Izkoristite čas doma za utrjevanje #druzinskevezi!

Izkoristite čas doma za utrjevanje #druzinskevezi!

01. september 2022
Čas branja: 7 min
druzina
Naš čas je najbolj dragocena stvar, ki si jo lahko podarimo.
Iz zaposlenega tempa življenja smo čez noč vstopili v obdobje, kjer je naša glavna naloga, da ostanemo doma. Zato se nam nehote večkrat v misli prikrade občutek, da svojega dneva ne izkoristimo optimalno. Vendar je vsak trenutek preživet z najbližjimi pravzaprav optimalen. Zdaj je idealen čas za utrjevanje družinskih vezi in zdravih odnosov, ki smo jih morda v hitrem tempu malenkost potisnili na stran. Zato ne potrebujete veliko. Iščete ideje, kako bi se še bolj povezali ali obogatili skupne trenutke? Medexova ekipa vam je pripravila nekaj luštnih nasvetov!
Čarobni skupni trenutki se rodijo ravno takrat, ko je pri načrtovanju aktivnosti vključena celotna družina.
1. Skupni zajtrki
Začnite dan s skupno aktivnostjo! Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu, zato si vzemite čas za pripravo in uživanje same jedi v družbi vaših družinskih članov. Pri tem preizkušajte različne recepte! Simpatičen predlog so na primer slastne pirine palačinke s kokosovim čipsom, ki bodo zagotovo navdušile vse družinske člane.
2. Peka domačih dobrot
Za izjemno okusne stvari ne potrebujemo vedno zahtevnih sestavin. Peka in kuhanje sta aktivnosti, ki nas vedno uspešno povežeta. Doma narejeni pekovski izdelki so zato še bolj okusni kot kupljeni, saj se v njih skrivna sestavina – ljubezen. Poiščemo recepte, na katere smo že malce pozabili – domač kruh, medenjaki, čokoladni piškoti. V teh dneh je splet poln raznoraznih izzivov. Najbolj pa jv oči bode drožomanija, ki je zajela Slovenijo. Kaj so droži in kako z njimi spečemo kruh ali začnemo novo tradicijo poiščite na spletu. Nikar pa ne pozabiti svojo drož poimenovati, saj pravijo, da bo le tako rastla vsak dan.
palacinke
3. Razvijte nove navade za lastno dobro počutje
Ne smemo pa pozabiti, da je nadvse pomembno tudi, kako v tem času skrbimo za svoje zdravje, odpornost in posledično dobro počutje. Pri tem vam pomaga matični mleček iz Medexove družine Gelée royale. Teja Perjet in Jani Jugovic ter družina Perko je letos s svojimi najmlajšimi razvila novo navado: vsako jutro skupaj nazdravijo s stekleničkami, v katerih se skriva matični mleček, ki poka od dobrega. Za najmlajše je primeren Gelée royale junior, odrasli pa najpoosteje posegajo po Gelée royale super ali Bio Gelée royale forte.
4. Organizirajte družinsko portretno fotografiranje kar v dnevni sobi
Sedaj je dovolj časa za družinske portrete in razvijanje fotografij. Dandanes ne želimo izpustiti dragocenih trenutkov, zato jih večino shranimo na telefon ali računalnik. Za lepe spomine ne potrebujete vedno profesionalnega fotografa. Usedite se na kavč, razporedite okrog kuhinjskega pulta ali pa se tematsko oblecite in pripravite samosprožilec. Več fotografij kot posnamete, več različnih kolažev lahko kasneje ustvarite. Zabavna ideja je tudi obuditev trenutkov z fotografij starih staršev. Svojim otrokom postavite izziv, naj se prelevijo v čas vaših starih staršev in posnemite sodobno verzijo starega spomina. To bo seveda hkrati obudilo kakšno zanimivo zgodbo in trenutek iz preteklosti.
5. Ustvarite družinski zelenjavni kotiček
Naj bo vaš domač vrt prava paša za oči in pridne delavke čebele. Dovolimo si kanček otroške nagajivosti in si umažimo roke. Vzemite lončke, pripravite zemljo in semena ali čebulice, iz katerih bo kmalu pognalo kaj lepega. Če imamo možnost, si na vrtu razdelimo enote za vsakega člana, da posadi kaj posebnega. Razdelitev odgovornosti je eden izmed ključnih korakov odraščanja.
vrtnarjenje
6. Razgibajmo telo. Ste za skupinsko vadbo?
Razgibavanje in telovadba je bolj zabavna, če jo izvajamo v skupini. Na voljo je veliko vaj, za katere ni potrebno nobenega pripomočka in jih izvajamo v malo večjem prostoru ali zunaj. Gibanje na dnevni ravni je izjemno pomembno za zdravje in samo dobro počutje. Veliko vaj je brezplačno na voljo na spletu, prilagojene so različnim težavnostnim stopnjam. Za dobro mero motivacije in nasvetov pa si lahko ogledate video Nataše Gorenc. Kdo izmed vaših družinskih članov lahko sledi njenemu tempu?
7. Tematsko obarvajte svoje filmske večere
Filmski večeri pod odejo in slastni prigrizki so neizogiben del skupnih družinskih večerov. Vsak dan naj bo za izbiro repertoarja zadolžen drug, ki naj posebno atmosfero pričara tudi z izbiro tematike in dekoracije. Za poseben dodatek pa lahko kot predogled filma pogledamo kakšen doma narejen družinski film, četudi je ta star le nekaj let in shranjen na mobilnem telefonu. Privoščite si tudi kakšno zabavno sladkarijo. Priporočamo sladoledne sendviče, ki jih pripravimo v naprej.
8. Hranilen smoothie za malico

Kaj bi bilo boljšega kot sveže doma narejen smuti? Morda boste presenečeni katere kombinacije sadja in zelenjave vse so presenetljivo okusne. S pripravo svežih napitkov pripomoremo k telesni vitalnosti in dobremu počutju. Za dan bogat z vlakninami dodajte v smuti Psyllium Mg, ki vsebuje tudi magnezij in propolis.

9. Poiščimo pozabljene puzle ali druge družabne igre
Poiščite družabne igre, ki zaprašene čakajo na kakšni omari. Nekateri prisegajo na bolj tradicionalne igre kot so Zemljo krast, Ristanc ali Enka. Drugi pa iščejo nove, modernejše, kot so Activity, Naseljenci otoka Catan in Monopoly. Še posebej primerna v trenutnem obdobju bi bila igra Človek ne jezi se. Prav pri slednji barvite figurice hitijo domov, kjer tudi pridno počakajo na ostale igralce. Opazite podobnost s trenutno situacijo? Več družinskih članov lahko sodeluje tudi pri sestavljanju puzle! Ob druženju si privoščite skodelico čaja in prigrizke.
10. Pričarajmo si sproščujoč in negovalen dan kar doma
Da si pričaramo dan kot v kozmetičnem salonu ali toplicah ni nujno, da moramo zapustiti dom. Negovalne maske za sijočo in nahranjeno kožo lahko preprosto pripravimo doma in to s precej vsakdanjimi surovinami. Preprosto narežemo kumaro na kolobarje in razporedimo po obrazu ali pa zmečkamo banano, ki ji dodamo malo medu. Če v spa dan vključite še svoje otroke, se bodo ti počutili kot pravi mali odrasli, saj bodo deležni enakega tretmaja kot njihovi starši. Recept za uporabno domačo masko je z nami delila tudi Nika Veger!
Mnogokrat se nam kakšna stvar zdi samoumevna ali toliko logična, da je ni potrebno izreči posebej. Kako prijetno bi se vsi počutili, če bi si ob koncu vsakega dneva vzeli minutko ali dve in si povedali kaj lepega? Dan je potrebno zaključiti z lepo mislijo, kakšno zahvalo ali le preprostimi besedami, ki pa pomenijo veliko. Povejte svojim domačim, da jih cenite in jih imate radi!
kuhanje