Kako lahko poskrbite za svoje telo?

Kako lahko poskrbite za svoje telo?

03. november 2022
Čas branja: 4 min
raztezanje

Ne glede na to kolikokrat ste ali boste letos smučali, je prav, da ne brusite le svojih smuči, ampak pripravite tudi svoje telo.

Ne glede na vaše smučarsko znanje bodo spodnje vaje poskrbele, da bo vaše telo fit in pripravljeno na vijuganje po belih strminah. Vse tri vaje lahko izvajate doma, saj za izvedbo ne potrebujete nobenih dodatnih pripomočkov. Le voljo!

Preizkusi 3 preproste vaje za smučarsko sezono, ki jih lahko izvajaš doma!

ogrevanje_praviln_lajf

OGREVANJE:

Ne pozabite na ogrevanje pred treningom! S tem zmanjšate možnosti poškodb in poskrbite, da bo regeneracija po treningu boljša. Ogrevanju namenite 10–15 min. Začnite z visokim korakanjem na mestu ali lahkotnim tekom. Nato se posvetite osnovnim dinamičnim vajam, s katerimi ogrejemo sklepe in mišice. Primeri takšnih vaj so: zasuk vratu, kroženje z rameni, kroženje z rokami, odklon telesa in podobno.

VAJA 1: Izpadni korak na mestu

Pri izvedbi izpadnega koraka je pomembno, da imate težišče na sprednji nogi. Pazite, da vam koleno ne preide linije prstov. Naredite 15 ponovitev na vsako nogo. Roke postavite v poljuben položaj: v boke, v predročenje ali v vzročenje.

praviln_lajf_vaja_1
Izpadni korak na mestu. Foto: Matic Lipar
praviln_lajf_vaja_2
Dvig bokov. Foto: Matic Lipar

VAJA 2: Dvig bokov

S hrbtom se ulezite na tla, pokrčite noge, roke položite ob telo. Napnite trup in poskrbite, da ves čas ohranjate raven položaj v križu. Naredite 15 dvigov. Vajo si lahko otežite z elastiko, ki si jo namestite nad kolena.

VAJA 3: Odmik noge v polčepu

Postavite se v širino bokov in poravnajte stopala. Stisnite trebušne mišice in poravnajte hrbtenico, glavo pa držite v podaljšku hrbtenice. Težo prenesite na eno nogo ter drugo odmaknite vstran, pri tem pa ostanite v položaju polčepa. Naredite 15 odmikov na eno in 15 na drugo nogo. Za lažjo izvedbo vaje se ob zaključku odmika dvignite iz polčepa. Roke lahko držite v boku ali pa v predročenju.

praviln_lajf_vaja_3
Izpadni korak na mestu. Foto: Matic Lipar

Celoten sklop vaj je smiselno ponoviti 3-4x, vendar število ponovitev prilagajajte trenutnim zmožnostim. Poskrbite, da bo vadba redna in varna. Trening lahko že jutri umestite v svoj urnik.

Več o avtoricah

Trening sta pripravili Gala in Mateja iz ekipa Pravilnlajf. Za več namigov sledite IG profilu: