Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje
Sodite med tiste nesrečneže, ki jih redno napadajo afte? Vam boleče razjede v ustni votlini kvarijo apetit in povzročajo slabo voljo?
 
Preberite, kaj afte sploh so, kako jih prepoznati, zakaj do njih pride ter – kar je najpomembneje – kako jih lahko zdravite in preprečite njihov ponovni pojav.

Kaj so afte?

Afte so površinske razjede, ki se običajno pojavljajo na mehkih delih ustne sluznice. Najpogosteje jih najdemo na notranji strani lic in ustnic. Gre za vnetni imunski odziv, katerega vzroki niso popolnoma jasni. So relativno pogost pojav. Ocenjuje se, da vsak peti posameznik vsaj enkrat zboli za aftoznimi razjedami.[1]
 

Katere vrste aft poznamo?

Poznamo tri vrste aft, ki jih ločujemo glede na velikost in število centrov.
 

Majhne afte (aphthae minor)

Najpogostejša vrsta ustnih razjed so majhne afte. Merijo od 1 do 10 milimetrov in se ponavadi celijo do 10 dni.

 

Velike afte (aphthae major)

Velike afte so v primerjavi z malimi redkejše. Merijo več kot 10 milimetrov in pogosto potrebujejo cel mesec, da se popolnoma zacelijo. Za seboj lahko pustijo brazgotine
 

Herpetiformne afte

Herpetiformne afte sestojijo iz več manjših ali večjih razjed. Manjše se celijo nekje do 10 dni, večje pa tudi do trikrat dlje. Kljub imenu nimajo nikakršne povezave s herpesom.


 
Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje

 Kakšni so simptomi in kako jih prepoznamo?

Afte imajo precej značilen videz – so okrogle, imajo rdečo obrobo, pokrite pa so z belo ali rumenkasto oblogo odmrlega tkiva.

Njihova najbolj razvpita lastnost je relativno močna bolečina, ki pogosto ovira prehranjevanje, ustno higieno in govor. Zaradi videza in tipične bolečine aft ni težko prepoznati.
Pri normalnem poteku celjenja ne povzročajo drugih simptomov ali bolezenskih stanj.
 

 

Kaj jih navadno povzroča?

Pri aftah ne gre za bakterijsko ali virusno okužbo, prav tako niso nalezljive. Dejanski vzrok njihovega pojava ni znan, jasno pa je, da so pogostejše pri ženskah, ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom in ljudeh, ki so pogosto pod stresom. Med drugimi dejavniki, ki jih povezujemo s pojavom aft, so tudi:
 
-     poškodbe sluznice
-     genetska nagnjenost
-     nekatera zdravila (aspirin, beta blokatorji ipd.)
-     kajenje
-     bolezni prebavil
-     hormonsko neravnovesje
-     določena živila
-     primanjkljaj določenih vitaminov in mineralov.
 

Kdaj nakazujejo večje zdravstvene probleme?

Aftozne razjede niso nevarne. Praviloma se same zacelijo v roku 10 dni, obisk pri zdravniku pa ob njihovem pojavu ni potreben.
 
Kljub temu v redkih primerih afte nakazujejo na druge, resnejše zdravstvene komplikacije, kot so denimo rak ustne votline, celiakija, levkoplakija, diabetes itn. Z zdravnikom se posvetujte v naslednjih primerih:
 
-     kadar se nove razjede pojavijo, še preden se stare zacelijo
-     nenavadno velike afte
-     neboleče razjede
-     afte, ki se ne zacelijo v roku 3 tednov
-     če jih spremlja visoka vročina ali driska.
 

Preventiva

Čeprav za to bolečo nadlogo ni zanesljivega zdravila, lahko z nekaterimi ukrepi dokazano zmanjšamo njeno pojavnost.
 

Prehrana

Eden najpomembnejših ukrepov za preprečevanje razjed v ustni votlini je prehrana. Hrana, ki jo uživamo, lahko neposredno vpliva na dva dejavnika nastanka aft: poškodbe ustne sluznice ter pomanjkanje vitaminov in mineralov.
 
Izogibajte se živilom, ki dražijo ustno sluznico. To vključuje kislo sadje, slane oreščke, čips, pikantno hrano itd. Ta živila lahko nadomestite z alkalnimi živili. Alkalna živila so bazična živila, med katerimi najdemo avokado, banane, češnje, kokos, ječmen in oves.
 
Poskrbite tudi, da bo vaša prehrana uravnotežena in da bo zadovoljila vse vaše potrebe po hranilih.


Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje


Zmanjšanje stresa

Poleg prehrane je pomemben dejavnik tudi stres. Kadar smo pod stresom, smo zaradi oslabljenega imunskega sistema bolj dovzetni za afte. Ker stresa pogosto ne moremo popolnoma odstraniti iz svojega življenja, je pomembno, da se z njim spopadamo konstruktivno.
 
Za boljše spoprijemanje s stresom lahko v svoj vsakdan vključite rekreacijo, zmanjšate uživanje alkohola in nikotina, izvajate sprostitvene tehnike in si redno vzamete nekaj časa zase.
 

Ustna higiena in raba primernih produktov za ustno higieno

Ker ustne razjede pogosto povzroča dražeča hrana, je priporočljivo, da si med obroki umivamo zobe. S tem lahko znatno zmanjšamo draženje in posledično verjetnost pojava aft.
 
Produkti, ki jih uporabljamo za ustno higieno, so prav tako bistveni. Ker afte pogosto nastanejo kot posledica fizične poškodbe, je smiselno uporabljati zobne ščetke, ki nimajo ostrih robov in trdih ščetin. Po poročanju mnogih so koristne tudi zobne paste in ustne vodice, ki ne vsebujejo natrijevega lavrilsulfata (agenta za penjenje).
 

Zdravljenje

Kot že omenjeno, afte praviloma ne zahtevajo obiska pri zdravniku ali posebnega zdravljenja. V veliki večini primerov se pocelijo v roku 10 dni. Kljub temu so afte nadležne, zaradi bolečin vseskozi opozarjajo nase in nas ovirajo pri vsakdanjih opravilih. Zato pogosto posežemo po sredstvih, ki naj bi pomagala pri bolečinah in hitrejšemu celjenju.
 

Protibolečinska sredstva

Med protibolečinskimi sredstvi najpogosteje uporabljamo benzokain. Benzokain je lokalni anestetik, ki se uporablja v obliki mazila. K samemu celjenju aft ne pripomore ničesar. Pri rabi benzokaina in podobnih sredstev moramo biti pozorni, saj smo zaradi izgube občutka na mestu razjede bolj dovzetni za dodatne poškodbe.
 

Kortikosteroidi

Pri resnejših težavah s ponavljajočimi se izbruhi aft lahko zdravnik predpiše kortikosteroide. Kortikosteroidi so protivnetna zdravila. Pred njihovo uporabo je treba skrbno pretehtati koristi in tveganja. Oralni kortikosteroidi namreč povzročajo neželene stranske učinke, kot so povišan pritisk, razdražen želodec, zadrževanje vode in otekline, razne psihološke težave, povečanje telesne teže itn. Prepogosto uživanje oralnih kortikosteroidov lahko vodi tudi do resnejših zdravstvenih komplikacij.
 

Izdelki z antiseptičnimi lastnostmi

Izdelki z antiseptičnimi lastnostmi so prav tako priljubljeni za zdravljenje ustnih razjed. Preprečujejo rast škodljivih mikroorganizmov, s tem pa pripomorejo tako k celjenju obstoječih razjed kot tudi k preprečevanju novih. Med primernimi antiseptiki najdemo propolis.
 
Razlog za visoko priljubljenost propolisa in podobnih sredstev je, da v primerjavi z benzokainom in kortikosteroidi nimajo negativnih stranskih učinkov. Uporabljamo jih tako, da si z njimi izpiramo usta.
 

Propolis

Propolis je eden izmed primarnih čebeljih produktov, ki blagodejno delujejo na ljudi. Ima antiseptične, antibakterijske in antioksidativne lastnosti.[2]
 
Zaradi njegovih mnogih zdravilnih učinkov ga pogosto imenujemo kar »naravni antibiotik«. Je priljubljeno domače sredstvo za zdravljenje aft, bolečega grla in žrela, raznih sluzničnih vnetij itn. Vendar kaj sploh je propolis in od kje izvira njegova zdravilna moč?
 

Kaj sploh je propolis?

Čebele proizvajajo propolis iz rastlinske smole – največkrat iz iglastih in drugih zimzelenih dreves. V panju to smolo dodatno oplemenitijo z izločki svojih žlez in čebeljim voskom. Po končanem postopku dobijo lepljivo, zeleno-rjavo zmes, ki jo uporabljajo kot zaščitni premaz za gradnjo panjev.
 

Moč propolisa izvira iz visoke vsebnosti bioflavonoidov. Bioflavonoidi se v rastlinah pojavljajo kot oblika zaščite. Pogosto jih najdemo v živilih, ki imajo antioksidativne lastnosti.
 
Da ima propolis blagodejne učinke na ljudi, so ugotovile že antične civilizacije. Grki so ga uporabljali za zdravljenje abscesov ali ognojkov. Asirci so ga dajali na rane, da bi preprečili okužbe in pomagali pri celjenju. Egipčani pa so ga celo uporabljali za balzamiranje mumij. Kaj pa danes?
 

Propolis in afte

Danes propolis najpogosteje uporabljamo za zaščito ustne sluznice v obliki alkoholne tinkture ali vodne raztopine. Pripomore tako k zmanjšanju pojavnosti kot tudi hitrosti celjenja.[3]
​​Afte s propolisom lahko zdravimo na tri zelo enostavne načine:

Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje

 
-        Izpiranje ust:
 
V 20 ml vode dodajte 0,75 ml raztopine propolisa (ali 8 kapljic propolisa na vodni osnovi za otroke, stare od 3 do 12 let). S pripravkom pol minute izpirajte usta, nato ga pogoltnite. Postopek ponovite dvakrat dnevno.
 
-        Direkten nanos
 
Raztopino propolisa z vato ali vatirano paličico nanesite direktno na ustno sluznico.
 
-        Z zobno pasto
 
Na zobno pasto dodajte po 2 kapljici raztopine propolisa (ali od 1-2 kapljici propolisa na vodni osnovi za otroke, stare od 3 do 12 let).

Je vsak propolis enako dober?

Ne.
 
Zdravilna moč propolisa je odvisna od vsebnosti bioflavonoidov. Le-ta se glede na lokacijo izvora in sezono nabiranja močno razlikuje. V Medexu zato uporabljamo zgolj standardiziran propolis, označen z APF® faktorjem (Active Propolis Flavonoids). Tako zagotavljamo visoko kakovost.
 
V naši liniji Propolis defense uporabljamo najmočnejši propolis na trgu. 

Pršilo Propolis defense APF® 30 na alkoholni osnovi

 
-        Najmočnejše pršilo s propolisom na trgu
-        Koncentracija flavonoidov je 30 mg/ml
-        100 % naravno, brez konzervansov

Tinktura oziroma raztopina s kapalko Propolis defense APF® 50 na alkoholni osnovi

 
-        Najmočnejša tinktura s propolisom na trgu
-        Koncentracija flavonoidov je 50 mg/ml
-        100 % naravno, brez konzervansov
-        S kapalko za lažje odmerjanje

Raztopina s kapalko Propolis defense APF® 30 na vodni osnovi

-        Propolis na vodni osnovi z močjo klasičnega alkoholnega propolisa
-        Koncentracija flavonoidov je 30 mg/ml
-        100 % naravno, brez konzervansov
-        Propolis na vodni osnovi je za zdravje ustne votline še posebej primeren, ker ne obarva zobne sklenine.
 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti

Vsi poznamo peklenski občutek, ko v grlu peče, praska in žge. Ko le stežka požiramo. Preberite, kaj lahko pomenijo bolečine v grlu in žrelu, kako jih najlažje odpravimo na čim bolj naraven način in kako jih preprečimo.
 

Preberi več

Boleči in togi sklepi: vzroki in rešitve

Zdravje sklepov je bila v preteklosti tema predvsem za starejšo populacijo. Danes pa se zavedamo, da lahko za delovanje svojih sklepov v kasnejših letih svojega življenja, največ naredimo prav zdaj.

Preberi več

Priljubljeni