Z gibanjem do boljšega spomina

Z gibanjem do boljšega spomina

17. november 2022
Čas branja: 3 min
gibanje za boljši spomin

Kdor se redno ali vsaj občasno rekreira, ve, da gibanje pozitivno učinkuje na splošno počutje in videz telesa.

Vse več raziskav pa poudarja tudi manj opazno povezavo med fizičnim gibanjem in delovanjem možganov. Tiste, ki vas pozitivni učinki gibanja do zdaj niso spodbudili k rekreaciji, morda prepričajo spoznanja, da lahko prav gibanje pomaga pri doseganju boljših uspehov pri delu in šolanju, kreativnih izzivih, dolgoročno pa pri ohranjanju mladostnih možganov.

Več gibanja = bolj aktivni možgani

Pomembno vlogo pri spominu in učenju ima del možganov, ki ga imenujemo hipokampus. Prek njega poteka sprejemanje in urejanje informacij, vključen je tudi v uravnavanje močnih emocij. Raziskave so pokazale, da se hipokampus močno odziva na gibanje. Ob povečani aktivnosti se poveča pretok krvi skozi to možgansko strukturo, kar spodbudi nastajanje novih možganskih celic. Med novonastalimi celicami se vzpostavijo nove povezave in poveča aktivnost možganov. Z njo pa se krepita tudi spomin in koncentracija.

1_shutterstock_581710294

In kakšna vadba ima največji učinek? Raziskave na to vprašanje nimajo končnega odgovora. Bolj kot vrsto vadbe strokovnjaki izpostavljajo njeno intenzivnost. Več telesne aktivnosti praviloma pomeni več pozitivnih učinkov. Varovalen učinek na možgane naj bi imela že vsakodnevna hoja, zmerna aktivnost, pri kateri se nam poviša srčni utrip in se zadihamo, pa učinke še poveča. Z intenzivnostjo pa kljub vsemu ne pretiravajte. Ekstremni napori povečajo nivo stresa, ta pa ima nasproti učinek na spomin.

Pomlad kliče, teden možganov vabi

Do začetka koledarske pomladi je ravno prav časa, da razmislite in se odločite, s katero vrsto rekreacije boste v naslednjih mesecih aktivirali tudi svoje možgane. Tek, kolesarjenje, nordijska hoja, rolanje ali morda katera od manj razširjenih aktivnosti na prostem – delite z nami, h kateri se najbolj nagibate.

shutterstock_1022796343

Že v tem tednu pa vabljeni tudi na predavanja in aktivnosti, ki jih v tednu možganov pripravlja društvo sinapsa. Tema letošnjih predstavitev je na sanjah svet stoji. Tudi rekreacija se lahko začne s sanjami – o uspehu in ciljih, ki se včasih zdijo neuresničljivi, a se kasneje izkažejo lažje dosegljivi, kot bi si kdajkoli mislili.

Da bi sanje čim prej spremenili v dejanja, vam za konec ponujamo še en nasvet - svoj dan začnite s kombinacijo grozdja, gozdnih borovnic in ginsenga. Mi smo jo za vas pripravili v obliki prehranskega dopolnila memoaid.