Počitnice v Sloveniji: Ljubljana

Počitnice v Sloveniji: Ljubljana

14. november 2022
Čas branja: 5 min
ljubljana | kam z mulcem

Ljubljana je letos naša, živahna a hkrati umirjena in vsaka družinica bi si morala vzeti nekaj počitniških dni časa zanjo. Zagotavljamo vam čudovit in aktiven družinski oddih, tako skozi nešteto aktivnosti v mestu kot tudi v naravi.

Ekipa Kam z mulcem priporoča luštne ideje za poletni oddih v Sloveniji!

Priporočen čas obiska: 3 dni

Bela Krajina je primerna za obisk skozi vse leto, je pa zaradi Kolpe najlepše doživetje v poletnem in zgodnjem jesenskem času. Seznam možnih aktivnosti v beli Krajini je za en vikend predolg, zato vam priporočamo vsaj 4 - 5 dni, čeprav bo tudi vikend oddih dovolj za pokušino.

Seznam priporočenih aktivnosti:

 1. Sprehod po mestnem jedru
 2. Panoramska vožnja z ladijco po Ljubljanici
 3. Grajske dogodivščine na Ljubljanskem gradu
 4. Muzeji, primerni za otroke
 5. Pobeg v zeleni Tivoli
 6. Spoznavanje živali v ZOO Ljubljana
 7. Igrivo popoldne na enem izmed ljubljanskih igrišč
malica_tivoli

Pomembno za starše:

Tudi na mestnih potepih priporočamo, da prigrizke nosite s seboj, saj se zlahka zgodi, da malčke aktivnosti hipoma zlakotnijo. Za takšne primere imamo vedno s seboj kakšen Protein ali Nature bar, da se nam ne mudi s kosilom.

1. Sprehod po mestnem jedru

Dopoldanski sprehod po ulicah Ljubljane, ki jo boste to poletje res začutili v vsej lepoti, je najlepši. Razdalje med posameznimi najlepšimi kotički so kratke in tako primerne tudi za najmlajše mulce.

2. Panoramska vožnja z ladjico po Ljubljanici

Ljubljana na nogah je enkratno doživetje, popolnoma drugačno perspektivo pa dobite med vožnjo z ladjico. Naši mulci so jo doživeli že v vseh letnih časih, letošnje poletje pa ima vožnja svojevrsten čar, saj je reka čista, število ladjic manjše, pogledi na Ljubljano bolj jasni.

Razgled_z_ljubljanskega_gradu

3. Grajske dogodivščine na Ljubljanskem gradu

Na grad se lahko povzpnete peš, z vzpenjačo, ki nudi čudovit panoramski pogled na prestolnico, nazaj v mesto pa se peljite z vlakcem Urban. Zabava za otroke zagotovljena! Na gradu obiščite Lutkovni muzej, se sprehodite po grajskem dvorišču, si privoščite ohladitev na letnem vrtu kavarne, nato pa se povzpnite na razgledni stolp – ob jasnem dnevu pričakujte najlepši pogled na našo Ljubljano! Če imate šoloobvezne otroke, jih bo pritegnil tudi kratek film o zgodovini Ljubljane v virtualnem gradu.

4. Muzeji, primerni za otroke

Veliko muzejev svoje vsebine predstavlja tudi na načine, ki so zanimivi in prilagojeni otrokom (že predšolskim) in jih aktivno vključujejo v dogajanje:
omogočajo eksperimentiranje, ustvarjanje, uporabo vseh čutil, učenje skozi igro in jim na ta način novo znanje približajo prek izkušenj iz prve roke. 

Priporočamo:

 • Hiša iluzij,
 • Prirodoslovni muzej,
 • Železniški muzej.
postanek_v_prirodoslovnem_muzeju

5. Pobeg v zeleni Tivoli

Le kratek sprehod iz centra je do zelenega Tivolija, ki v svojem senčnem zavetju nudi toliko aktivnosti in doživetij – otroška igrišča, razstavo (trenutno o nogometu) na Jakopičevem sprehajališču, kavarno z razgledom ali le posedanje in igro na travi.

6. Spoznavanje živali v ZOO Ljubljana

Ljubljanski živalski vrt je predvsem poleti odlična izbira, saj vam nudi senčno zavetje gozda, eno največjih in lepše urejenih igrišč v Ljubljani, spoznavne urice živali, predvsem pa lep in aktiven družinski dan v naravi.

prijateljevanje_s_sloncki

7. Igrivo popoldne na enem izmed ljubljanskih igrišč

Ko imajo otroci dovolj znamenitosti in pohajkovanja po Ljubljani, so igrišča vedno dobra ideja.

Naša najljubša igrišča:

 • Župančičeva jama,
 • park Tivoli,
 • Tomačevo, kjer ne gre brez ogleda živali in jahanja ponijev.
pe_po_mestnem_jedru
s_kolesom_v_tomacevo

Več o portalu Kam z mulcem

Ideje za izlete je strnila Iva, ena izmed soustanoviteljic priljubljenega slovenskega portala za aktivno preživljanje časa z otroki – kamzmulcem.si. Blog je v skoraj petih letih od nastanka postal nepogrešljiv, t. i. spletni popotniško–izletniški svetovalec, na katerega se obrnejo starši, ko se odločajo kam na daljše počitnice ali na krajši izlet z mulci, ter ko potrebujejo nasvete iz prve roke za varno in prijetno pot z družino. Pred kratkim je na povabilo založbe Mladinska knjiga izšel tudi njihov prvi družinski vodnik “Kam z mulcem po Sloveniji”, v katerem je zbranih kar 62 izletov in doživetij po Sloveniji, ki se jih boste slovenski starši z veseljem spominjali, tudi ko najmlajši odrastejo.

Spremljajte #MedexLife dogodivščine z mulci tudi na: