Počitnice v Sloveniji: Bela Krajina

Počitnice v Sloveniji: Bela Krajina

14. november 2022
Čas branja: 5 min
bela krajina | kam z mulcem

Bela Krajina ponuja nešteto družinskih aktivnosti in zagotovo velja za družinam bolj prijazno destinacijo v Sloveniji. Počitniški oddih priporočamo vsem, ki obožujete lepo naravo, pristen stik domačinov in ne previsokih cen storitev.

Ekipa Kam z mulcem priporoča luštne ideje za poletni oddih v Sloveniji!

Priporočen čas obiska: 4 - 5 dni

Bela Krajina je primerna za obisk skozi vse leto, je pa zaradi Kolpe najlepše doživetje v poletnem in zgodnjem jesenskem času. Seznam možnih aktivnosti v beli Krajini je za en vikend predolg, zato vam priporočamo vsaj 4 - 5 dni, čeprav bo tudi vikend oddih dovolj za pokušino.

Seznam priporočenih aktivnosti:

 1. Vožnja s kanujem po kolpi
 2. Kopanje v Kolpi
 3. Adrenalinski park Podzemelj
 4. Naravne in kulturne znamenitosti Bele Krajine: izvir reke Krupe itd.
 5. Kulinarična doživetja z otroki

Pomembno za starše:

 • obvezno s seboj vzemite dovolj vode
 • zaščitite celo družino pred soncem
 • prigrizek na poti bo prišel še kako prav (2x Nature bar ploščici na osebo bosta zadostovali za en dan aktivnih mulcev)
nature_bar_snack

1. Vožnja s kanujem po Kolpi

Kolpa je mirna reka, zato je varna za veslanje tudi za manj izkušene “plovce”. Pomembno je tudi, da poskrbite, da bodo neplavalci imeli rokavčke, rešilne jopiče ali drugo opremo na sebi ves čas vožnje.
Kanu si lahko izposodite na večih točkah Kolpe. Priporočamo pa:

s_kanujem_po_kolpi

2. Kopanje v Kolpi

Kolpa je več kot primerna reka za mulce, saj velja za najtoplejšo reko v Sloveniji, hkrati pa je njen tok miren in ponuja ogromno mirnih in varnih bregov, tudi za naše najmlajše mulce.
Mi smo se kopali na 3 različnih točkah Kolpe:

 • Camping Bela Krajina (bivši Podzemelj): urejeno kopališče, s travnatimi in senčnimi površinami ter z restavracijo in otroškim igriščem v bližini.
 • Kanu kamp Radenci ob Kolpi: poleg enkratnega dostopa do Kolpe, ki je tudi primeren za najmlajše, imajo tudi mini zoo in kavarnico.
 • Pri Madroniču: njihova lokacija tudi lepo plažo ob Kolpi, kjer se otroci lahko igrajo, kopajo in celo skačejo v reko.

3. Adrenalinski park Podzemelj

Če imate vi in vaši mulci radi adrenalinske ali doživljajske parke, potem morate preizkusiti tudi motorično – rekreacijski park v Camping Bela Krajina. Gre za enega varnejših adrenalinskih parkov, med krošnjami dreves in z lokalnimi elementi (vožnja s pisanico, hoja po jabolčkih, vožnja s kolesom, hoja po sodih ipd). Park je narejen v dveh nivojih. Prvi je primeren za otroke nad 4 leti, drugi nivo pa za zahtevnejše adrenalinske odvisnike.

adrenalinski_park_podzemelj

4. Odkrivanje naravnih in kulturnih znamenitosti Bele Krajine

 • Izvir reke Krupe: je najlepši izvir v Beli krajini in zagotovo eden najlepših v Sloveniji.
 • Krajinski park Lahinja: zaščiteno območje, ki obsega povirje in 7 kilometrov zgornjega toka reke, je prava zakladnica botaničnih posebnosti.
 • Ogled letala DC-3, imenovano tudi dakota.
 • Osnovna šola Brihtna glava – šola kot nekoč vabi vse tiste, ki bi si radi ogledali, kako je potekal pouk pred več desetletji. Namenjena je tako otrokom kot odraslim.

5. Kulinarična doživetja z otroki

Eden boljših užitkov, sploh za starše (ampak tudi za otroke), je bilo tudi okušanje pristnih belokranjskih jedi (in vin:)).

Preverjeno priporočamo:

 • Gostilna Pezdirc, Semič
 • Turistična kmetija Cerjanec, Krupa
 • Gostilna Kapušin, Krasinec
 • Gostilna Madronič, Stari trg ob Kolpi
kopanje_v_kolpi
izvir_reke_krupe

Več o portalu Kam z mulcem

Ideje za izlete je strnila Iva, ena izmed soustanoviteljic priljubljenega slovenskega portala za aktivno preživljanje časa z otroki – kamzmulcem.si. Blog je v skoraj petih letih od nastanka postal nepogrešljiv, t. i. spletni popotniško–izletniški svetovalec, na katerega se obrnejo starši, ko se odločajo kam na daljše počitnice ali na krajši izlet z mulci, ter ko potrebujejo nasvete iz prve roke za varno in prijetno pot z družino. Pred kratkim je na povabilo založbe Mladinska knjiga izšel tudi njihov prvi družinski vodnik “Kam z mulcem po Sloveniji”, v katerem je zbranih kar 62 izletov in doživetij po Sloveniji, ki se jih boste slovenski starši z veseljem spominjali, tudi ko najmlajši odrastejo.

Spremljajte #MedexLife dogodivščine z mulci tudi na: