VSE NAJBOLJŠE, ČEBELA

Slovenci smo na čebele čustveno navezani. S približno 11.200 čebelarji se uvrščamo v sam svetovni vrh, čebelarstvo pa je naša pomembna kmetijska dejavnost. Čebelarji imajo povprečno manj kot 20 družin, rekorder pa jih ima več kot 2.500. Vrednost opraševanja čebel znaša v Sloveniji letno 110 milijonov evrov, v svetu pa kar 157 milijard dolarjev.

HAPPY BEE-DAY

Čebele so odgovorne za kar 1/3 svetovne proizvodnje hrane in so za kravo in prašičem tretje najpomembnejše živali za človeka. Izreden pomen jim je pripisoval že Albert Einstein, ki je dejal: “Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi ...” V okviru prizadevanj za zaščito čebel bo 20. maja odslej ves svet praznoval svetovni dan čebel.

TI SI MOJA ČEBELA

Kranjska sivka ali Apis (čebela) mellifera (medonosna) carnica (kranjska) je slovenska avtohtona čebela, ki je po razširjenosti druga najbolj razširjena vrsta na svetu in vodilna v Evropi. Odlikujejo jo delavnost, mirnost in dolgoživost. Čebelarji jo cenijo tudi zato, ker svojo pašo zelo dobro izkoriščajo, pri porabi zimske zaloge hrane pa so zelo skromne.

THINK HAPPY BEE HAPPY

Kolektivna inteligenca je eden izmed največjih čudežev v svetu čebel, ki je na Zemlji prisoten že več kot 30 milijonov let. Čebeljo družino sestavlja okoli 60 tisoč čebel. Njihova skupna možganska masa obsega enako število nevronov kot polovica človeških možganov. Vsaka čebela prispeva k življenju in preživetju kolonije toliko kot vsaka celica človeškega telesa prispeva k našemu preživetju.

ŽLICA MEDU NA DAN, PREŽENE ZDRAVNIKA STRAN

Čebela ima že od pradavnine pomembno vlogo v alternativni medicini. V stari Grčiji je Hipokrat uporabljal med za zdravljenje ran, v rimskem imperiju so cvetni prah imeli za vir življenja, v Indiji, na Kitajskem in v Egiptu pa je kot antiseptično sredstvo služila smolnata snov, ki jo danes poznamo pod imenom propolis.

BEE YOURSELF

Občudovanja vredno je, da čebela že od prvega dne svojega prihoda na svet ve, kaj je njena naloga. V času njenega kratkega življenja (30 do 70 dni) opravlja šest različnih poklicev. Ko se izvali, je prve štiri dni čebela čistilka, od 5. do 11. dne je dojilja, nato dela 3 dni kot skladiščnik. S 14. dnem življenja končno postane čebela graditeljica, z 18. dnem spremeni svojo vlogo v čebelo braniteljico in nato s svojim 22. dnem življenja postane čebela nabiralka. Vse svoje naloge opravlja z zavzetostjo in zanesljivo, kar kaže na brezhibno in harmonično organiziranost v panju.

BEE MY HONEY

Slovenci vse bolj cenimo med in čebelje pridelke. Uporaba slovenskega medu se je v zadnjih desetih letih podvojila – z manj kot 1 kg medu na prebivalca na več kot 2 kg na prebivalca letno. Naše najbolj prepoznavne vrste medov so akacijev, lipov, kostanjev, smrekov in hojev. Privoščite si med vsak dan, saj nas zjutraj napolni z energijo, zvečer pa zaziba v miren spanec.

YOU ARE BEE-UTIFUL

Svetovna vrednost opraševanja čebel letno znaša kar 157 milijard dolarjev. V lanskem letu so v ZDA čebelarji prvič zaslužili z opraševanjem več kot s prodajo čebeljih pridelkov, kar jasno kaže na to, kako je človek spremenil naravno okolje in poslabšal razmere za preživetje čebel.

ZAME SI SLADEK KOT MED

Čebela z vsake paše prinese v medenem želodčku od 50 do 60 mg medičine. V času glavne paše leti iz panja do sedemnajstkrat na dan. Pri tem za vsak polet porabi približno pol ure. Naj bo njihova delavnost in marljivost navdih za lažje premagovanje vsakodnevnih izzivov.

ZAME SI SLADKA KOT MED

Čebele živijo v družinah, saj niso rade same. Če je čebela izolirana, po nekaj dneh umre. Pa ne zaradi mraza ali lakote, temveč zaradi osamljenosti. Cenimo skupne trenutke s svojimi najdražjimi, saj delajo naše življenje bogatejše in polnejše.

NAJ TI SEKIRA PADE V MED

Grško izročilo pravi, da se je Pitagora (ok. 570 – ok. 495 pr. Kr.) vse življenje hranil samo z medom. Med je hrana, ki daje navdih, in tako je Pindara (ok. 570 – ok. 495 pr. Kr.) obdaril s poezijo, Pitagora pa z znanostjo. Izkoristite svoje talente, in s ščepcem sreče bo vaše življenje polno in medeno!

DON'T WORRY BEE HAPPY

Do sredine 18. stoletja je bil med edino sladilo na območju današnje Slovenije. Čebelarska dejavnost je že bila razvita, vendar je šele Marija Terezija uvedla strokovni pristop in ustanovila čebelarsko šolo. Njen prvi učitelj je bil Slovenec Anton Janša, ki velja za začetnika modernega čebelarstva. Na njegov rojstni dan - 20. maj – odslej obeležujemo svetovni dan čebel.
 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni