Med iz Medexa je potrjeno kakovosten – preverite!

V Medexu zagotavljamo brezpogojno varnost, neoporečnost in kakovost vsega medu, ki ga napolnimo, ne glede na poreklo ali blagovno znamko. Kakovosti medu ni mogoče soditi s prostim očesom niti z drugimi »ljudskimi« tehnikami – edina pravilna in preverljiva presoja se izvaja v laboratorijih. Na trgu se namreč pojavlja med z nedovoljenimi ostanki snovi ali celo ponaredki medu. Zato moramo biti pri izbiri medu pazljivi, kje kupujemo in kdo jamči za kakovost medu.

V Medexu za varnostne in kakovostne nadzore poskrbimo z različnimi metodami v sodelovanju s priznanimi svetovnimi akreditiranimi laboratoriji. Z izvajanjem analiz jamčimo za kakovost in varnost vsake žlice Medexovega medu.

plant-1
Preverite med iz Medexa
eurofins

Vpišite petmestno LOT številko s pokrovčka Medexovega medu in pridobite analizni list. Izvedeli boste več o sestavi medu in njegovi ustreznosti glede na strokovno uveljavljene parametre.

origin
Kako poteka preverjanje medu?
1
check-1

Na pokrovčku medu poiščite petmestno LOT številko

2
check-2
Vpišite LOT številko
3
check-3

Preverite kakovost in varnost medu na analiznem listu.

Alesa-krog
quote-symbol

Najboljše kar nam dajejo čebele

»V Medexu smo edini, ki ponujamo storitev Preveri med. Z našimi kupci namreč želimo iskren odnos, ki temelji na zaupanju. Pomembno nam je, da naši kupci veste, da je Medexov med preverjen, varen in kakovosten.«

divider

Aleša Mižigoj, CEO

hexagon-left
hexagon-right-small

Zakaj je pomembno preverjati kakovost medu?

Med sestavlja okrog 200 različnih snovi, ki mu določajo okus, vonj, aromo in barvo. Vanj se pretočijo najbolj hranljivi deli rastlin, ki jih čebele obdelajo in jim dodajo unikaten pečat. Kakšen je med, ki ga čebelar natoči iz panja, je odvisno od izvora nektarja, zrelosti medu, podnebnih razmer, pa tudi od načina ter pogojev pridelave medu.

Med je izpostavljen trem ključnim dejavnikom tveganja:

why-image
check-circle

ostankov kemičnih/sintetičnih sredstev, ki se uporabljajo za zatiranje varoj ali zdravljenje

check-circle
pesticidom, ki jih v panj lahko prenesejo čebele iz okolja
check-circle

težkim kovinam iz industrijsko obremenjenega okolja

Kaj preverjamo z analizami? 

V Medexu preverjamo tako varnost kot kakovost medu. Vsak sod medu vzorčimo in opravimo številne analize.

Kakovostni parametri 

Pri kakovostnih parametrih preverjamo električno prevodnost, vsebnost vode, pelodno analizo, vsebnost sladkorjev, senzorične lastnosti, vrednost HMF (hidroksimetilfurfural, ki nam pokaže, ali se je z medom ustrezno rokovalo) in pH, izvor medu, aktivnost diastaze in vsebnost encimov. Encimi so med najpomembnejšimi spojinami v medu. Prenesejo se lahko iz čebel, nektarja, mane ali cvetnega prahu. Najpomembnejši encimi v medu so diastaza, invertaza in glukozaoksidaza. Iz vsebnosti encimov lahko sklepamo o pregretosti ali starosti medu.

Varnostni parametri

  • Pri varnostnih parametrih preverjamo vrednost ostankov pesticidov, akaricidov, antibiotikov, težkih kovin ter ostankov fitofarmacevtskih snovi. Največje tveganje za varnost medu so akaricidi, ki jih čebelarji uporabljajo za zatiranje varoje, zajedavskih pršic. Največji onesnaževalec je akaricid kumafos, ki se kopiči v vosku, ki ga čebele nekontrolirano širijo po celotnem panju. Če pri medu ugotovimo, da je koncentracija dovoljenih substanc presežena glede na določila Uredbe komisije EU, med označimo kot neustrezen. V Medexu smo nadzor razširili na vseh 26 akaracidov, ki imajo določeno maksimalno mejo zaznave oziroma so prepovedani. Tako natanko vemo tudi, kako so bile obravnavane čebele, katerih med pregledujemo.