Kdaj naj začnem uživati Kolagen?

Kdaj naj začnem uživati Kolagen?

02. november 2022
Čas branja: 3 min
kolagen v prahu

Zakaj potrebujem ravno kolagen?

Po dvajsetem letu se v telesu začne zmanjševati proizvodnja kolagena in molekule kolagena se obnavljajo počasneje. Z leti količina kolagena v telesu upada vedno hitreje, pri štiridesetih že kar za 1% na leto.

Z uživanjem kolagena kot dodatka prehrani je zato smiselno začeti že v dvajsetih. Hidrolizirani kolagen sicer ne bo nadomestil izgubljenega kolagena v telesu, bo pa poskrbel za stalen vir gradnikov lastnega kolagena. Sestava hidroliziranega kolagena je namreč prilagojena tako, da se delci kolagena dobro absorbirajo, v veliki meri nepoškodovani prehajajo v krvni obtok in se nalagajo tam, kjer telo kolagen najbolj potrebuje.

Če začnemo z uživanjem kolagena dovolj zgodaj, bomo spremembe opazili že po kakšnem mesecu. Mlajši kot smo, manjši delež našega lastnega kolagena je propadel in naše telo potrebuje manj vzpodbude »od zunaj«. Če pa z uživanjem kolagena začnemo, ko so gube na naši koži že izrazite, bo za prve rezultate treba vztrajati vsaj dva ali tri mesece.


Kolagen-lift-web

A ne skrbite, s tem ni nič narobe. Kolagen je prehransko dopolnilo naravnega izvora in sestavina, ki je naravno prisotna v našem telesu, a se z leti njena količina zmanjšuje. Z uživanjem hidroliziranega kolagena tako telesu le vračamo, kar mu narava sama s časom odvzema. Zato lahko hidrolizirani kolagen neprekinjeno uživamo tudi več let.

Če začnemo z uživanjem kolagena dovolj zgodaj, bomo spremembe opazili že po kakšnem mesecu.

Kaj pa se zgodi, ko ga ne uživamo več?

Nič drastičnega. Telo bo nadaljevalo s svojim naravnim procesom staranja in izgubljanja kolagena. Ker smo mu prej dodajali hidrolizirani kolagen, bo izhodiščna količina kolagena višja kot pri nekom iste starosti, ki kolagena ni užival. Torej bo tudi ob izgubljanju kolagena razlika med vašim videzom in videzom nekoga, ki kolagena ni užival, še vedno očitna. Poleg tega pa kolagen lahko začnete kadarkoli ponovno uživati.