Ko se zaveš, da gravitacija vedno bolj deluje

Ko se zaveš, da gravitacija vedno bolj deluje

04. november 2022
Čas branja: 4 min
nusa v fitnesu

Vse se je začelo, ko se nama je porušil disk in izbrisal miljon fotk od leta 2000 pa do sedaj. Ko sva odpravljala težavo in pridobivala nazaj sliko po sliko, eno iz leta 2004, eno iz leta 2009 pa spet tisto iz 2007. Spet sva si lahko ogledala že pozabljene fotke, se hihitala in obujala spomine. Potem pa moj dragi začne … U poglej kake joške si mela kle… ooo kak baby face si bla, ooo lej kakšna si bila. BILA? SEM IMELA?? Kaj pa zdej? Nisem več? Nimam več samostoječih jošk? Ni več baby fejsa? Še dobro da lahko vsaj rit ohranjam pokončno.

nusa_raztezanje

Ja ampak res, gubic je res vsako leto več, dojenje (vlečenje bradavice pol metra stran), mastitis, litre stočenega mleka in nosečnost sta moje prijateljice res rahlo povlekle navzdol. Verjetno mi s pomočjo kirurga noben več ne bo vrnil jošk dvajset letnice pa tudi gladke in svilene kože ne, lahko si pa pomgam pri tem, da si dodajam kolagen, saj se staranjem drastično zmanjša nastajanje kolagena. Kolagen predstavlja tudi 30 % vseh beljakovin v človekovem organizumu in je tako najbolj zastopana beljakovina.

nusa_z_otrokom

Zakaj dodajati kolagen po rojstvu otroka

Če odštejemo vse dobre lastnosti, ki smo jih že slišale na temo kolagena ( močni in svetleči lasje, lepi nohti, gladka koža), vam sedaj naštejem še 5 razlogov uporabe kolagena po porodu:

1. Strije, raztegnjena koža, diastaza rektusov, vse to je davek nosečnosti.

Po porodu nam dojenček spije in poje vse vitamine, minerale in nas dobesedno posrka. Obroki mamic po porodu niso ravno vzorni, predvsem pa opustošeni s hranili, zato nam slaba hrana okrevanje še podaljša. Kaj ima pri tem kolagen? Kolagen pomaga učvrstiti tkivo, kožo in mišice. Pri odpravi diastaze rektusov igra pomembno vlogo, saj bo tkivo ob uporabi kolagena postalo čvrsto in se tako hitreje rehabilitiralo.

2. Močnejše mišice

Če ste na moji strani, se rade gibate, kar pomeni, da imate rade svoje mišice. Veste, kaj je močna mišica oziroma kakšna bi morala biti močna mišica? Vagina in vse, kar je še višje gor – medenično dno. Med porodom se je vse skupaj raztegnilo in postalo mehko, kolagen pomaga tudi tukaj. Poleg vseh vaj, ki pomagajo postaviti vse na svoje mesto, bo kolagen vse skupaj še pospešil.

3. Zdravo črevo

Prebava po porodu? O-shit, kaj? Veliko mamic se pritožuje, da so njihovi otroci postali intolerantni, na določeno hrano, zaprtost, prebavne motnje, to so znaki, da potrebuje črevo malo vaše pomoči. Kolagen in dobri probiotiki bi znali narediti kar lepo spremembo pri vseh teh nevšečnostih.

4. Lasje, nohti, koža?

Saj poznamo šope las, ki odpadajo, nohte, ki niso ničemur podobni, kožo, ki nam je prevelika, da ne govorim o joških, ki ji po dojenju ne prepoznamo več. Prav tako pa so en štuk nižje kot so bile.  Kolagen bo obnovil vse te nadležne zadeve.

5. Kako? Kje? Zakaj?

Res je, naše telo samo proizvaja kolagen, vendar s staranjem količina tega drastično vpada. Če dodamo še stres, preveč sladkorja, ga proizedemo še manj. Če ne želimo obirati kosti, piti kostnega mozga in se iti neandertalcev, priporočam dodajanje kolagena v prahu iz Medexa. Moj najboljši je Kolagenbody, saj vsebuje še dodatek magnezija in mi pomaga pri regeneraciji. Zmešam ga v smoothie ali jogurt, ker ga tako najlažje raztopim.

Recept za smoothie

  • skodelica skute/v primeru intolerance na mleko, uporabite kozji jogurt
  • merica Kolagenbody iz Medexa
  • zmrznjeno jagodičevje
  • banana
  • 1dcl vode/mleka
kolagen_smoothie
nusagnezda_com

Članek je bil prvotno objavljen na Facebook strani avtorja in/ali spletni strani nusagnezda.com.
Fotografije: Nuša Gnezda

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč podjetja Medex d.o.o.