Izbrani med iz Slovenije
»S cvetočih travnikov nam prineseš le najboljše iz narave. Cenimo tvoj trud in skrbnost, s katerima vsak dan slediš svoji poti. Po naši poti stopamo z enako predanostjo, zato vsak med pred polnjenjem skrbno pregledamo in preverimo. Naši kozarci nosijo Medexovo zagotovilo kakovosti.«


Tekoče zlato iz čebeljega panja

Med je naravni sladki dar narave, ki nastaja s trudom marljivih čebel. Te pomembne opraševalke v naravi nabirajo cvetlični nektar (nektarski med) in drevesne sokove z izločki žuželk (manin med). Čebele nabrano tekočino predelajo z lastnimi sokovi, jo shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Ko je med zrel, ga čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci in shranijo kot zalogo hrane. Le naravno zorjen med v celoti ohranja njegovo naravno kakovost. 

Sestava medu

Med sestavlja okrog 200 različnih snovi, ki mu določajo okus, vonj, aromo in barvo. Vanj se pretočijo najbolj hranljivi deli rastlin, ki jih čebele obdelajo in jim dodajo unikaten pečat. Kakšen je med, ki ga čebelar natoči iz panja, je odvisno od izvora nektarja, zrelosti medu, podnebnih razmer, pa tudi od načina ter pogojev pridelave medu.

  • 15 – 20 % voda
  • 70 – 80 % ogljikovi hidrati v obliki preprostih sladkorjev
  • 0,2 – 0,5 % beljakovine v obliki encimov, antibakterijskih peptidov in prostih aminokislin
  • Ostalo: zaščitni polifenoli in flavonoidi, minerali in vitamini v sledovih

Ponosno predstavljamo: Izbrani med iz Slovenije

V novi embalaži in zunanji podobi vas na policah slovenskih trgovin že pričakujejo različne vrste medu slovenskega porekla: akacijev, lipov, cvetlični, kostanjev in gozdni med. Prepoznali ga boste po etiketah z motivi panjskih končnic, ki so edinstvena slovenska kulturna dediščina in prikazujejo življenje kmečkega prebivalstva v sredini 18. stoletja.
 


Gozdni med iz Slovenije

Panjska končnica z motivom »Žena, ki vleče moža iz gostilne«.


Cvetlični med iz Slovenije

Panjska končnica z motivom »Trpeči Jakob – zaščitnik čebelarjev« iz leta 1876.


Lipov med iz Slovenije
Panjska končnica z motivom »Čebelnjak, čebelarji in ogrebanje roja« iz leta 1876.


Akacijev med iz Slovenije

Panjska končnica »Ena žena pelje, druga nosi moža iz gostilne« iz leta 1837.


Kostanjev med iz Slovenije

Panjska končnica »Babji mlin« je iz leta 1876 in izvira iz Selc v Selški dolini.


 


Uživajte med slovenskega porekla

V zadnjih letih smo Slovenci spoznali, da je najpomembneje uživati med in čebelje pridelke s svojega lokalnega območja. Zato vsak dan bolj posegamo po čebeljih izdelkih slovenskega izvora. Privoščite si žlico ali dve medu slovenskega porekla! Uživajte ga kot namaz na kruhu ali kot dodatek čaju, uporabite pa ga lahko tudi pri pripravi drugih jedi. Okusen je v pecivu, kot dodatek jogurtu, skuti, kosmičem ali sadju. Za popestritev običajnih jedi ali nova kulinarična ustvarjanja ga uporabite pri pripravi lahkih mesnih jedi, prelivov, solat in napitkov. Pri napitkih morate paziti, da niso prevroči, sicer se najpomembnejše učinkovine medu izgubijo.

Med iz Slovenije blagovne znamke Medex je preverjen, varen in kontrolirane kakovosti. Vsak kozarec medu lahko preverite na naši spletni strani Preveri med tako, da vpišete serijsko številko LOT s kozarčka medu.

PREVERI MED



Spletna trgovina

Medex priporoča