Počitnice v Sloveniji: Zgornje Posočje

Počitnice v Sloveniji: Zgornje Posočje

14. november 2022
Čas branja: 6 min
zgornje posocje | kam z mulcem

Čudovita narava zgornjega Posočja bo navdušila predvsem družine, ki so rade aktivne in iščejo manj obljudene kotičke Slovenije ter tiste, ki imajo rade pohodništvo, vodne športe in kulturno dediščino.

Ekipa Kam z mulcem priporoča luštne ideje za poletni oddih v Sloveniji!

Priporočen čas obiska: 3 - 7 dni

Bela Krajina je primerna za obisk skozi vse leto, je pa zaradi Kolpe najlepše doživetje v poletnem in zgodnjem jesenskem času. Seznam možnih aktivnosti v beli Krajini je za en vikend predolg, zato vam priporočamo vsaj 4 - 5 dni, čeprav bo tudi vikend oddih dovolj za pokušino.

Seznam priporočenih aktivnosti:

 1. Obisk Tolminskih korit
 2. Izlet do slapu Veliki Kozjak
 3. Kobariška zgodovinska pot
 4. Napoleonov most čez reko Nadižo
 5. S kolesi od Podbele do Nadiških korit
 6. Adrenalinske dogodivščine v Bovcu
 7. Na Kanin z žičnico
 8. Obisk vasi Robidišče
 9. Kolesarjenje v Robidišče trail center
nature_bar_pride_prav

Pomembno za starše:

 • Kamp Podbela ob Nadiži je primeren za kopanje v Nadiži in ima veliko igrišče za otroke.
 • Ne pozabite na svoje dogodivščine vzeti tudi prigrizkov za povrnitev moči. Kam z mulcem se sladkamo z Nature in Protein bari, ki so odličen vmesni energijski prigrizek!

1. Tolminska korita

To je najnižja in najbolj južna točka vstopa v Triglavski narodni park in najpomembnejša naravna znamenitost tolminske občine. Na krožnem sprehodu lahko občudujete slikovita skalnata korita, obiščete Dantejevo jamo in se sprehodite čez Hudičev most.

2. Slap Veliki Kozjak

Izlet v pravljično deželo do najlepšega slapu v Sloveniji, ki je na seznamu vseh obiskovalcev doline reke Soče. Najdete ga v spodnjih koritih potoka Kojzak v Kobaridu.

tolminska_korita

3. Domače kosilo v pastirski koči

Domače kosilo je najboljša nagrada za prehojeno pot. V Jarškem, Črnuškem in Domžalskem domu ter Zelenem robu si lahko privoščite odlično malico na žlico (ričet, jota, obara z žganci), na vilico in nož (pečenica, zelje, krompirjeva solata, v sezoni pa tudi krvavice) in se posladkate s štruklji ali jabolčnim zavitkom. V Sladkem kotu pa se bodo otroci razveselili piščančka, pečenega krompirja, palačink in točenega sladoleda.

4. Napoleonov most čez reko Nadižo

Napoleonov most je bil zgrajen okrog 1812 v času Napoleonovih osvajalskih pohodov, zato tudi nosi njegovo ime. Pod njim je čudovit tolmun, ki je poleti primeren tudi za kopanje. Kopanje je zaradi težkega terena primerno za starejše mulce in odrasle. Voda pa je nedvomno toplejša kot reka Soča.

5. S kolesi od Podbele do Nadiških korit

Kolesarska pot ni dolga, je pa razgibana. Ob poti je tudi priložnost za osvežitev na katerem od naravnih kopališč ob reki Nadiži.

napoleonov_most

6. Adrenalinske dogodivščine v Bovcu

Če se zapeljete proti Bovcu se lahko na poti še kje osvežite v Soči. Z večjimi otroki si lahko privoščlite rafting ali celo skok z jadralnim padalom.

7. Na Kanin z žičnico

Več kot 2000 m visoko smučišče, ki se poleti spremeni v pravi visokogorski biser z izjemnimi razgledi ter prijetnimi, svežimi temperaturami. Žičnica pelje iz Bovca.

8. Obisk vasi Robidišče

Robidišče je obvezna postaja za vse, ki boste obiskali ta konec Slovenije  Razgled na Prosind, Beneška Slovenija in Breginjski kot z idiličnim pobočjem Kobariškega stola ter domača hrana, kot je Frika na Ekološki turistični kmetiji Robidišče sta dovolj dober razlog za postanek.

9. Kolesarjenje v Robidišče trail Center

Kolesarski center ima na voljo 5 urejenih prog in skills park, vendar za družinsko doživetje priporočamo Fat Hans. Vsem izkušenejšim MTB kolesarjem in kolesarkam priporočamo, da na Robidišče odpeljete vse tiste, ki bi jih radi navdušili za MTB. Pa naj bodo to vaši mulci ali mulke ter/in boljše polovice.

robidi_e_trail
breginjski_kot
dru_inski_kamp_nadiza

Več o portalu Kam z mulcem

Ideje za izlete je strnila Iva, ena izmed soustanoviteljic priljubljenega slovenskega portala za aktivno preživljanje časa z otroki – kamzmulcem.si. Blog je v skoraj petih letih od nastanka postal nepogrešljiv, t. i. spletni popotniško–izletniški svetovalec, na katerega se obrnejo starši, ko se odločajo kam na daljše počitnice ali na krajši izlet z mulci, ter ko potrebujejo nasvete iz prve roke za varno in prijetno pot z družino. Pred kratkim je na povabilo založbe Mladinska knjiga izšel tudi njihov prvi družinski vodnik “Kam z mulcem po Sloveniji”, v katerem je zbranih kar 62 izletov in doživetij po Sloveniji, ki se jih boste slovenski starši z veseljem spominjali, tudi ko najmlajši odrastejo.

Spremljajte #MedexLife dogodivščine z mulci tudi na: