Preverite svoj med!

V spodnje okence vpišite 5-mestno LOT številko, ki jo najdete na pokrovu vsakega kozarčka medu blagovne znamke Medex in pritisnite »Preveri med«.

Kvaliteto medu lahko preverimo samo na en način!

O tem, kako prepoznati kvaliteten med in kateri med je »dober«, kroži veliko mitov: od testov z ognjem do testa viskoznosti medu s prostim očesom. Dejstvo je, da kvaliteto medu ne moremo soditi s prostim očesom ali svojimi senzoričnimi lastnostmi. Edini preverljiv in pravilen način za presojo kvalitete medu se izvaja v v laboratorijih. V Medexu za varnostne in kakovostne nadzore poskrbimo z različnimi analitičnimi metodami v sodelovanju s tujimi priznanimi svetovnimi akreditiranimi laboratoriji.

Če kupite med blagovne znamke Medex ste tako lahko prepričani, da je v vašem kozarcu natočen med, ki je bil pridobljen na naraven način in ustreza odobrenim higienskim smernicam v čebelarstvu.

Kaj sestavlja med?

Med sestavlja okrog 200 različnih snovi, ki mu določajo okus, vonj, aromo in barvo. Vanj se pretočijo najbolj hranljivi deli rastlin, ki jih čebele obdelajo in jim dodajo unikaten pečat. Kakšen je med, ki ga čebelar natoči iz panja, je odvisno od izvora nektarja, zrelosti medu, podnebnih razmer, pa tudi od načina ter pogojev pridelave medu.

Ne glede na vrsto, bo imel med sledečo sestavo:

voda
15 – 20 % voda
ogljikovi hidrati
70 – 80 % ogljikovi hidrati v obliki preprostih sladkorjev
beljakovine v obliki
0,2 – 0,5 % beljakovine v obliki encimov, antibakterijskih peptidov in prostih aminokislin
Ostalo
Ostalo: zaščitni polifenoli in flavonoidi, minerali in vitamini v sledovih

Sestavo in kvaliteto medu temeljito pregledamo z laboratorijskimi analizami. Tako lahko prestrežemo med, ki ne ustreza dovoljenim standardom. V Medexu ničesar ne prepuščamo naključju!

Odkrijte čudovite lastnosti medu

Bogata in raznolika sestava omogoča medu, da je veliko več kot le sladilo. Bioaktivne spojine, ki ga sestavljajo, delujejo antioksidatvino, protiglivno, protivirusno in protibaketrijsko.

Med nam ob rednem uživanju pomaga pri ohranjanju zdravja, saj:

  • ščiti pred številnimi bakterijami,
  • pospešuje celjenje ran in opeklin,
  • nam zaradi pomirjevalnih učinkov omogoča boljši spanec,
  • pomaga pri lajšanju težav s prehladom
  • deluje protibakterijsko v ustni votlini
  • deluje protimikrobno
  • blaži sončne opekline itd.

Te lastnosti lahko pripišemo le tistemu medu, ki ustreza vsem ključnim standardom varnosti in kakovosti. Več o tem si preberite v nadaljevanju.

Preverjanje varnosti in kakovosti medu

V Medexu z analizami preverjamo tako varnost medu kot njegovo kakovost. Le z izvajanjem analiz in nadzora lahko zagotovimo, da je med popolnoma varen in kakovosten za uživanje. Vsak sod medu vzorčimo in pregledamo širši spekter analiz, ki zajemajo dva ključna parametra: varnost in kakovost.

Pri varnostnih parametrih preverjamo vrednost ostankov pesticidov, akaricidov, antibiotikov, težkih kovin ter ostankov fitofarmacevtskih snovi.

Pri kakovostnih parametrih v medu preverjamo električno prevodnost, vsebnost vode, pelodno analizo, vsebnost sladkorjev, senzorične lastnosti, vrednost HMF (hidroksimetilfurfural) in pH, izvor medu, aktivnost diastaze in vsebnost encimov.

Varnostna analiza

HMF
Največje tveganje za varnost medu predstavljajo akaricidi. To je zdravilo, ki ga čebelarji uporabljajo za zatiranje varoje, zajedavskih pršic. Varoja je postala kronična bolezen čebel, ki zahteva obravnavo, a na ustrezen način. Med zdravili je največji onesnaževalec akaricid kumafos, ki se kopiči v vosku, ki ga čebele nekontrolirano širijo po celotnem panju. Maksimalno dopustno vrednost ostankov zdravil določa Uredba komisije EU1. Če pri medu ugotovimo, da je koncentracija dovoljenih substanc presežena glede na določila, med označimo kot neustrezen.

V Medexu smo nadzor razširili na vseh 26 akaracidov, ki imajo določeno maksimalno mejo zaznave oziroma so prepovedani. Tako natanko vemo tudi, kako so bile obravnavane čebele, katerih med pregledujemo. V zadnjih letih se povečuje uporaba alternativnih tehnik obravnave, ki spadajo pod ekološko čebelarjenje: namesto sintetičnih sredstev ekološki čebelarji uporabljajo naravne kisline, eterična olja ipd.

Kakovostna analiza

Tudi raven HMF in encimov lahko preverjamo samo z laboratorijskimi analizami.

HMF
HMF (hidroksimetilfurfural) je organska spojina, ki se v medu tvori zaradi dehidracije fruktoze. Številni faktorji vplivajo na tvorbo HMF-a v medu: prekomerno segrevanje, fizikalno kemijski parametri v medu, sprememba temperature, intenziteta svetlobe ter neustrezno skladiščenje. Po pravilniku o medu je zgornja meja vsebnosti HMF-a je 40 mg/kg, v državah s tropskim podnebjem pa je zaradi klimatskih pogojev dovoljeno do 80 mg/kg. Z merjenjem HMFa torej preverimo, ali se je z medom ustrezno rokovalo.

pesticidi
Prav tako je pomembna raven encimov. Encimi so med najpomembnejšimi spojinami v medu, saj imajo pomembno vlogo pri njegovem nastajanju. Med vsebuje različne encime, njihov izvor pa je različen. Prenesejo se lahko iz čebel, nektarja, mane ali cvetnega prahu. Najpomembnejši encimi v medu so diastaza, invertaza in glukozaoksidaza. Iz vsebnosti encimov lahko sklepamo o pregretosti ali starosti medu.

Analize tudi določijo vrsto medu s pomočjo pelodne slike. A vrsta oziroma sorta medu ni neposredno povezana s kvaliteto. Pri določanju vrste medu gre dejansko za štetje cvetnega prahu, količina katerih potem določi, pod katero vrsto spada med. Cvetlični med tako ni boljši ali slabši od gozdnega. Le izvor medičine je drugačen.

Pelodna analiza določa vrsto medu, ne kvaliteto

Posebne ločene analize določijo tudi vrsto medu. Med vsebuje veliko cvetnih prahov ali peloda, ki izvira iz rastlin, kjer so čebele nabirale nektar, mano za med. Pregled vsebnosti cvetnega peloda izvajamo pod mikroskopom. Z mikroskopskim pregledom sedimenta medu dobimo celoten spekter cvetnega prahu, elementov mane, ki nam pomagata razkriti botanični in geografski izvor medu. Temu pravimo pelodna analiza. Pri določanju vrste medu nam pomagajo tudi dodatni postopki. A vrsta medu ni neposredno povezana s kvaliteto medu. Vrsta medu kaže le na izvor medičine, ne odraža njegove kvalitete.

kvaliteto

Zakaj je pomembno preverjati kvaliteto medu?

Med je izpostavljen trem ključnim dejavnikom tveganja:

1. ostankom kemičnih /sintetičnim sredstev, ki se uporabljajo za zatiranje varoj ali zdravljenje,
2. pesticidom, ki jih v panj lahko prenesejo čebele iz okolja in
3. težkim kovinam iz industrijsko obremenjenega okolja.

Okolje in podnebne spremembe imajo velik vpliv na čebelarstvo. Po zadnjih podatkih za leto 2021 je donos na panj samo 1,3 kg medu. To pomeni, da je celotna Slovenija pridelala le 250 ton medu. To je rekordno nizka pridelava, saj povprečna letina znaša 2.000 ton medu.

Pridobivanje medu je zaradi podnebnih razmer oteženo povsod po svetu – tako na evropskem kot svetovnem trgu. Ker se poraba medu ni zmanjšala, ponekod prihaja do nepravilnosti pri pridelavi. Na trgu se pojavlja med, ki vsebuje nedovoljene ostanke ali tudi ponaredki medu. Kupci moramo biti zato pazljivi, kje med kupujemo in kdo jamči za njegovo kakovost. Medu namreč ni dovoljeno dodati nobene snovi, niti mu ni dovoljeno odvzeti sestavin, značilnih za med (tako pravi Pravilnik o medu2 ).

Zato v Medexu izvajamo analizne postopke za vsak sod medu. Le z izvajanjem analiz lahko jamčimo za kvaliteto, varnost in kakovost medu, ki ga kupujete.

Kako preverite analizni list?

Pomembne informacije pri branju analiznih dokumentov so naslednje:

GLAVA ANALIZNEGA DOKUMENTA

  • Analize so bile opravljene v laboratoriju Eurofins Scientific v Nemčiji, ki je eden najbolj priznanih svetovnih laboratorijev za analize medu.
  • Serijska številka (LOT; L:XXXXX) zagotavlja sledljivost živil, saj označuje točno določeno pripravo in polnitev medu. Izdelkii z isto serijsko številko so enake kakovosti, saj so bili predelani, izdelani ali pakirani pod enakimi pogoji.

glava presoje
REZULTAT TESTA

  • Iz analiznega lista je razvidno, da je bil med testiran na vsebnost akaricidov. Dovoljene mejne vrednosti* ostankov akaricidov:
  • Amitraz (Amitraz): do 0,2 mg/kg
  • Kumafos (Coumaphos): do 0,1 mg/kg
  • *Uredba komisije (EU) št. 37/2010 z dne 22. december 2009 o farmakološko aktivnih snoveh in njihovi razvrstitvi glede mejnih vrednosti ostankov v živilih živalskega izvora
  • Oznaka n.d. (»non detectable«), pomeni, da ni zaznana prisotnost parametra v analiziranem medu.
glava presoje

PRESOJA ANALIZE

  • • Pod »Assessment« je zapisana končna ocena analize, ki parametre ocenjuje v skladu z veljavnimi predpisi in uredbami.
glava presoje

Vse, kar ste želeli vedeti o medu

Vas zanima še več o medu? Vabimo vas, da si preberete več o tem, kako nastaja med, kakšni so osnovni miti, ki krožijo o medu in njegovi uporabi, kakšne so vrste medu in kako jih določimo.

Več o medu Preverite, kako nastane med

Zavzemamo se za transparentnost polnjena medu, zato nas z dodatnimi vprašanji lahko kontaktirate tudi na telefonski številki: 080 1210. Z veseljem vam pomagamo!

V Medexu delamo transparentno: ljudje za ljudi

Medex je že od nekdaj gonilna sila razvoja in širjenja znanja na področju čebelarstva, tako lokalno in globalno. Ponosni smo na svojo tradicijo in korenine. Že od leta 1954 si želimo izboljšati vsakdan ljudi z inovativnimi prehranskimi dopolnili na osnovi čebeljih pridelkov kot so matični mleček, med, propolis in cvetni prah. Danes tradicijo iz čebeljega panja postavljamo na vse višje standarde kakovosti. Usmerjene raziskave združujemo z visokotehnološko opremo in usposobljenimi strokovnjaki za raziskave in razvoj.

Vabimo vas k ogledu kratke video zgodbe o našem podjetju. V njem razkrijemo, kako pridobivamo surovine, kako izgledajo naši laboratoriji in kako veliko nam pomeni napreden in varen razvoj prehranskih dopolnil. Zavedamo se namreč, da je bistvo našega dela povezano z vašim dobrim počutjem. Vstopite v naš sladki svet!

1 Uredba komisije (EU) št. 37/2010, 22. december 2009. URL:
https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/files/eudralex/vol-5/reg_2010_37/reg_2010_37_sl.pdf

2 Pravilnik o medu (Uradni list RS, št. 4/11, 26/14 – ZKme-1B in 9/15): http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV9963

Priljubljeni