Kostanjev med iz Slovenije, 450 g
Med z intenzivnim vonjem po kostanjevem cvetju ter nekoliko grenkim okusom.
Kostanjev med iz Slovenije
Med je naravni sladki dar, ki ga čebele ustvarijo iz cvetličnega nektarja (nektarski med) ali iz izločkov žuželk, ki kot lepljiva tekočina ostajajo na drevesih (manin med). Nektarski medovi so cvetlični, akacijev, kostanjev, lipov in repičin, manini medovi pa so gozdni, hojev, javorjev, hrastov in smrekov. Čebele nektar ali mano predelajo, jo oplemenitijo z izločki svojih žlez, nato shranijo in pustijo dozoreti v satju. Med predstavlja zalogo sončne energije in gorivo življenja v čebeljem panju. Vsebuje dragocene hranilne snovi in je bogato hranilo in lepotilo.
Kostanjev med je najbogatejši med s cvetnim prahom, zato ima še posebno vrednost in predstavlja odlično živilo v vaši prehrani. Velika količina cvetnega prahu mu daje nekoliko grenak okus, a tudi aromo, ki odlično dopolni okus slaščic, kave ali mlačnega mleka. Kostanjev med je vedno bister in le redko kristalizira. Prepoznali ga boste po temnejši rjavo rdeči ali jantarni barvi, nekoliko grenkem okusu in intenzivnem vonju po kostanjevem cvetju.
S kostanjevim medom boste obogatili svojo prehrano, hkrati pa bodo jedi z njim dobile čisto posebno aromo. Nepogrešljiv je predvsem v hladnejših dneh, uživanje kostanjevega medu pred spanjem pa vas bo pospremilo v miren spanec.
Poreklo: Slovenija
Vsak kozarec medu, napolnjen v Medexu, je preverjen, varen in kontrolirane kakovosti.
PREVERI MED
Več o motivu na embalaži
Poslikane panjske končnice so edinstvena slovenska kulturna dediščina, ki prikazujejo življenje kmečkega prebivalstva v sredini 18. stoletja. Motiv na sliki, »Babji mlin«, je iz leta 1876 in izvira iz Selc v Selški dolini.
Kostanjev med uživajte samega, lahko ga namažete na kruh, zaradi svoje značilne arome je nepogrešljiv pri peki peciva in potic. Priporočljiv je tudi za sladkanje kave oziroma vas bo raztopljen v mlačnem mleku zazibal v sladek sen.
Naravni med se strjuje, s segrevanjem do 40 °C pa postane ponovno tekoč in pri tem ohrani naravne lastnosti in učinkovine.
Hranite v temnem prostoru pri temperaturi do 25 °C.
Kostanjev med iz Slovenije
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
Energijska vrednost 1396 kJ/328,4 kcal
Maščobe 0,0 g, od tega: nasicene mašcobe 0 g
Ogljikovi hidrati 81,8 g, od tega: sladkorji 81,8 g
Beljakovine 0,4 g
Sol 0,018 g