K ohranjanju zdravih sklepov prispeva že pravilna drža

K ohranjanju zdravih sklepov prispeva že pravilna drža

02. november 2022
Čas branja: 4 min
kolagen v prahu

K ohranjanju zdravih sklepov prispeva že pravilna drža

Za ohranjanje zdravih sklepov je najprimernejša redna in zmerna aktivnost. Ker nam zanjo ob hitrem življenjskem slogu pogosto zmanjkuje časa, svoje mišice in sklepe aktiviramo le občasno, zato pa takrat toliko močneje. Posledica je lahko njihova preobremenjenost.

Nasprotno pa ob daljšem mirovanju sklepi izgubijo svojo prožnost, zato ob ponovni aktivaciji lahko občutimo bolečino. K ohranjanju zdravih sklepov boste prispevali že s pravilno držo. Naše telo je namreč oblikovano za specifičen položaj, ko ni v gibanju, čeprav je sicer zmožno najrazličnejših upogibov in obratov. In kakšna je drža, ki s pomočjo mišic in kosti razbremenjuje sklepe? Posnemala naj bi marioneto, ki jo napete vrvice držijo pokonci. Ob pravilni drži so ušesa poravnana z gležnji, rame, boke in kolena pa je mogoče povezati z ravno črto.

Pravilna drža ima pomembno vlogo tudi na delovnem mestu, kjer mnogi velik del svojega časa preživijo za mizo v sedečem položaju. Pri tem stol ne sme biti prenizek, saj je vstajanje iz nižjega položaja bolj obremenjujoče za sklepe. Koristen je položaj, v katerem so kolena višje od bokov, predvsem pa je pomembno, da so komolci in spodnji del rok ustrezno podprti.

Podpora zunaj telesa pa seveda ni dovolj, če sklepov ne podpirajo tudi mišice. Če teh ni dovolj, so sklepi, predvsem kolenski, ki nosijo težo celega telesa, pod velikim pritiskom in obremenitvijo. Da bi te obremenitve čim bolj omilili in okrepili mišice, ki nudijo največ podpore našim najpomembnejšim sklepom, večkrat tedensko izvajajte vaje, ki krepijo predvsem obsklepne mišice.

pravilna_drza

Ne pozabite na zdravo prehrano

Poleg ustrezne vadbe je za krepitev mišic in ohranjanje zdravih kosti in sklepov pomembna tudi uravnotežena prehrana.

Kalcij, ki je na primer prisoten v brokoliju, špinači in ohrovtu, preprečuje tanjšanje kosti, vitamin D pa spodbuja absorpcijo kalcija iz hrane. Omega-3 maščobne kisline iz ribjega olja ali na primer oreščkov lahko zmanjšajo vnetje sklepov, z vitaminom E bogati mandlji pa ščitijo zunanjo membrano celic, ki gradijo sklepe. Papaja in kivi sta sadeža z največjim deležem vitamina C, ki ima dokazano vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti in sklepnega hrustanca. Ker med ključne gradnike sklepnega hrustanca sodijo aminokisline, je za ohranjanje zdravih sklepov pomemben tudi zadosten vnos tistih aminokislin, ki jih telo ne more proizvajati samo. Potrebam bo zadoščeno z ustreznim vnosom beljakovin.

sproscanje

In ne nazadnje, privoščite svojim sklepom, kar prija tudi vaši duši. Sprostite jih v topli kopeli, kjer jih bo voda vsaj za trenutek razbremenila vsakodnevnega podpiranja celotnega telesa.