Pijmo kavo in čaj z medom | Medex

Pijmo kavo in čaj z medom | Medex

02. november 2022
Čas branja: 3 min
kava z medom

Čebelji pridelki imajo blagodejne učinke na človekovo počutje in zdravje. Med lahko uporabljamo kot hranilo, lepotilo ali zdravilo. Iz medu si lahko pripravljamo lepotilne maske za lase, ki jim povrnejo svežino in lesk, z medom sladimo torte in peciva, ki tako dlje časa ostanejo sveže, uporabljamo pa ga tudi za blaženje bolečin v grlu. Ste vedeli, da je bil do sredine 18. stoletja med edino sladilo na območju današnje Slovenije?

Med kot sladilo v kavi in čaju

Pogosto se za sladkanje kave ali čaja uporablja beli sladkor. Zdravnik primarij Peter Kapš namesto uporabe sladkorja priporoča slajenje z medom, saj je med v primerjavi s sladkorjem obogaten z dodatnimi snovmi, ki jih človeško telo potrebuje. Zato se pridružujemo pozivu Čebelarske zveze Slovenije in vas spodbujamo, da poskusite svoj jutranji kavni ritual obogatiti z naravnim darom narave – z medom. Z medom bo kava pridobila posebno aromo, ki jo lahko uravnavamo z različnimi vrstami medu. Izbira akacijevega ali cvetličnega medu bo kavo primarno osladila, medeni okus v napitku pa bo ostal mil. Če si zaželite posebne, bolj močne medene arome pa si kavo ali čaj posladkajte s kostanjevim ali gozdnim medom.

Do sredine 18. stoletja je bil med edino sladilo na območju današnje Slovenije.

Preizkusite kavo z medom na letošnjem Festivalu kave

V Medexu smo podporniki projekta »Pijmo kavo in čaj z medom« Čebelarske zveze Slovenije, ki bo predstavljen na največjem strokovnem čebelarskem dogodku ApiSlovenija med 16. in 17. marcem 2019. V okviru Festivala kave, ki se bo začel že dan prej v okviru Celjskega sejma, smo se povezali s ponudniki kave in kot posebno sladilo ponudili med. Kombinacijo lahko poskusite v Kavnem mestu, največji kavarni v Sloveniji. Vas mika?

Medex_festival_kave_banner_1152x384px128px