevsko oskrbo, saj zanjo odlično skrbijo čebele delavke, ki jo hranijo in negujejo. Vendar pa njena vloga ni vladarska, temveč izrazito materinska. Je mati vseh članov čebelje družine, njena edina življenjska naloga pa je rojevanje potomcev. Za vse drugo poskrbi njeno spremstvo, skupina delavk, ki so vedno ob njej.

Čebelja matica: eno najosupljivejših bitij na planetu

2. Kraljica postane kraljica zaradi …. prehrane in »stanovanja«

V človeškem svetu si težko predstavljamo, da nekdo postane kralj ali kraljica zgolj zaradi dobrih zajtrkov, kosil in večerij ter komfortnega stanovanja, a v čebeljem je približno tako. Razlika med čebelo delavko in matico je posledica prehrane in prostora, ki jima je bil dodeljen med razvojem od jajčeca do izlega. Ličinka matice se razvija v razkošni celici, kjer se lahko celo premika, razvoj čebele delavke pa poteka v majhni utesnjeni šesterokotni celici. Ličinka čebele delavke je deležna najboljše hrane, matičnega mlečka, samo prve tri dni, nato pa se hrani samo še s cvetnim prahom, pomešanim z medom. Hrana čebelje matice pa je ves čas čisti matični mleček.

 

3. Hrana s sposobnostjo genetskega reprogramiranja

Matični mleček je izloček mladih čebel dojilj, s katerimi prve dni razvoja hranijo ličinke, da se te lahko razvijejo v čebele. Dragocenost matičnega mlečka se skriva v njegovi kompleksni sestavi. Vsebuje beljakovine, sladkorje, lipide, hormone, vitamine in minerale ter ključno sestavino, 10-hidroksi decenojsko kislino(10-HDA), ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku. Kot rečeno, ličinke čebel delavk matični mleček uživajo le 3 dni, matica pa še naprej. Matični mleček torej ni le superživilo po svoji sestavi, temveč ima tudi funkcijo epigenetskega programiranja. Čeprav je matica genetsko povsem enaka drugim čebelam v panju, zaradi svoje prehrane postane največja, najdlje živeča in (poleg trotov) edina plodna čebela v panju.
 

Čebelja matica: eno najosupljivejših bitij na planetu

4. Največja, najdlje živeča … in edina, ki po piku ne umre

Čebele delavke so v povprečju velike 12 mm in tehtajo 110 mg, troti 16 mm (200 mg), matica pa je velika kar 20 mm in tehta 220 g. Matice navadno živijo od dveh do štirih let, včasih pa jih dočakajo celo pravljičnih sedem. Zaradi svoje posebne diete z matičnim mlečkom je matica torej skoraj dvakrat večja od čebele delavke in tudi živi v povprečju kar štiridesetkrat dlje. Matica ima tudi želo, vendar to ni opremljeno s kaveljci, kot je čebelje želo, zato ne umre, kadar ga uporabi. Uporabi pa ga samo v boju z drugo matico.


5. Parjenje v zraku – usodno za trota

Ko matica spolno dozori, odleti na snubitveni polet. Spari se z več troti, parjenje pa poteka v zraku. Matice in troti se parijo na stalnih mestih v naravi. Ko se matica pojavi, se troti glasno zapodijo za njo, dohiteti pa jo uspe le najhitrejšim. Sparjen trot pogine že takoj ob parjenju. Matica snubitveni polet ponovi večkrat, pri tem pa se spari z do petnajst troti.
 
Čebelja matica: eno najosupljivejših bitij na planetu

6. Pari se enkrat, a njena plodnost je brez primere

Zaloga sperme, ki si jo matica med snubitvenim poletom nabere v semenskem mošnjičku, ji zadošča za vse življenje. Oplojena matica začne takoj v naslednjih dneh zalegati jajčeca. Med zaleganjem jo čebele dojilje ves čas hranijo z matičnim mlečkom. Matica lahko izleže celo več kot 2000 jajčec na dan in je verjetno najplodnejše bitje na svetu. Teža vseh jajčec skupaj pogosto preseže težo matice. Povprečna matica v življenju izleže kar milijon jajčec. Večina jajčec se oplodi z zbranimi spermiji. Iz njih se izležejo čebele delavke ali v izjemnih primerih nove matice. Iz neoplojenih jajčec se izležejo troti.

 

7. Kraljica je neplodna … naj živi kraljica

Življenjska doba matice je do tri leta, lahko tudi več, vsekakor pa jo čebele zamenjajo z novo, ko začutijo, da slabše zalega jajčeca oziroma ji pohajajo zaloge semena. Stara matica tudi ne oddaja toliko hormonov, ki blagodejno vplivajo na celoten življenjski utrip v panju. Kadar matica postane prestara za izpolnjevanje svojih obveznosti, pogine ali skupaj z rojem zapusti panj, morajo čebele vzgojiti njeno naslednico. Izbrane ličinke, ki bi sicer postale čebele delavke, dobijo življenjsko priložnost. Hranijo jih z velikimi količinami matičnega mlečka, zato se začnejo razvijati v matice. Prva, ki se pregrize iz matičnika, postane nova kraljica celotnemu panju. Kmalu zatem se poda na paritveni let in prične izlegati jajčeca, kar bo opravljala vse življenje.

 
Čebelja matica: eno najosupljivejših bitij na planetu
 

8. Matični mleček je superživilo tudi za ljudi

Kako zelo pomemben je za čebeljo matico matični mleček, s katerim se hrani, smo že ugotovili. Toda ta izjemna naravna dragocenost je blagodejna tudi za ljudi. Že od nekdaj so ga uporabljali v številne namene, danes pa tradicionalno rabo podkrepljujejo tudi izsledki kliničnih študij. Poleg krepitve splošne odpornosti matični mleček ob rednem uživanju pozitivno vpliva na znižanje proteina sistemskega vnetja, lipidni profil (znižanje celokupnega holesterola), dvig antioksidativnega potenciala, apetit (dvig sitostnega hormona, ki vpliva na subjektivni občutek sitosti). Med drugimi učinki se vse večkrat omenja tudi izboljšanje plodnosti, zmanjševanje fizične in psihične utrujenosti, povečanje energije in zmogljivosti, lajšanje simptomov menopavze pa tudi anti-age učinek.

Vendar pa vsak matični mleček ni enako kakovosten. Ključna je standardizirana vsebnost 10-hidroksi decenojske kisline (10-HDA), snovi, ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku. Ne moremo obljubiti, da vas bo uživanje spremenilo ravno v kraljico ali kralja, zagotovo pa boste opazili številne blagodejne učinke na svojem počutju. Kraljevske učinke!

Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni